Ihmiset ja suhteet

Flirtti työpaikalla – Seksuaalista häirintää vai päivän ihana piriste?

Teksti:
Anna.fi

Viipyilevät katseet ja vihjailevat vitsit ovat monella työpaikalla arkipäivää. Ilmiö on yleinen myös Suomessa ja tunnistettavissa lähes kaikilla aloilla. Parhaimmillaan flirttaileminen luo iloista ilmapiiriä ja piristää muuten ankeaa työpäivää.

Flirtti työpaikalla – Seksuaalista häirintää vai päivän ihana piriste?

Huomionosoituksia palaverin päätteeksi

– Yleensä perjantaisin huumori kukkii. Esimerkiksi toisten pukeutumista huomioidaan ihan eri tavalla ja kehuja saatetaan jakaa yllättävistäkin asioista. Viime viikolla miespuolinen kollegani sanoi palaverin päätteeksi, että näytän upeilta korkeissa koroissa. Kyllähän se ilahdutti, mainosalalla työskentelevä Elise, 32, kertoo.

Hän tunnustaa itsekin flirttailevansa myös työpaikalla eikä koe sitä ongelmalliseksi.

– Tärkeintä on pystyä lukemaan toista ihmistä: jos hän ei lähde leikkiin mukaan, annan olla. Toiset ovat luonnostaan hiljaisempia ja varautuneimpia tai eivät halua hassutella työpaikalla, hän lisää.

Flirtti työpaikalla – Seksuaalista häirintää vai päivän ihana piriste?

Tilannetaju äärimmäisen tärkeää

Tilannetaju on yksi työpaikkaflirtin avainsanoista. Niin kauan kuin kaikki osapuolet ovat mielellään mukana, flirttaamista voi kuvata harmittomaksi ja vaivattomaksi tavaksi huomioida toisia. Mutta jos vastapuoli kokee tilanteen ahdistavana, on syytä lopettaa välittömästi. Flirttailun ja seksuaalisen häirinnän raja kun on pieni. Vuosittain noin 45 000 suomalaista kokee seksuaalista häirintää työpaikallaan.

– Edellisessä työpaikassa yksi esimiehistäni oli turhan tuttavallinen. Hän puhui täysin sopimattomia ja saattoi hipaista takapuoltani mennessään ohi. Vaihdoin työpaikkaa, kaupan alalla opiskeluaikoinaan työskennellyt Minna, 37, tuhahtaa.

– Toivoisinkin esimiesten pidättäytyvän flirttailusta alaistensa kanssa, sillä se luo turhia jännitteitä. Sen sijaan tasa-arvoiset kollegat voivat mielestäni hyvinkin iskeä silmää toisilleen, kunhan vaan ketään ei loukata, hän toteaa.

Flirtti työpaikalla – Seksuaalista häirintää vai päivän ihana piriste?

Hauskanpitoa ja itsetunnon kohotusta

Syitä flirttailulle on lähes lukemattomia. Yksi haluaa ruokkia romanssinnälkäänsä, toinen saada muutakin ajateltavaa kuin deadlinet ja kehityskeskustelut, kolmas puolestaan pönkittää niin omaansa kuin muidenkin itsetuntoa.

– Itselläni ainakin fiilis kohoaa, kun joku huikkaa ohimennen, että WAU, tuo hame on kuuma, Elise hymyilee.

Teksti: Katri Kallionpää

X