Ihmiset ja suhteet

Flirtti parantaa kaikkia ihmissuhteita

Teksti:
Anna.fi

Ähkäisin tuskaisesti, kun näin Tracey Coxin kirjan Superflirtti ensi kertaa. Jo nimi oli omiaan ohjaamaan ajatuksia kohti tekopirteän lipeviä silmäniskuvinkkejä ja hiustenharomisohjeita, ja sähäkän pinkki kansi silmää iskevien naistenkasvojen kera vahvisti vaikutelmaa.

Flirtti parantaa kaikkia ihmissuhteita

Mutta, yllätys: trendikkään ja höttöisen ulkoasun alta löytyi paljon asiaa. Vaikka mukana onkin täsmäohjeita baaritiskikontekstiin, oleellisinta antia teoksessa on sen pohtiminen, kuinka paljon aivan pienetkin ilmeet ja eleet vaikuttavat siihen, miten muut meihin suhtautuvat. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Flirttailijan kanssa on kivaa

Tracey Cox on brittiläinen psykologi, kirjailija ja tv-juontaja sekä mm. entinen Australian Cosmopolitanin toimittaja. Hän sanoo itse flirttailevansa vaikka lyhtypylvään kanssa, jos kukaan muu ei pysy paikoillaan tarpeeksi kauan.

Cox ei viittaa flirttailulla niinkään seksuaalisviritteiseen ja suhdehakuiseen toimintaan, iskemiseen, vaan hänelle kyse on enemmänkin käyttäytymistavasta ja elämänasenteesta: flirttailija on hurmuri, jonka seurassa muilla on hyvä olla. Coxille flirttailu on tietoista toimintaa, jolla saa annettua itsestään haluamansa vaikutuksen ja muut käyttäytymään sen mukaan. ”Saavuta tavoitteesi sanomatta sanaakaan”, hän kannustaa ja kertoo, miten tietyn henkilön halut herätetään 10 sekunnissa. Kuulostaa ehkä teennäiseltä ja manipuloivalta, mutta Coxin mukaan mahdollisuus hyvän vaikutuksen tekemiseen suodaan vain kerran.

”Hän [mies] ehtii prosessoida 30 sekunnissa, oletko hänen tyyppiään vai et. Naisilta sama vie 3 sekuntia!” Cox muistuttaa.

Mieli seuraa kehoa

Tulkinnat tehdään siis nopeasti, mutta niin myös tyylinmuutokset. Jos esimerkiksi ujous on ongelma, ei huolta.

”Pystyt muuttumaan ujosta itsevarman oloiseksi noin 60 sekunnissa”, Tracey Cox vakuuttaa. Hän sanoo, ettei ujoutta pidä hävetä, mutta jos se on itselle ongelma, voi ujouttaan peittää viidellä yksinkertaisella ruumiinkielen keinolla.

Ensinnäkin opettele hengittämään rauhallisesti: rauhallinen hengitys ennen omaa puheenvuoroa rentouttaa, madaltaa ääntä ja antaa ajatteluaikaa. Toiseksi kannattaa seistä itsevarman ihmisen tavoin. Siis rinta ulos, vatsa sisään, hartiat taakse ja alas. Itseensä luottavaisilla on tapana myös pitää käsiään lanteillaan sekä seistä paino toisella jalalla – Coxin tietojen mukaan 75 % menestyvistä johtajista seisoo näin.

Oleellista on myös katsoa kuulijaansa silmiin – tai ainakin päälakeen tai nenään, jos silmät kauhistuttavat. Keskity myös vaikuttamaan ystävälliseltä ja helposti lähestyttävältä esimerkiksi hymyilemällä. Ja, jos et osaa luonnostasi olla itsevarma, kannattaa röyhkeästi matkia niitä, jotka osaavat.

”Kun löydät eleen tai ilmeen, josta pidät, omi se”, Cox neuvoo. Hänen mukaansa tällaista toimintaa ei pidä pitää toisten huijauksena. ”Mitä itsevarmemmalta näytät, sitä parempaa palautetta saat muilta, ja sitä luottavaisemmaksi olosi tunnet. Kyseessä on tilanne, jossa kaikki voittavat”, hän kuvailee ja sanoo, että usein tietoisesti ”lainatusta” käyttäytymisestä tulee lopuksi aitoa: mieli seuraa kehoa ja voit muuttua oikeasti itsevarmaksi.

Kannattaa kuitenkin pohtia, mistä esimerkiksi ujous alunperin johtuu. Tracey Coxin, kuten niin monen muunkin, vastaus kuuluu, että lapsuudesta. Hän kertoo esimerkkejä lapsuuden kokemusten vaikutuksesta käytökseemme ja antaa harjoituksia mm. oman kehonkuvan tunnistamiseksi ja parantamiseksi. Jo sen miettiminen, mihin kohtiin at varmasti halua kumppanin sinua koskevan, voi paljastaa paljon.

Kesäheilapotentiaalia?

Coxin ohjeista ei ole hyötyä siis vain parisuhdemarkkinoilla, vaan niiden avulla voi uudistaa kaikenlaisia ihmissuhteita ja jokapäiväisen elämän tapahtumia, kuten esiintymistilanteita työelämässä. Mutta jottei jutusta tulisi liian asiallista, tarjotaan lopuksi vielä hömppäosuus eli asiantuntijat vinkit, mistä tietää, onko mies kiinnostunut sinusta.

Nyt ei ole kyse silmä- vaan jalkapelistä. Superflirttaaja Tracey Coxin mukaan baaritiskillä viereisellä tuolilla istuskeleva mies on kiinnostunut sinusta, kun:

– Hänen jalkansa osoittavat sinua kohti.
– Hänen jalkansa ovat ristissä ja päällimmäinen jalka osoittaa sinua kohti.
– Hän istuu jalat harallaan jalkaterät tukevasti lattiaa vasten ja jalat osoittavat suoraan sinua kohti.
– Hän pelaa jalkapeliä. (Jalkanne koskettavat toisiaan.)

Tracey Cox: Superflirtti. (Superflirt). Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä. Otava 2004. 191 s. n. 29,90 €.

Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy (23.4.2004)

X