Ihmissuhteet

Huonot välit sisaruksiin – miten sisarussuhteet voi korjata aikuisiällä?

Joskus lapsuuden huonot sisarussuhteet seuraavat aikuisuuteen. Uusi alku vaatii kummaltakin osapuolelta kunnioitusta ja halua parantaa välejä.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Sisarussuhteet eivät synny tyhjiössä, vaan niihin vaikuttaa koko perheen dynamiikka.

Joskus lapsuuden huonot sisarussuhteet seuraavat aikuisuuteen. Uusi alku vaatii kummaltakin osapuolelta kunnioitusta ja halua parantaa välejä.

Kaikkia ei ole siunattu siskoilla ja veljillä, jotka ovat tuki ja turva kovan paikan tullen. Toisinaan aikuiselämän sisarussuhteet ovat kuin toisinto lapsuuden sisarussuhteista, joissa käytiin veristä taistelua vanhempien huomiosta ja vertailtiin, mitä kukin sai tai jätettiin ilman.

Väestöliiton tutkija ja psykologi Venla Berg kertoo, että sisarussuhteiden taustalla on kaksi eri motiivia, jotka määrittävät käyttäytymistä.

– Yhteisten geenien takia sisaruksilla on evolutiivisessa mielessä samoja intressejä eli oman sukunsa jatkumisen turvaaminen. Tämän takia sisarusten tarjoama apu on yleensä automaattista. Mekanismi ei tietenkään ole tietoinen, Berg sanoo.

Toinen motiivi liittyy siihen, ettei lapsi pärjää itsekseen, vaan tarvitsee vanhempiaan.

– Sisarukset jakavat vanhemmat ja tällöin he ovat kilpailijoita. Konflikti syntyy, jos vanhemmat suosivat yhtä tai useampaa sisarusta.

Bergin mukaan sisarussuhteet eivät synny tyhjiössä, vaan niihin vaikuttaa koko perheen dynamiikka.

– Siihen dynamiikkaan ei kuitenkaan tarvitse jäädä. Aikuisena on mahdollista käsitellä menneitä kokemuksia ja luoda sisaruksiin aikuinen suhde.

5 askelta sisarussuhteen parantamiseen

1. Selvitä haluaako sisaruksesi elvyttää välinne

– Sisarussuhteen hoitoon pätevät samat säännöt kuin kaikkiin tärkeisiin ihmissuhteisiin. Toista osapuolta pitää kunnioittaa. Konflikteissa lähtökohtana on halu löytää ratkaisu. Välejä sisarukseen ei saa korjattua, jos molemmat eivät halua samaa. Itsensä kanssa voi kuitenkin tehdä töitä, jotta löytää oman tapansa suhtautua huonoihin väleihin ja saavuttaa asian kanssa rauha.

2. Kerro oma kantasi

– Jos sinulla on sisarussuhteeseen ja menneeseen liittyviä huonoja fiiliksiä, voit puhua siitä, miltä sinusta tuntuu. Muista, että voit puhua vain omasta puolestasi ja kertoa oman kantasi asiaan, mutta et voi esittää sitä totuutena.

3. Älä syyttele

– Tyhmintä, mitä voi tehdä, on syyttely. Syyttelylinjalla ei välttämättä näe omaa osuuttaan asiaan. Perheen dynamiikka on lopulta aika monimutkainen asia, siihen liittyy niin moni ihminen vanhemmista muihin sisaruksiin.

4. Kuuntele

Kommunikaatiossa tärkeintä on kuuntelu. Ihmiset voivat kokea samatkin tilanteet hyvin eri tavoin. Siksi on tärkeää uskoa toisen kokemukseen. Joskus voi olla hyvä sopia, ettei vanhoja enää kaivella. Silloin molempien pitää kunnioittaa päätöstä.

5. Älä pakota muutokseen

Sisaruksiaan ei voi valita, ja joskus heidän kanssa ei vain tule toimeen. Omaa suhtautumistaan voi aina muuttaa, mutta jos toinen ei halua selvittää välejänne, se ei onnistu yksipuolisesti. Silloin voi keskittyä omaan elämäänsä ja hakea turvaverkkoja muualta.

X