Ihmissuhteet

Etä-äiti Helka Belt on Annan uusi bloggaaja – blogin painopiste siirtyy etä-äitiydestä laajemmin eroteemoihin: ”Uskallan puhua aiheista, joista kaikki eivät”

Suosittua Etä-äiti-blogia pitävä Helka Belt on Annan uusi bloggaaja. Samalla kun Helkan blogi siirtyy Annaan, päivittyy myös blogin painopiste: pelkän etä-äitiyden sijaan vastikään eroseminaariohjaajaksi kouluttautunut Helka aikoo kirjoittaa laajemmin eroon liittyvistä teemoista.
1.11.2019 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: Mirva Kakko

Helka Beltin suosittu Etä-äiti-blogi on siirtynyt Vauva.fi:stä Annaan. Helka kertoo olevansa blogin siirtymisestä innoissaan.

– Olen miettinyt, että Anna on paikka, jossa haluaisin blogini olevan. Tykkään lehdestä, ja Annassa on myös Sami Minkkisen Havaintoja parisuhteesta -blogi. Lisäksi Annaan kirjoittaa kolumneja Marianna Stolbow, josta tykkään ihan hirveästi, Helka paljastaa.

Helka on kirjoittanut paitsi blogia myös kirjan Lapsellinen ero (Kosmos, 2018).

Etä-äiti paitsi muuttaa myös uudistuu

Helka Belt on 37-vuotias kahden pojan äiti. Hän on 16-vuotiaan lapsensa etä-äiti, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että Helkan esikoinen asuu viikot isänsä luona ja on Helkan luona noin joka toinen viikonloppu. 5-vuotialle kuopukselleen Helka on vuoroviikkoäiti eli kuopus on vuoroviikoin Helkalla ja isällään.

– Blogini on muuttumassa niin, etten enää keskity pelkästään etä-äitiaiheeseen. Lapseni, jolle olen etä-äiti, on jo 16-vuotias. Hän ei ole enää isänsäkään luona niin paljon, kun hänellä on omat menonsa ja harrastuksensa. Koen, että etävanhemmuuteni on päättymässä. Senkin takia blogin oli pakko hieman uudistua, Helka sanoo.

Helka on äidin lisäksi myös sinkku – ja tästäkin aiheesta tullaan blogissa tulevaisuudessa kuulemaan. Helka on myös vertaistuen puolestapuhuja. Hän on muun muassa järjestänyt vertaistuki-iltoja etä-äideille. Vastikään Helka on valmistunut eroseminaariohjaajaksi. Hänellä itsellään on monta eroa taustalla, ja se sai hänet alun perin kiinnostumaan aiheesta.

– Olen ollut neljä kertaa kihloissa ja kaksi kertaa naimisissa. Aloin miettiä, mistä johtuu, etteivät parisuhteeni kestä. Mietin omaa elämääni ja taustaani. Kirjoitin pohdinnoistani blogiini ihan mututuntumalla. Huomasin, että tekstit olivat todella tärkeitä lukijoille. Lukijat kokivat, että pystyn auttamaan heitä kirjoituksillani. Kun olin itse käsitellyt kipeimmät asiat, intoni auttaa muita kasvoi entisestään. Siksi menin eroseminaarikoulutukseen, Helka kertoo.

Eroauttaminen on nykyään Helkan intohimo

Nykyään eroauttaminen on Helkan intohimo. Tätä intohimoaan hän haluaa toteuttaa myös blogitekstiensä kautta.

– Haluan suuntautua yhä enemmän kirjoittamaan eronneille, en ainoastaan eroperheille. Mutta blogia lukeakseen ei tarvitse välttämättä olla eronnut, koska samojen asioiden kanssa ydinperheihmisetkin usein kipuilevat. Eroseminaarejakaan ei ole tarkoitettu pelkästään eronneille, vaan myös parisuhteessa oleville. Kaikilla meillä on joitain ongelmia lapsuudessa ja nuoruudessa, mitkä vaikuttavat aikuisuuteen, Helka sanoo.

Helka kuvailee olevansa räväkkä ja valmis kertomaan avoimesti vaikeistakin asioista.

– Uskallan puhua aiheista, joista kaikki eivät. Ero aiheena on edelleenkin jotenkin häpeällinen, mikä on ihan kummallista, koska nyt eletään kuitenkin vuotta 2019. En toki ihannoi eroja, mutta haluaisin, että ne normalisoitaisiin. Toivon, että ihmisen ei tarvitse ajatella, että hän on maailman epäonnistunein ihminen, jos hän on eronnut.

Vuoropuhelua lukijoiden kanssa

Helkan blogilla on tiivis fanikunta, ja hän saa lukijoilta valtavasti palautetta blogipostauksistaan. Hän on käynyt ja haluaa tulevaisuudessakin käydä vuoropuhelua lukijoidensa kanssa.

– Se on varmasti yksi blogini vahvuuksista. Kirjoitan usein kokonaisia blogipostauksia lukijan kommentin innoittamana. Saan usein palautetta siitä, että vihdoinkin joku uskaltaa sanoa ääneen jotain sellaista, mitä minä olen ajatellut vuosia.

Lue myös:

Onko itsetuntosi eron jälkeen aivan murskana? Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow: ”Ero sirpaloi ihmisen minäkuvan”

Eri-ikäiset naiset kertovat, millaista on elää sinkkuna: ”Rakkaus tulee kohdalleni sitten, kun sen aika on”

Lue myös

Suosittelemme