Ihmiset ja suhteet

Hautomo on työhuone ja päiväkoti

Teksti:
Anna.fi

Helsinkiläisessä ryhmäperhepäiväkoti Hautomossa yhdistyvät työnteko ja lastenhoito. Hautomon toiminta-ajatuksena on mahdollistaa vanhemman työskentely lähellä lastaan ja helpottaa kodin ja työn yhdistämistä sekä työelämään palaamista. Nyt päiväkodin tulevaisuus on vaakalaudalla.

Hautomo on työhuone ja päiväkoti

Vanhaan autokorjaamoon on kunnostettu työhuoneet vanhemmille ja ryhmäperhepäiväkoti lapsille. Hautomolaisten joukosta löytyvät ainakin puvustaja, kääntäjä, biologi, uskontotieteilijä, dramaturgi sekä joukko opiskelijoita. ”Hautomon tilat sopivat käsityöläisille ja suunnittelijoille, ihmisille, jotka tekevät itsenäistä työtä ja joille ei ole työn kannalta väliä missä työskennellään”, Hautomo ry:n puheenjohtaja Kati Vierikko kuvaa.

Hautomo sai alkunsa 1990-luvun puolivälin jälkeen. Silloin ryhmä äitejä sai idean hoitosysteemistä, jossa vanhemmat olisivat tiiviisti mukana toiminnassa. Alkuajatuksena oli, että hoitajan lisäksi lapsen vanhempi olisi toiminnassa mukana hoitovuorollaan. Nyt toiminta on muuttumassa, sillä byrokratia vaatii, että lasten kanssa pitäisi työskennellä kaksi hoitajaa. Tämä tulee kalliiksi toimintaa pyörittävälle Hautomo ry:lle. Syksyllä vanhemmat osallistuivat hoitoon ja toimintaan tekemällä päivän ruuat, lounaan ja välipalan. Vaikka toiminta on muuttunut hieman alkuperäisestä, Vierikko painottaa, että vanhemmat voivat edelleen osallistua aktiivisesti lapsen päivään ja toiminnan suunnitteluun.

Lapsilähtöistä toimintaa

Kun aikuiset kertovat työhuone-päiväkodin toiminnasta, hautomolainen Pessi askartelee lautapeliä. Joulukuusta lähtien Hautomossa yksityisenä perhepäivähoitajana työskennellyt Sonja Lappalainen kertoo, että juuri nyt on askarreltu muistipelejä sekä tehty kirjoja, joihin lapsi piirtää kuvat ja aikuinen kirjoittaa jutut. Lappalainen kaavailee uudistuksia leikkitilojen ulkonäköön ja muutoksia sisustukseen. ”Julisteita, uutta maalia seiniin, uudet kirkkaan väriset verhot sekä tietysti uusia leluja ja askarteluvälineitä”, hän suunnittelee.

Lappalainen on ilmeisen innostunut Hautomosta. ”Kun tulin tutustumaan, ajattelin heti, että voisin olla täällä pitempäänkin töissä. Täällä painotetaan sitä, että lapsi saa olla oma itsensä.” Toiminnan lapsilähtöisyys ja lapsen oman rytmin huomioiminen ovat Hautomon toiminnan perusajatuksia. ”Jännittikö sua tulla tänne”, Pessi kysyy topakasti Lappalaiselta. Tämä myöntää hieman jännittäneensä, olihan Hautomo hänen ensimmäinen päivähoitoalan työpaikkansa.

Tulevaisuus on vaakalaudalla

Lappalainen suunnittelee tulevaisuudessa panostavansa etenkin luovaan toimintaan. ”Paljon askartelua, lukemista sekä laulamista, soittimetkin otetaan sitten käyttöön. Ehkäpä kerran viikossa pidetään muskaria.” Hän on kokenut vanhempien tiiviin läsnäolon pelkästään hyvänä asiana. ”Vanhemmat näkevät koko ajan, millaista lapsella on olla hoidossa. Heillä on turvallinen olo, kun tietää mitä omalle lapselle kuuluu.”

Puheenjohtaja Vierikko kertoo Hautomon olevan murrosvaiheessa. Tällä hetkellä Hautomo kärsii sekä lapsi- että työvoimapulasta. Vierikko kertoo, että Hautomosta kaivataan usein hoitopaikkaa alle kolmevuotiaille. Pieniä lapsia voidaan kuitenkin ottaa maksimissaan hoitoon vain neljä, kun taas yli kolmevuotiaiden lasten vanhemmat palailevat usein kokonaan takaisin työelämään. ”Elämme toivossa, että tästä kuoppakohdasta noustaan,” hän lisää toiveikkaasti.

Kuvan lapset eivät ole Hautomosta.

Teksti: Johanna Mitjonen / A4 Media Oy (8.2.2006)
 

X