Ihmissuhteet

Etenikö uusi suhde liian nopeasti? Näistä merkeistä tunnistat vaarallisesti koukuttavan parisuhteen

Toimiva parisuhde mahdollistaa kasvun, mutta intensiivinen koukkusuhde kutistaa ihmisen. Kannattaa miettiä, kenen ehdoilla suhteessa eletään.
23.6.2019 Teksti: Virve Järvinen Kuvat: iStock

Suhde oli uusi, intohimoinen ja ihana. Mies pommitti naista viesteillä, joissa hän vannoi rakkauttaan ja suunnitteli yhteistä, ruusunpunaista tulevaisuutta. Siitä pari voisi keskustella lomareissulla. Matkan jälkeen mies kantoi kamppeensa naisen kotiin. Nyt nainen on hämmentynyt: miten tässä näin pääsi käymään?

– Kun toinen ottaa toisesta heti suhteen alussa tiiviin otteen, suhde etenee usein salamavauhtia. Se saattaa johtaa koukuttumiseen eli suhteeseen, joka tuntuu toisesta osapuolesta hallitsemattomalta, logoterapeutti Susanna Ruuhilahti vastaa.

Rauhallisemmin etenevässä, sopivasti myös erillisyyttä tarjoavassa suhteessa osapuolille jää aikaa miettiä, onko toinen se oikea ja mitä ja kenen tarkoitusperiä suhde palvelee. Intensiivisessä, nopeasti etenevässä suhteessa epäröinnille ei ole välttämättä tilaa. Silloin suhteen vakavuus ja toisen osapuolen ripustautuminen voivat jäädä huomaamatta.

– Moni koukuttavassa suhteessa elänyt vertaa suhteen alkua luotijunaan: junaa ei voi pysäyttää, eikä sen kyydistä voi hypätä pois.

Koukuttava suhde vie mielestä tilan ja päivistä ajan. Pahimmillaan siitä muodostuu vankila, josta on vaikeaa, jopa mahdotonta, päästä pois.

Uusi suhde etenee usein alussa hyvin – totuus paljastuu vähitellen

Suhteen alussa molemmilla on usein hyvä olla. Kumpikin uskoo, että toinen täyttää omat tarpeet, ja odottaa, että parisuhde tuo elämään iloa, ihailua, läheisyyttä, turvaa ja intohimoista seksiä. Suhde tarjoaa asioita, joita jokainen kaipaa oman minänsä tueksi. Joskus nämä asiat tulevat eteen hetkenä, jona ihminen kaipaa niitä eniten, ja tällöin hän tavallaan ajautuu suhteeseen.

– Ihmisen ikävä toisen luo hiljentää hälytyskellot ja lähipiirin varoitukset. Suhde pääsee alkamaan, vaikka kumppanissa olisi jotain hämärää.

Ihminen, joka on toivonut parisuhdetta, voi esimerkiksi pitää rakkaudenosoituksena sitä, että toinen ajattelee ja päättää hänenkin puolestaan. Kumppanin liioiteltukin mustasukkaisuus ja halu viettää kaikki aika kahden kesken saattavat hivellä itsetuntoa. Kun arki astuu suhteeseen, totuus paljastuu: omille ajatuksille, ystäville, toiveille ja tarpeille ei ole tilaa, ja määräysvalta on suhteessa toisella. Jos sitä yrittää ottaa itselle, syntyy herkästi riita, toinen mököttää ja uhkaa kenties erota.

– Koukkuuntunut koettaa usein hyvitellä ja perua oman mielipiteensä. Ajatus yksin olemisesta tuntuu pahalta.

Uusi suhde etenee usein alussa hyvin. Ongelmat alkavat vasta myöhemmin.

Uusi suhde etenee usein alussa hyvin. Ongelmat alkavat vasta myöhemmin.

”Koukuttava suhde muokkaa itsetuntoa ja muuttaa käsitystä omasta arvokkuudesta”

Suhteesta irrottautuminen ei ole helppoa. Kun suhde alkaa ahdistaa, koukut ovat tiukasti kiinni ja parilla on usein yhteinen koti tai lapsia.

