Ihmiset ja suhteet

Houkuttava, pelottava vapaa suhde – uusien kumppanien huumaa vai repivää mustasukkaisuutta?

Teksti:
Anna.fi

Avoimet rakkaussuhteet näyttävät yleistyneen, mutta voiko sellainen todella toimia? Tarinansa kertovat vapaassa suhteessa elänyt, sellaisesta haaveillut ja nainen, jonka isä kannatti vapaata rakkautta.

”Tapailimme alusta asti muita”

Maija, 32: ”Kävimme yhdessä läpi seikkailuita”

”Tapasin aviomieheni Johanneksen kuusi vuotta sitten opiskelijabileissä. Jo seuraavana aamuna sovimme, että seurustelemme. Johannes kertoi olevansa biseksuaali. Ennen minua hän oli ollut enemmän miesten kanssa. Puhuimme avoimesta suhteesta saman tien. Olimme samaa mieltä, että haluamme elää avoimessa suhteessa.

Olin toivonut avointa suhdetta ennenkin, mutta edelliset miesystäväni eivät olleet suostuneet. He olivat olleet liian mustasukkaisia. Oli ihanaa ja huojentavaa, että ajattelimme Johanneksen kanssa samalla tavalla.

Olen aina rakastanut miehiä ja seksiä enkä ole mustasukkainen. Johannes ja minä tapailimme alusta asti muita. Minulle rakkaus tarkoittaa vapautta tehdä sitä mitä haluaa ja olla juuri sellainen kuin on. Jos olisin kieltänyt Johannesta olemasta miesten kanssa, olisin kieltänyt osan hänestä. Rakkaus ei tarkoita kumppanin seksuaalisuuden tai päätäntävallan omistamista.

Lue myös: Avoin suhde – Onnellisen parisuhteen salaisuus?

Elimme näin vuosia. Minusta oli ihanaa olla välillä yksin öitä kotona, kun tiesin, että Johannes oli pitämässä hauskaa. Kun hän tuli kotiin, vietimme päivän sängyssä ja kävimme läpi tapahtuneita. Sitten harrastimme seksiä. Sama toimi toisinpäin.

Vuosi sitten elämämme muuttui.

Tapasimme kumpikin ihmiset, joihin rakastuimme. Minä rakastuin Lassiin ja Johannes Heikkiin. Nyt elämme tahoillamme näissä suhteissa. Olen silti Johanneksen kanssa naimisissa, ja käymme yhdessä esimerkiksi lomamatkoilla. Liittomme tarkoittaa minulle yhä sitoutumista ja rakkautta. Myös sitä, että käytännön asioita on helpompi hoitaa. Emme ole missään vaiheessa liittäneet avioliittoomme prinsessaunelmia.

Joskus vietämme aikaa nelistään. Lassi ja Johannes tulevat loistavasti toimeen keskenään. Kun vuosi sitten kerroin Lassille Johanneksesta ja minusta, hän halusi ajatella asiaa muutaman päivän. Lassi ei ollut nähnyt vastaavaa, eikä tilanne ollut hänelle tuttu. Kaikki on kuitenkin hyvin. Tämä sopii myös Lassille.

Olen välillä haikea, koska emme ole enää Johanneksen kanssa kuin paita ja peppu. Toisaalta olen itse kannustanut häntä tulemaan juuri sellaiseksi kuin hän on. Siksi en ole surullinen. Johannes on onnellinen, niin minäkin. Lassin ja minun suhde ei ole avoin, vaikka olen kehottanut Lassia tähän. Hän ei ainakaan vielä ole ollut halukas. Lassi ajattelee tulevansa mustasukkaiseksi.

Lue myös: Mustasukkaisuudesta voi parantua

Tällä hetkellä asumme Johanneksen kanssa eri kaupungeissa, mutta olemme päivittäin yhteydessä. Tapaamme muutaman kuukauden välein.

En osaa sanoa, minkälaista elämäni on viiden vuoden päästä. Elän hetkessä ja päivän kerrallaan. Siihen kuitenkin uskon, että tulen olemaan Johanneksen kanssa tavalla tai toisella aina. Mutta kuten sanoin: aika näyttää, mitä tapahtuu.

Jos joskus haluan ja saan lapsia, aion silti elää näin. Koen, että lapsella on parempi olla mieluummin vaikka neljä aikuista ympärillään kuin yksi.”

Tiia, 37: ”Avoin suhde voisi kiinnostaa”

”Mietin avointa suhdetta ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten, kun luin sitä käsittelevän lehtijutun lomamatkallani. Teksti kolahti. Ennen tätä en ollut ajatellut, että avoin suhde voisi kiinnostaa minua.

Lomani jälkeen luin aiheesta muutamia nettiartikkeleita ja leikin ajatuksella, että eläisin joskus avoimessa suhteessa. Olin tällöin sinkku.

