Ihmissuhteet

Tämä hiljainen tapa pilaa monta parisuhdetta – terapeutti kertoo, miten siitä pääsee eroon

Parisuhdeongelmien takana piilee monia eri syitä, mutta erään niistä voi linkittää miehiin ja puhumattomuuden kulttuuriin. – Suomalaisten miesten puhumattomuuden kulttuuri pitäisi saada murrettua, asiantuntija sanoo.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Puhumattomuuden kulttuuri nakertaa monen parisuhdetta – se on kuitenkin mahdollista murtaa.

Parisuhdeongelmien takana piilee monia eri syitä, mutta erään niistä voi linkittää miehiin ja puhumattomuuden kulttuuriin. – Suomalaisten miesten puhumattomuuden kulttuuri pitäisi saada murrettua, asiantuntija sanoo.

Vietät viikonloppua mökillä, mutta mies ei puhu vaan tönöttää hiljaisena. Kuulostaako tutulta?

Ainakin pariterapeutti Jouni Pölönen on törmännyt usein vastaanotollaan tähän tilanteeseen: Mies ei puhu. Naisen mielestä mies on poissaoleva, ja hän kokee jäävänsä ilman henkistä kontaktia. Lopulta naisen seksihalut hiipuvat. Pari etääntyy toisistaan.

Mikä auttaisi?

– Aina sanotaan, että miesten pitäisi oppia puhumaan enemmän tunteistaan. Miehet käsittävät, että se tarkoittaa sitä, että heidän pitää sanoa useammin, että rakastan sinua ja tämän kaltaisia asioita.

Se ei kuitenkaan ole ydinongelma.

– Jos miehellä on esimerkiksi hankalaa töissä tai jos vaikka suhde omiin vanhempiin on raskas, niin hän ei puhu siitä kumppanilleen. Hän ajattelee, että minun pitää käsitellä tämä yksin. Riittäisi, jos mies vähän avaisi, mikä häntä painaa, ja nainen vain kuuntelisi. Se jo avaisi yhteyden heille. Tämän kaltaista puhumista kaivattaisiin radikaalisti enemmän, Pölönen sanoo.

Entä voiko nainen tehdä jotain auttaakseen miestä puhumaan?

– Jos nainen selkeästi näkee, että jokin asia painaa miestä, niin hän ei saa tyytyä vastaukseen, että kaikki on kunnossa. Parin pitäisi aina kaikissa tilanteissa tukeutua toisiinsa.

Kun mies ei puhu – puhumattomuuden kulttuurista voi päästä eroon

Kyllä mieskin puhuu. Mutta vasta sitten, kun on kyse elämästä ja kuolemasta.

– Pitäisi oppia puhumaan näillä harmailla alueilla enemmän. Jokainen meistä joutuu elämässään välillä hankaliin tilanteisiin, joista voi kertoa läheiselleen. Emme me elä paratiisissa.

– Suomalaisten miesten puhumattomuuden kulttuuri pitäisi saada murrettua.

Terapeutin mukaan avainasemassa on sen ymmärtäminen, että ongelmista puhuminen ja valittaminen ovat eri asioita.

– Suomen sodat ovat vaikuttaneet siihen, että sukupolvi toisensa jälkeen miehiä on kasvatettu olemaan reippaita ja ettei saa valittaa. Tämä on johtanut sellaiseen harhaan, että tavallisista arjen ongelmista puhuminen on valittamista. Se on kuitenkin ihan eri asia kuin kaikesta valittaminen ja negatiivinen mielenmaisema.

X