Vaikka koukkuun jääneen ei tarvitsisi ajatella muiden kuin omaa hyvinvointiaan, hän saattaa jumittautua suhteeseen.

– Koukuttava suhde muokkaa itsetuntoa ja muuttaa käsitystä omasta arvokkuudesta. Moni kokee, että on huono ja kelpaamaton ja ettei ansaitse parempaa. He tuntevat itsensä arvokkaaksi vain suhteessa.

Pahimmissa tilanteissa ihmisellä ei ole mahdollisuutta edes suunnitella lähtöä, sillä kaikki voimavarat menevät selviytymiseen. Esimerkiksi väkivallan pelko pitää paikoillaan.

Mieli voi huijata ja estää lähdön. Kun koukuttaja on tovin poissa silmistä, toisen mieli täyttyy haavekuvilla. Hän voi ajatella, että yhteinen lomamatka hyvittää menneet ja sen jälkeen pari voi jatkaa yhteistä elämää.

– On helpompi pitää yllä toivoa kuin irrottautua tutusta elämästä. Hyppy tuntemattomaan tuntuu vaikeammalta kuin nykytilanteessa sinnittely.

Koukutettu saattaa ajatella, että hänen tehtävänään on huolehtia toisesta, hyvässä ja pahassa. Hoivaajan rooli on raskas, mutta se kohottaa koukuttajan usein huonoa itsetuntoa. Se tuntuu ainoalta tavalta olla olemassa. Hoivaajan roolista luopuminen on kuin leikkaisi itsestä palan pois.

– Harvassa koukkusuhteessa toinen on puhtaasti koukuttaja ja toinen koukkuun jäänyt ihminen. Lyhyellä tähtäimellä koukkusuhde palvelee kumpaakin osapuolta, ja siksi siitä irrottautuminen on niin vaikeaa.

Tässä tapauksessa ero on järkevä ratkaisu

Toimiva parisuhde tarjoaa mahdollisuuden kasvaa ihmisenä ja kumppanina, mutta koukuttava suhde kutistaa ihmisen.

– Jokaisessa parisuhteessa on tärkeä miettiä, kenen ehdoilla suhteessa eletään. Mitä suhde antaa osapuolille ja millä motiiveilla he ovat siinä? Edistääkö suhde molempien hyvinvointia?

Ihmissuhteet vaativat työtä. Kumppanille tulee osoittaa huomiota ja rakkautta katseilla, sanoilla ja teoilla ilman, että odottaa vastalahjaa. On tärkeä kertoa omista tunteista ja ajatuksista sekä kuunnella kumppania.

– Jos suhteessa kaikki tapahtuu toisen ehdoilla, ero voi olla järkevä ratkaisu. Sitä ennen kannattaa kuitenkin keskustella asiasta luotettavan ihmisen, tarvittaessa ammattilaisen kanssa.

Joskus uusi suhde etenee siihen pisteeseen, että ero on ainoa järkevä ratkaisu.

Joskus uusi suhde etenee siihen pisteeseen, että ero on ainoa järkevä ratkaisu.

Keskustelu toisen ihmisen kanssa auttaa näkemään suhteen hyvät ja huonot asiat uudella tapaa ja tekemään ratkaisun, joka tuntuu seuraavanakin päivänä oikealta. Väkivaltaisesta suhteesta lähtijä tarvitsee ympärilleen luottoihmiset myös siksi, että lähtö suhteesta voi olla vaarallista.

Jotta koukkusuhteen kiemurat eivät seuraisi seuraavaan suhteeseen, sitä ei kannata kiirehtiä.

– Aika on sopiva uudelle suhteelle silloin, kun uskaltaa päästää itsensä toisen lähelle ja luottaa siihen, että selviää. Siitäkin huolimatta, että uusi suhde särkisi sydämen.

Lue lisää Susanna Ruuhilahden kirjasta Koukuttavat suhteet – Miksi huonosta ihmissuhteesta on joskus niin vaikea päästä irti?

Lue myös

Suosittelemme