Ihmissuhteet

Ero tuli – milloin olen valmis uuteen suhteeseen? Rakkaustohtori vastaa

Voiko laastarisuhde toimia? Entä jos hairahtuu sänkyyn ex-kumppanin kanssa? Lue rakkaustohtori Emilia Vuorisalmen vinkit uutta suhdetta haikailevalle.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
123Rf

Voiko laastarisuhde toimia? Entä jos hairahtuu sänkyyn ex-kumppanin kanssa? Lue rakkaustohtori Emilia Vuorisalmen vinkit uutta suhdetta haikailevalle.

Miten pitkään on sopivaa surra loppunutta rakkautta?

Sanotaan, että toipuminen voi kestää pahimmillaan yhtä kauan kuin rakkauden huumavaihe, jopa kaksi vuotta. Tarkkaa suruaikaa ei voi ennakoida, sillä ei ole olemassa kahta samanlaista suhdetta eikä identtistä rakkautta.

Tärkeää on pysähtyä eron jälkeen ja antaa itselleen aikaa miettiä tapahtunutta: Miksi näin kävi? Mitä haluan parisuhteelta?  Olenko tietoisesti hakenut liian vaikeaa suhdetta? Olenko halunnut kesyttää tai parantaa epästabiilin ihmisen? Onko minulla jokin lapsuuden trauma, josta en ole päässyt yli? Pitäisikö minun muuttua jotenkin?

Tärkeää on, että eron jälkeen oppii  olemaan myös yksin. On tärkeää päästä tasapainoon ja tuntea olevansa rauhassa itsensä kanssa. Jos ryntää uuteen suhteeseen epästabiilissa tilassa, epäonnistumisen riskit  ovat kohtuuttoman suuret.

Lue myös: Emilian vinkit särkyneen sydämen hoitoon

Voiko toipumiseen vaikuttaa itse?

Vaikka tosiasiat,  järki ja ystävät todistavat, että suhde on ohi, voi huumatilassa oleva elimistö panna vastaan ja tehdä kaikkensa, että suhde jatkuisi.

Toipumista voi auttaa poistamalla arjesta menneestä suhteesta muistuttavat asiat sikäli kuin se suinkin on mahdollista. ’Poissa silmistä, poissa mielestä’ -ohje toimii yllättävän hyvin. Miehet ovat joskus parempia deletoimaan menetetyn rakkauden mielestään, mutta eroja selviämisessä on yhtä lailla sukupuolten sisällä kuin välilläkin.

On tärkeä kohdata pettymisen tunteet, mutta niihin ei saa jäädä vellomaan. Pitää hyväksyä tosiasiat ja päästää irti.

Lue myös: Stressi sairastuttaa, katkaise unettomuuden kierre

Onko jaloilleen pääseminen helpompaa jätetylle vai jättäjälle?

Yleensä eropäätöksen tekijä toipuu suhteesta nopeammin kuin epävarmempi osapuoli.  Mokaaja, joka myöntää virheensä ja hyväksyy tilanteen pääsee nopeammin jaloilleen. Tässä, kuten monessa muussakin asiassa vaikeinta on epätietoisuus.

Todellisuus voi vääristyä, jos ero tapahtuu vaiheessa, jossa toinen on ehtinyt olla pelkästään ihana. Esimerkiksi menetetty lyhyt nuoruudenrakkaus voi säilyä mielessä liiankin täydellisenä ja jotkut kaihoilevat sen perään vielä aikuisenakin.  Joskus avioero pitkästä liitosta voi olla helpompi hyväksyä, koska siihen on sisältynyt paljon huonojakin hetkiä.

Lue myös: Millainen on hyvä ero?

Onko yhden yön hairahduksesta entisen kumppanin kanssa hyötyä vai haittaa toipumiselle?

Kun suhde on ohi,  keinotekoinen lämmittely on yleensä hyödytöntä. Joskus lyhyt  lohtusuhde entisen rakastetun kanssa voi tehdä pahaa haittaa ja esimerkiksi palauttaa koko toipumisprosessin alkumetreille.

Lue myös: Liian läheinen eksän kanssa

Entä jos rakastuu uuteen, vaikka luopumistyö on vielä kesken?

Ihminen voi ihastua helpostikin, vaikka olisi tosi rikki. Hän saattaa etsiä pelastajaa, kaivata itsetunnon nostajaa tai vain testata kelpaavuuttaan. On tärkeää, että ei ajattele joka ihastumista suurena rakastumisena.

Pahimmillaan laastarisuhde voi häiritä toipumista ja lisätä stressiä ja ahdistusta.  Toipumisvaiheessa on suuri  vaara rakastua vääristä syistä ja  tehdä sellaisia kompromisseja, joihin ei pitkän päälle ole halukas eikä valmis.

Toisaalta joillekin laastarisuhde voi olla lottovoitto. Se saattaa pelastaa itsetunnon, vaikka jäisikin lyhyeksi. On myös tapauksia, joissa lohdukkeena alkanut suhde osoittautuu elämänkestäväksi rakkaudeksi.

Lue myös: Mainettaan parempi laastarisuhde

Kannattaako setviä eroaan ja päättynyttä suhdettaan uuden ihastuksen kanssa?

Avoimuus suhteessa on pääsääntöisesti hyvä asia, mutta ensitreffeillä ei kannata vatvoa pieleen menneen suhteen vaiheita tai entisen rakastetun hyviä ja huonoja puolia. Toimintaansa voi järkeillä kuvittelemalla itsensä kuuntelijan rooliin.

Entä jos rima on liian korkealla – aika kuluu, mutta kukaan ei kelpaa?

Joskus suojamuurit voivat olla voimakkaita, ja yksinolon jälkeen tuntuu, että kukaan ei ole kyllin hyvä tai että kaikki pettävät kuitenkin. Silloin on hyvä ajatella kuin huippu-urheilija epäonnistumisen jälkeen: seuraava peli voitetaan!

Pitää uskoa itseensä ja elämään, pitää luottaa ihmisten hyvyyteen ja olla aktiivinen ja sosiaalinen. Joskus Se Oikea löytyy vasta sitten, kun lopettaa kiihkeän etsimisen.

Katso myös: Emilia Vuorisalmen kirja Sekaisin LOVEsta  (Otava)

X