Ihmissuhteet

Miksi ero sattuu joihinkin enemmän kuin toisiin? – Näin persoonallisyystyyppisi vaikuttaa erosta selviämiseen

Ottiko exäsi eronne eri tavalla kuin sinä? Eroaminen ei satu yhtään sen vähempää, olit sitten introvertti, ekstrovertti tai jotain siltä väliltä. Asiantuntijoiden mukaan erilaiset persoonat kuitenkin reagoivat eroon hieman eri tavoin.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Introvertit käyvät eroa läpi uudestaan ja uudestaan

Ekstrovertit kääntävät katseensa nopeammin tulevaisuuteen kuin introvertit, jotka jäävät usein pohtimaan eroon johtaneita tapahtumia pitkäksi aikaa.

Introvertit saattavat alkaa analysoida vanhoja viestejä tai pureutua päätöksiin, joita tehtiin jopa vuosia sitten. He haluavat käsitellä asiat perinpohjaisesti, mikä voi antaa seuraavaan suhteeseen paremmat lähtökohdat. Toisaalta liika pohdiskelu voi olla myös haitallista: jossittelu saattaa jumittaa menneeseen.

Oletko introvertti vai ekstrovertti?

Ekstrovertit kaipaavat seuraa, introvertit yksinoloa

Eron jälkeen ekstrovertti kerää ihmisiä ympärilleen. Hän ei halua jäädä yksin kotiin vaan lähtee mieluummin radalle. Sen sijaan introvertille paras lääke eroon voi olla yksinolo: Netflix-sarjat voittavat helposti baari-illan.

Introvertit turvautuvat harvoin laastarisuhteisiin

Toiset alkavat heti edellisen suhteen päätyttyä etsiä uutta seuraa tai laastarisuhdetta, joka auttaa pääsemään entisestä kumppanista yli. Laastarisuhteet eivät kuitenkaan ole introverttien juttu, sillä introvertti avaa sydämensä vain harvoille ja valituille. Eron jälkeen introvertin täytyy olla jonkin aikaa yksin, ennen kuin hän on valmis uuteen parisuhteeseen. Tästä johtuen introverteilla voi kestää ekstrovertteja kauemmin löytää uusi kumppani rinnalleen.

Avioeroprosessi on usein ekstrovertille helpompi

Avioeroon sisältyy paljon erilaisia järjestelyjä ja tapaamisia. Erosta täytyy kertoa läheisille ja kenties tarvitaan myös lakimiehen apua. Vaikka avioeroprosessi on kaikille raskas, ekstrovertille se on hänen sosiaalisten taitojensa ansiosta usein kuitenkin introverttia helpompi.

Yölliset tekstarit tulevat todennäköisemmin ekstroverteilta

Eron jälkeen voi syntyä suuri kiusaus lähettää entiselle kumppanilleen avautumisviestejä – varsinkin, jos eroon on liittynyt ristiriitoja ja alla on muutama lasillinen viiniä. Ekstrovertit sortuvat yöllisiin, impulsiivisiin viesteihin usein introvertteja todennäköisemmin. Introverttien tapa analysoida eron syitä läpikotaisin ehkäisee heitä toimimasta äkkipikaisesti.

Ekstrovertit purkavat sydäntään ystäville, introvertit voivat vaieta

Ekstovertti avautuu usein eron jälkeen läheisilleen, mikä auttaa häntä pääsemään elämässään eteenpäin. Ystävät ja perheenjäsenet pitävät hänet kiinni maailmassa ja muistuttavat, että elämässä on vielä paljon elettävää.

Introvertti sen sijaan saattaa pitää kaikki tunteet sisällään. Vaikeneminen saattaa kuitenkin olla vain osa totuutta. Introvertti saattaa pitää päiväkirjaa, blogia tai kirjoittaa kirjeitä, jotka auttavat häntä eron käsittelemisessä.

Lue myös:

Erosta selviäminen – Miten jatkaa elämää suhteen päätyttyä?

Erohoroskooppi kertoo, miksi exäsi ei ollut sinulle se oikea

Eronneiden parisuhdevinkit: Näin suhteen saa kestämään

Lähde: Huffington Post

X