Ihmiset ja suhteet

Futistyttö kertoo liikunnan monista iloista

Teksti:
Anna.fi
Amanda Rantanen

Toukokuussa kolmetoista täyttävä Amanda Rantanen on erinomainen esimerkki urheilijatytöstä, jonka jalkapallo on lumonnut. Hän pelaa futista helsinkiläisen Käpylän Pallon T97-joukkueessa, vaikka ikänsä puolesta mahtuisi vuotta nuorempaankin joukkueeseen.

Amanda on siis lahjakas. Ja täynnä intoa.

– Olen pelannut jo muutaman vuoden. Aikaisemmin yleisurheilu oli ykköslajini, mutta nyt futis on tainnut viedä voiton, aurinkoinen Amanda kertoo ja katsoo kuulijaansa kohteliaasti silmiin.

– Harrastan silti vieläkin yleisurheilua, koska tykkään liikkua monipuolisesti. En todellakaan osaisi olla tekemättä mitään.

Amandan päättäväisissä sanoissa piilee suuri viisaus: lopullista lajivalintaa ei kannata tehdä liian nuorena. Koska päätös on monesti hankala, turha kiire ja ulkopuolinen paine vain vaikeuttavat tilannetta. Monipuolinen liikunta tukee nuoren kaikkia urheiluharrastuksia.  

Vanhemmat valmentajina

KäPan tyttöjoukkueella on keskimäärin viisi, joskus kuusikin tapahtumaa viikossa. Amandan valmentajat ovat tytölle hyvinkin tuttuja, sillä joukkuetta vetävät hänen vanhempansa Anne-Maria ja Rami.

Sekä äiti että isä pelasivat jalkapalloa aikoinaan Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Rami ”Räde” Rantasen moni muistaa peleistä myös maajoukkueessa ja ulkomailla.

Kun äiti tai isä valmentaa joukkuetta, jossa oma lapsi pelaa, heidän välinen suhteensa joutuu joskus koetukselle ja muun joukkueen tarkkailuun. Lapsi saattaa saada joko erityiskohtelua tai toisaalta liiankin ankaraa kritiikkiä.

Rantasten tapauksessa näitä ongelmia ei ole. Amandan vanhemmat ovat ansainneet kokemuksensa ja tietämyksensä myötä koko joukkueen luottamuksen. Jalkapallo on ollut heille aina tärkeä henkireikä.

– Meillä on hyvät valmentajat ja muutenkin tosi kiva joukkue, Amanda vakuuttaa.

– Voitimme viime kaudella aluesarjan, Helsinki Cupin ja Stadi Cupin. Aiomme vielä joskus nousta tämän joukkueen kanssa Naisten Liigaan!

Monipuolista harjoittelua

Amandalla on kova halu kehittyä pelaajana. Hän harjoittelee joukkuetreenien lisäksi omalla ajallaan ja tietää yleisurheilun tukevan mainiosti jalkapalloharrastusta.

Joukkueen tytöistä ainakin kahdeksan harrastaa futiksen lisäksi yleisurheilua, joten liikunta on koko ajan lähentänyt heidän välejään ja synnyttänyt uusia ystävyyssuhteita. Jalkapalloharjoituksissa on myös lenkkeilty, luisteltu, hiihdetty, uitu ja kokeiltu aerobicia. Avainsana on monipuolisuus.

– Tavoitteenani on nousta piiri- ja aluejoukkueen kautta tyttöjen ja naisten maajoukkueeseen. Haluaisin joskus pelaamaan myös ulkomaille, vaikkapa Jenkkeihin!

Amandan sanat puhuvat selvää kieltä tyttö- ja naisjalkapallon jatkuvasti vahvistuvasta asemasta maassamme. Toisin oli vielä kymmenisen vuotta sitten, jolloin futista pelaavaa tyttöä pidettiin monesti kummajaisena.

Amanda kertoo, ettei ole törmännyt tietämättömien epäluuloihin tai kielteisiin ennakkoasenteisiin. Tyttö- ja naisfutista arvostetaan koko ajan yhä enemmän ja laajemmin.

– Seuramme pojatkin ovat joskus sanoneet, että pelaamme todella hyvin.

Annen Akatemia tytöt

Vaikka nuoren tavoitteet eivät olisi aivan yhtä korkealla kuin Amandalla, maastamme löytyy nykyään runsaasti seuravaihtoehtoja aloittelevillekin pelaajille. Tyttöfutis on kehittynyt kovaa vauhtia sekä määrällisesti että laadullisesti.

Yksin ei jätetä

KäPan tyttöjoukkue pelaa nyt toista kautta isolla kentällä ja yhdellätoista pelaajalla. Joukkueeseen kuuluu yhteensä yli kaksikymmentä tyttöä. Amanda on vasenjalkainen hyökkääjä, jonka vahvuuksia ovat muun muassa nopeus, ketteryys ja maalintekotaito.

– Treeneissä on kivointa pienpelit, tekniikka- ja maalintekotreenit. Koska pienpeleissä on vähän tilaa ja aikaa, ne opettavat pelaamaan mahdollisimman nopeasti. Oikeissa peleissä tykkään eniten tietysti voittamisesta. Futiksessa on parasta, kun voi tehdä asioita yhdessä, iloinen hyökkääjä hymyilee.

– Joukkueessa ei ole koskaan yksin, ja on aina tosi kiva mennä harjoituksiin. Tykkään siitä, että treeneissä tapaa kavereita, joita muuten ei välttämättä tapaisi. Meillä on hieno joukkuehenki.

Amandan mielestä urheiluharrastukset tukevat erinomaisesti koulunkäyntiä. Liikuntahan tunnetusti lisää nuoren aktiivisuutta ja jaksamista. Kun fyysinen kunto on kohdallaan, tarmoa ja kiinnostusta riittää myös opiskeluun. Amanda käy nyt Puistolan peruskoulun kuudetta luokkaa ja aikoo hakea jalkapallopainotteiselle yläasteelle.

-Koulu sujuu hyvin. Lempiaineitani ovat liikunta, englanti, kuvaamataito ja tekstiilityö.

Leirillä Eerikkilässä

Amanda osallistui viime joululomalla Orsa Sportin järjestämälle jalkapalloleirille, jonka keulakuvana toimi Suomen kaikkien aikojen naispelaaja Anne Mäkinen. Vuonna 2006 perustettu Annen Akatemia on suunnattu 12-15-vuotiaille lahjakkaille ja tavoitteellisille tyttöpelaajille.

Kolmepäiväisiä akatemialeirejä järjestetään Eerikkilän Urheiluopistolla vähintään kaksi kertaa vuodessa. Amanda viihtyi joululeirillä loistavasti ja harkitsee hakevansa akatemiaan joskus uudestaan.

-Siellä oli paljon hyviä treenejä, pelaajia ja valmentajia. Eerikkilässä on aina muutenkin kivaa.

Amanda moikkaa iloisesti, nostaa kassin olalleen ja lähtee yleisurheilutreeneihin. Liikunta on hänelle elämäntapa.

Artikkelin on toimittanut Orsa Sport Oy, jonka yhtenä tavoitteena on tarjota nuorille jalkapalloilijoille laadukasta ja kehittävää toimintaa näiden esikuvien parissa.

X