erovalmentaja Niina Kurkinen-Nyholm
Ihmissuhteet

Erovalmentaja Niina Kurkinen tietää, että ystävyyden loppuminen sattuu kuin ero puolisosta: ”Se nostaa pintaan pettymyksen ja surun, jopa vihaa”

– Ystävyyden loppuminen on verrattavissa parisuhteen päättymiseen, sanoo erovalmentaja Niina Kurkinen-Nyholm. Hän listaa viisi tärkeää asiaa, jotka on syytä muistaa, jos hyvä ystävyys on kriisissä tai päättymässä.
Teksti: Minna Juti Kuvat: OM-arkisto

Ystävyyden loppuminen on tuskallista. Sen tietää huippumallina tunnetuksi tullut Niina Kurkinen-Nyholm, joka on työskennellyt erovalmentajana kolme vuotta. Hän auttaa heitä, jotka haluavat selvittää itselleen, miksi suhde päätyi eroon. Syiden tunnistaminen lääkitsee eron tuskaa ja auttaa välttämään vanhojen virheiden toistamista seuraavassa parisuhteessa.

Niina on huomannut, että moni kaipaa erovalmennusta myös, kun hyvä ystävyys päättyy. Tilanne voi olla silloin aivan yhtä kipeä kuin rakkaussuhteen loppuessa.

1. On luonnollista, että ystävyyden loppuminen sattuu

– Ei ole ollenkaan ihmeellistä, että ystävyyssuhteen loppuminen sattuu, Niina sanoo.

– Moni kertoo sydänystävälle kipeimmätkin salaisuutensa, ja samoin kuin intiimiin rakkaussuhteeseen, ystävyyteen liittyy sitoutuminen ja läheisyys. Luotamme siihen, että ystävä on tarvittaessa läsnä ja välittää meistä.

– Ei siis ole ihme, jos ystävyyden menettäminen nostaa pintaan pettymyksen ja surun, jopa vihaa ja katkeruutta, eli kaikkia niitä tunteita, joita usein koemme myös rakkaussuhteen kariuduttua.

2. Mieti, millaista ystävyys oli, ennen kuin se loppui

Luottamuksen pettäminen on varmasti useimmiten mainittu syy, kun ystävyys purkautuu.

– Vähemmän puhutaan siitä, millainen ystävyys oli ennen draamaa. Ehkä kaikki ei ollutkaan parhaalla mahdollisella tavalla, Niina sanoo.

Niinan mukaan kestävä ystävyys on aina vuorovaikutteista. Kumpikaan osapuoli ei voi yksipuolisesti odottaa toiselta jatkuvaa mukana oloa ja myötäelämistä, ellei itse kykene samaan. Molempien on saatava suhteesta energiaa.

– Epäonnen hetkellä hyvä ystävä ei vähättele tai kiellä toisen kokemusta esimerkiksi kertomalla omasta, vielä pahemmasta kokemuksestaan. Hän ei myöskään kritisoi ystävän toimintaa tai muistuta kyynisesti, että mitä minä sanoin, Niina sanoo.

Ystävyyttä mitataan myös onnistumisten ja ilon hetkinä.

– Ystävä ei pelkää ystävänsä menestystä ja kuvittele jäävänsä sen takia yksin. Hän iloitsee toisen onnesta, ei kadehdi, vaan osaa antaa tunnustusta ystävälleen. Ystävä peilaa menestystä takaisin.

Ystävyys vaatii myös hienotunteisuutta.

– Luottoystävällekään ei voi sanoa kaikkea, mitä sylki suuhun tuo, Niina huomauttaa.

Lue myös: Miksi aikuisten ystävyys väljähtää? Ongelma tiivistyy ystävyyden kulminaatiopisteeseen, kertoo psykologi

3. Ystävyyden loppuminen ei ole vääjäämätöntä: suhteen voi pelastaa, jos molemmat todella haluavat sitä

– Yleensä ihmissuhteita eivät riko tehdyt virheet vaan kykenemättömyys korjata ne. Ystävyyden voi pelastaa, jos molemmat osapuolet todella haluavat sitä, Niina sanoo.

Hänen mukaansa voimme antaa ja saada anteeksi sekä päästä suhteessa aivan uudelle tasolle, jos ymmärrämme toiselle aiheuttamamme kivun ja haluamme hyvittää vahingolliset tekomme.

Ystävyyttä pitää myös hoitaa.

– Parisuhteessakin kaipaamme rakkaudentunnustuksia ja huomaavaisuuden osoituksia. Kuinka moni muistaa kertoa ystävälleen, miksi hän on tärkeä? Ystävyyttä on myös se, että muistaa kysyä, miten toinen voi ja keskittyy kuuntelemaan toisen vastausta.

4. Ystävyydestä saa irrottautua, ja toisen päätöstä täytyy kunnioittaa

Entä kun ystävyys todella päättyy?

– Ystävyydestä saa irtisanoutua. Se pitää tehdä, jos huomaa, että ystävyys tuo jatkuvasti pahaa mieltä, siinä on hyväksikäyttöä tai alistamista, Niina sanoo.

Hänen mielestään on myös kunnioitettava sitä, jos toinen ei enää halua olla tekemisissä. Se on hyväksyttävä, vaikka se tuntuisi pahalta.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Älä jätä ystävää yksin kriisissä – psykologi neuvoo, miten voit auttaa

5. Hyväksy se, että joskus ystävyys lipuu haikeasti pois kuin laiva satamasta

Kun ystävyyden loppuminen sattuu, tapahtuneeseen kannattaa Niinan mielestä paneutua, sillä käsittelemättömät tunteet jäävät helposti vaivaamaan mieltä. Myöhemmin ne voivat purkautua yllättävällä tavalla ja aiheuttaa hämmennystä jossakin muussa ihmissuhteessa.

– Loppunutta ystävyyttä kannattaa avata itselleen samoin kuin purkautunutta parisuhdetta avataan. Mikä on ollut oma roolimme ystävyydessä, olemmeko tunnistaneet omat ja toisen tarpeet ja ottaneet riittävästi vastuuta niiden huomioimisesta?

Jos ystävyyden katkeamisesta jää itselle huono omatunto, on mietittävä, mikä sen aiheuttaa.

– Jos on tehnyt jotakin toista loukkaavaa tietoisesti tai tiedostamatta, on syytäkin kaduttaa. Silloin voi yrittää pyytää anteeksi ja hyvittää tekonsa jotenkin. Jos se ei ole mahdollista, on tehtävä hyvitys tulevaisuuteen ja luvattava, ettei koskaan enää tee samoin kenellekään toiselle.

– Itse lähden siitä, että aikuisen elämässä on ollut ihmissuhteita, jotka kaikki eivät jatku. Joskus suhteen loppumiseen liittyy enemmän draamaa, ja joskus jäljelle jää vain haikeus – kuin laiva lipuisi hiljalleen satamasta.

X