Ihmissuhteet

Eronneiden parisuhdevinkit: Näin suhteen saa kestämään

Hannah Norrena ja Ilona Rauhala ovat kumpikin eronneet pitkästä liitosta. He jos ketkä tietävät, mikä rakkauden tappaa. Nyt he kertovat, miten parisuhteen saa kestämään.
Teksti: Henna Hietamäki Kuvat: OM-arkisto ja 123RF

Psykologi Ilona Rauhala, 43: ”Ei kannata odottaa liikoja”

Eronnut 7 vuotta sitten 11 vuotta kestäneestä avioliitosta. ilonarauhala

 ”Toista ihmistä kohtaan ei kannata ladata liikaa odotuksia. Parisuhteeseen mennään kauhean isoin toivein. Jos ajattelee, että puoliso voi täyttää kaikki mahdolliset tarpeet elämässä, tulee pettymään suuresti. Rakastumisvaiheessa toinen vielä näyttää ja tuntuu täydelliseltä. Se vaihe kuitenkin kestää vain jonkin aikaa.

Ihmisillä on epärealistisia ajatuksia siitä, millainen parisuhteen ja hyvän kumppanin pitäisi olla. Koko ajan pitäisi olla fantastista ja keskustella syvällisiä. Tuntuu, että etenkin naisilla on aika kovat vaatimukset. Miehen pitäisi olla täydellinen isä, hyvännäköinen, herrasmies, panostaa töihin ja viihtyä kotona. Pitäisi olla aikamoinen puolijumala.

Liian korkeat odotukset kuormittavat suhdetta ja syövät kumppanin itsetuntoa. Jos on koko ajan vaatimusten ja pettymysten alaisena, suhde ei voi hyvin. Hyväksytyksi tulemisen tunne on hirveän tärkeä, eikä se ole mahdollinen silloin, jos kokee olevansa jatkuvan muutosprojektin kohteena.

Tähän olen syyllistynyt itsekin. Enää en vaadi yhtä paljon kuin ennen. Nykyään mietin enemmänkin, mikä riittää. Olen pohtinut, mitkä asiat ovat minulle kaikkein tärkeimpiä, ja mitkä puutteet taas voin hyväksyä. Kun valinta on tehty, toista ei enää voi hirveästi muuttaa. Toinen on, mikä on.

Toki saa toivoa muutoksia yksittäisiin, pieniin asioihin. Ne pyynnöt täytyy kuitenkin kompensoida valtavalla määrällä rakkautta ja hyväksyntää. Yksi pitkien parisuhteiden tärkeimmistä salaisuuksista on se, että ei yritetä muuttaa toista. Ihmiset muuttuvat jonkin verran ajan myötä, ja parisuhde voi muuttaa ihmistä, mutta sitä ei kannata odottaa. Toisen muuttamisen yrittäminen ei johda muuhun kuin eroon. Jos haluaa toisen muuttuvan, voi miettiä, kumpaa haluaa enemmän – pitkän parisuhteen vai erilaisen kumppanin. Jos haluaa olla pitkässä suhteessa, täytyy oppia hyväksymään monenlaista.”

Lue myös: Menikö suhde solmuun? Lue parisuhdeterapeuttien parhaat vinkit!

Radio- ja televisiotoimittaja Hannah Norrena, 38: ”Puhelimet pois”

Eronnut 3 vuotta sitten 6 vuotta kestäneestä avoliitosta. hannahnorrena

 ”Rakkauden alku on aina ihanaa aikaa, jolloin kaikki menee omalla painollaan. Jossain vaiheessa, muutaman kuukauden tai vuoden päästä, tulee nihkeämpi fiilis. Moni sanoo, että rakastaminen on päätös, ja siihen uskon pitkälti itsekin.

Rakastuessa jaetaan viinipulloja ja syvimpiä ajatuksia. Silloin puhumme mistä vain, vaikka oikea tarve puhumiselle tulee vasta myöhemmin. Silloin ei enää avata yhdessä viinipulloa vaan televisio tai puhelin. On kamalaa, miten puolisot joutuvat nykyään kilpailemaan huomiosta puhelimen kanssa. Mikä siinä laitteessa on tärkeämpää kuin kumppani, joka on vieressä ja yrittää kertoa jotakin?

Suhde kuolee, kun ei enää jakseta satsata toiseen. Asutaan samassa asunnossa, mutta ei olla läsnä. Kun kontakti katoaa, on hetki hetkeltä vaikeampaa päästä takaisin lähelle ja helpompaa luovuttaa. Pienet, arkiset asiat ovat elintärkeitä. Jos läheisyyttä haluaa pitää yllä, toinen täytyy ottaa huomioon. Ei se tarkoita, että joka päivä pitäisi ryhtyä petihommiin, mutta kannattaisi edes katsoa silmiin ja halata.

Näinä aikoina on joka kulman ja deittipalvelun takana aina uusia vaihtoehtoja, eikä ihmisillä ole kärsivällisyyttä pysyä yhdessä. Me ajattelemme olevamme oikeutettuja jatkuvaan mahtavuuteen. Ei kannattaisi lopettaa vielä siihen, että enää ei ole niin jännää.

Rakkauslomat tekevät oikeasti hyvää. Kohteen ei tarvitse olla mikään eksoottinen, yhdessä voi lähteä vaikka Tampereelle ja muistella siellä, millaista suhteen alussa oli. Kadonnutta yhteyttä voi etsiä myös parisuhdeterapiasta.

Jos todellisen yrittämisenkään jälkeen toinen ei enää kiinnosta, kannattaa sanoa kiitos ja näkemiin. Ei huonossa suhteessa pysymisestä saa urhoollisuusmitalia. Kaikkien ei vain pidä olla yhdessä, enkä halua itse tyytyä puoliksi huonoon tilanteeseen. Toimimattomasta suhteesta luopuminen ei ole häviö, ja entisestä kumppanista voi parhaassa tapauksessa saada hyvän ystävän, kuten omalla kohdallani kävi.

Lue myös: Nämä 10 kysymystä paljastavat, kannattaako suhdetta jatkaa

X