Ihmissuhteet

Ero hämmentää ja stressaa myös lemmikkiä – asiantuntija kertoo, kärsiikö eläin yhteishuoltajuudesta

Mikä on lemmikin normaalia käytöstä eron jälkeen? Toimisiko yhteishuoltajuus? Ota nämä asiat huomioon lemmikkisi suhteen, kun parisuhteesi päättyy eroon.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Se, miten eläin reagoi eroon ja sitä edeltävään aikaan, on yksilöllistä.

Mikä on lemmikin normaalia käytöstä eron jälkeen? Toimisiko yhteishuoltajuus? Ota nämä asiat huomioon lemmikkisi suhteen, kun parisuhteesi päättyy eroon.

Parisuhteen päättyminen ja ero koskettavat myös perheen lemmikkejä. Eläimet ovat herkkiä aistimaan kodin ilmapiirin muutoksia, eikä niitä saisi unohtaa erotilanteessakaan.

Suomen yleisimmät lemmikkieläimet ovat kissa ja koira. Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen mukaan maassamme on puoli miljoonaa koiraa ja kaksi miljoonaa kissaa. Se tarkoittaa sitä, että iso osa kissoista ja koirista kohtaa jossakin vaiheessa elämäänsä eron.

Pidä lemmikin elämänrytmi samanlaisena myös eron jälkeen

Helmi Pesonen työskentelee Helsingin Karhupuiston Evidensian eläintenkouluttajana. Hän on erikoistunut eläinten ongelmakäytökseen.

Pesonen sanoo, että eron lisäksi lemmikkiä todennäköisesti ahdistaa myös eroa edeltävä aika.

– Ennen eroa kotona yleensä riidellään ja huudetaan. Sen kuunteleminen on lemmikille hankalaa. Se, miten eläin reagoi, on yksilöllistä. Jotkut vetäytyvät, toiset kiihtyvät.

Erossa lemmikki yleensä hämmentyy, kun yhtäkkiä omat tavarat viedään uuteen paikkaan ja osa tutuista ihmisistä katoaa sen ympäriltä.

– Jotkut lemmikit sopeutuvat hetkessä. Riippuu vähän myös siitä, mihin muutetaan: maalta kaupunkiin, omakotitalosta kerrostaloon vai kerrostalosta kerrostaloon? Myös se vaikuttaa, onko lemmikillä aiempaa kokemusta muutosta.

Pesosen mukaan kissat ovat stressiherkempiä kuin koirat. Kissan stressi saattaa näkyä esimerkiksi vääriin paikkoihin pissailuna. Koiran käytöshäiriöitä ovat esimerkiksi haukkuminen, vetäytyminen sekä se, ettei koira yhtäkkiä osaa olla yksin kotona.

– Lemmikkiään voi kuitenkin auttaa sopeutumaan viemällä tutuntuoksuisen pedin uuteen kotiin sekä säilyttämällä ruoka- ja lenkkiajat samoina. Kaikki se, minkä lemmikin kannalta voi pitää tuttuna, kannattaa pitää.

Toimiiko lemmikin yhteishuoltajuus?

Moni pari kokeilee eron jälkeen lemmikin yhteishuoltajuutta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että eläin asuu vuorotellen omistajillaan.

Voiko sellainen toimia?

Tutkimuksia asiasta ei ole. Sanoisin, että kannattaa vähän tarkkailla, kykeneekö lemmikki vaihtamaan paikkaa. Kuinka kauan sillä menee sopeutumiseen, yksi yö vai viikko, ja onko eläin hyvinvoiva molemmissa paikoissa? Lemmikistä ei saa tulla riidan välikappale. Pitää rehellisesti vastata, haluavatko molemmat lemmikin parasta, vai onko yhteishuoltajuus vain keino pitää ex-puoliso omassa elämässä. Mutta monissa tapauksissa tällaisen järjestelmän voi saada toimimaan.

Jos yhteishuoltajuuteen päädytään, Pesonen ei suosittele liian lyhyitä vaihtovälejä. Pelisäännöt on muutenkin syytä käydä läpi heti aluksi. 

Yleensä riitoja tulee hyvin arkisista asioista, kuten siitä, pitääkö lemmikin syödä samaa ruokaa molemmissa paikoissa tai kuinka paljon sitä pitää ulkoiluttaa. Myös raha on usein riidan aiheena. Kuka maksaa lääkärin, jos lemmikki sairastuu?

Uusi kumppani ja lemmikki

Jos eron jälkeen elämään tulee uusi seurustelukumppani, lemmikillä on jälleen uusi muutos edessään. Uusi kumppani vie lemmikiltä ison osan sen omistajan huomiosta, ja lemmikki saattaa yrittää tehdä itsensä näkyväksi kaikin mahdollisin keinoin.

Pesonen sanoo, että etenkin koiran huomionhakuisuus muuttuu usein huonoksi käytökseksi.

– Uuden ihmisen kannattaa luoda oma suhteensa lemmikkiin. Hän voi vaikkapa antaa lemmikille ruoan ja olla mukana kävelylenkeillä. Tärkeintä on yhteinen tekeminen.

X