Kaksi vuotta sitten aloin seurustella ihanan miehen kanssa. Kysyin mieheni mielipidettä avoimesta suhteesta ensimmäisen kerran noin kolmansilla treffeillä. On mielenkiintoista kuulla, kuinka ihmiset suhtautuvat avoimeen suhteeseen. Minusta on tärkeää, että asioita voidaan tarkastella myös kantilta, joka ei ole perinteisin ja vallitsevin. Mieheni ei tyrmännyt avointa suhdetta, mutta ei myöskään ollut superhaltioissaan.

Emme elä avoimessa suhteessa, koska olemme yhä kuin alkuhuumassa. En halua harrastaa seksiä muiden kanssa. Mietin kuitenkin, että avoin suhde voi olla vaihtoehto myöhemmin, jos kummastakin tuntuu siltä.

Ihmettelen nimittäin, miksi yhden yön jutut ovat niin suuria mörköjä, kiellettyjä ja paheksuttuja. Moni suhde saattaisi voida paremmin tai pelastua, jos niissä olisi enemmän vapautta.

Lue myös: 6 vinkkiä kestävään parisuhteeseen

Totta kai minun on helppo sanoa näin nyt, koska en elä avoimessa suhteessa. Voisinhan olla hyvinkin mustasukkainen, jos mieheni oikeasti harrastaisi seksiä muiden kanssa. Mielestäni seksiä kamalampaa olisi kuitenkin, jos mieheni kokisi suurta henkistä yhteyttä jonkun kanssa. Seksi voi nimittäin olla vain seksiä. Minä nautin sinkkuaikoinani siitä myös silloin, kun en ollut miehestä kunnolla edes kiinnostunut.

Aika näyttää, toteutuuko avoin suhde kohdallamme. Tällä hetkellä se ei tunnu ajankohtaiselta, mutta kuka tietää. En osaa ajatella, että olisi meiltä pois, vaikka olisimme välillä muiden kanssa.”

Anne, 42: ”Isäni kannatti vapaata rakkautta”

”Kun olin pieni, isäni uskoi vapaaseen rakkauteen. Tämä lähti hänen vanhemmistaan, 1960-luvun vasemmistolaistaiteilijoista. Heidän mielestään omistaminen ei ollut tärkeää. Ei materiassa eikä ihmissuhteissa.

Isoisälläni oli huomattavasti enemmän suhteita kuin isoäidilläni, mutta silti isoäitini palvoi isoisääni.

Myöhemmin isäni selitti minulle ja veljelleni, että vapaa rakkaus on luonnollista, ihminen ei voi rakastaa vain yhtä ihmistä koko ikäänsä. Hänen mielestään uskottomuus ei ollut kamala rike.

Vanhempani erosivat, kun olin pieni. Isäni naiset vaihtuivat. Ehkä hänellä oli jossain vaiheessa useampiakin naisia yhtä aikaa. Muistan, että se tuntui joskus kaoottiselta.

Jälkikäteen olen kuitenkin ajatellut, että isäni elämäntapa oli tavallaan rehellinen. Ei ainakaan ollut kulisseja tai salarakkaita.

Lue myös: Pettäminen voi periytyä – Näin katkaisen pettämisen kierteen

Asuin äitini kanssa. Hänen mielestään vapaa rakkaus oli hölynpölyä.

Isäni asenne vaikutti minuun ainakin niin, että en koskaan haaveillut prinsessahäistä tai avioliitosta. Äidiltäni opin kuitenkin sen, että uskollisuus on tärkeää.

Nyt olen naimisissa. Olen uskollinen, mutta en moralisoi, jos joku joskus repsahtaa ja pettää. En kuitenkaan tahtoisi, että mieheni olisi muiden kanssa, enkä ole itse pettänyt. Sen verran olen mustasukkainen. Minun onkin vaikea uskoa, jos joku sanoo, ettei ole mustasukkainen. Onko se mahdollista? Voiko silloin olla edes rakastunut?

Lue myös: Mustasukkaisuus – Mustasukkaisuuden erilaiset kohteet ja tyypit

Uskon myös, että vapaan rakkauden kannattajat ovat itsekeskeisiä.

Itse en voisi koskaan elää avoimessa suhteessa. Koko vapaa rakkaus on mielestäni 1970-luvun käsite. Lisäksi vapaa rakkaus oli ainakin meidän perheessämme miesten sanelema. Luulen, että kulttuurissamme mies saa edelleen harrastaa vapaammin seksiä monien kanssa, mutta naisesta se tekee helposti huoran. Isänikin muutti nelikymppisenä mielipiteensä ja ryhtyi uskolliseksi aviomieheksi. 

Toki olisi kutkuttavaa, jos kaikki voisivat harrastaa seksiä vapaasti ilman, että ketään sattuisi. En vain usko, että se on mahdollista.”

Haastateltavien nimet on muutettu.

Lue lisää:

Voiko avoin suhde toimia?
Parisuhde toimii: Yhdessä, mutta eri osoitteissa
Pettäminen piristää parisuhdetta – ja 6 muuta myyttiä uskottomuudesta

Teksti: Sanna Kekki
Kuva: Colourbox

Anna 32/2015

X