Ihmiset ja suhteet

Hyvä juhlapuhe liikuttaa, naurattaa ja opettaa

Teksti:
Anna.fi

Oletko tänä kesänä kaaso, bestman tai morsiamen ylpeä vanhempi? Täyttääkö läheisesi pyöreitä vuosia? Ellit neuvoo hyvän juhlapuheen reseptin.

Hyvä juhlapuhe liikuttaa, naurattaa ja opettaa

Suurin osa meistä saa tai joutuu pitämään juhlapuheen ainakin kerran elämässään. Häissä, pyöreitä vuosia täyttäessä, ristiäisissä tai ylioppilasjuhlissa puhe on aina paikallaan. Magdalena Ribbing on kirjoittanut puheen pitämisestä hyödyllisen oppaan, joka sopii moniin eri tilanteisiin.

Hikoavatko kätesi ja pelkäätkö äänesi tärisevän, jos sinun on pidettävä puhe? Puheen jännittäminen on aivan normaalia. Ei haittaa, jos puhe ei ole täydellinen, jos se tulee suoraan sydämestä. Ja jos kehut henkilöä, jolle puheen pidät, sinua itseäsikin pidetään todennäköisesti mukavana. Ilkeydet ja vihjailut eivät tietenkään juhlapuheeseen sovi, ja vitsailun puheen kohteen kustannuksella tulee aina olla hyväntahtoista. Kuolemaan liittyvät vitsit, ivalliset poliittiset huomautukset, seksuaaliset tai rotuun liittyvät viittaukset ovat miltei aina sopimattomia.

Puhetta voi ajatella sanalahjana, jonka antaa läheiselleen. Tärkeintä on, että puheen perustana on ystävyys: jos ei pidä lainkaan henkilöstä, jolle puheen on pitämässä, koko puheen voi mieluummin jättää väliin.

Tervetuliaispuheen pitäjällä on vain toivottuja vieraita

Tervetuliaispuheen tärkein tehtävä on, että vieraat sen kuullessaan kokevat olevansa toivottuja, suorastaan maailman parhaita vieraita. Tällä ei tarvitse olla tekemistä totuuden kanssa, sillä isäntäväen velvollisuuksiin yksinkertaisesti kuuluu ystävällisyys vieraita kohtaan.

Tervetuliaispuheen voi nykyään pitää joko isäntä tai emäntä. Tervetuliaispuheen pitäjä mainitsee puheessa aina sen henkilön, jonka kanssa jakaa isännyyden. Puhe pidetään vasta sitten, kun vieraat ovat jo istuneet paikalleen ruokapöytään. Tervetuliaispuhe määrää juhlien sävyn ja toimii merkkinä päivällisten alkamisesta.

Puhujan pitää yrittää luoda silmäys kaikkiin paikalla olijoihin, puhua lämpimästi ja lyhyesti sekä ehdottaa puheen lopussa maljaa. Omia kokkaustaitoja, ruoan epäonnistumista tai vastaavia ei pidä tervetuliaispuheessa voivotella.

Hääpuheessa uskotaan ikuiseen onneen

Hääjuhlassa ei koskaan selvitellä vanhoja kaunoja tai tehdä sovintoa. Puheiden on aina kosketettava hääparia ja heidän ikuista onneaan. Häät ovat kahden ihmisen ikimuistoinen juhla, ja morsiusparilla on oltava oikeus muistella häitään kaikin puolin miellyttävänä ja onnellisena juhlana. Yhdessä kestettyjä vaikeuksia on turha muistella.

Puhujajärjestys hääjuhlassa riippuu kutsujista: ovatko isäntinä morsiusparin vanhemmat, molempien vanhemmat vai morsiuspari itse? Isä- ja äitipuoletkin voivat pitää hääpuheita, jos välit kaikkiin osapuoliin ovat hyvät. Tervetuliaispuheen jälkeen seuraava hääpuhe voi tulla melko pian, mutta vieraille on puheiden välillä annettava myös aikaa syödä. On pitkäveteistä vieraille, jos puheet seuraavat toisiaan ilman kunnon taukoja.

Häissä tapana on, että puhujat nousevat aina seisomaan. Isoissa häissä saattaa olla tarpeen asettua salin keskelle tai käyttää mikrofonia. Puheen pitäjä kääntyy morsiuspariin päin. Vaikka puhe olisikin osoitettu omalle tyttärelle tai pojalle, on pariskunnan toinen osapuoli mainittava pian puheen alussa. Puheet eivät saa painottua liikaa joko morsiamen tai sulhasen puolelle, vaan on korostettava yhtenäisyyttä.

Hääpuheen on päätyttävä onnentoivotuksiin, ja puheessa saa mainita vain positiivisia asioita. Puheet, joissa käydään kronologisesti läpi morsiamen tai sulhasen koko elämä, eivät ole suositeltavia. Seksiviittauksetkin kannattaa jättää suosiolla polttareihin, vaikka ne tuntuisivat kuinka hauskoilta. Hääparia ei kannata myöskään kehottaa lapsentekoon, koska lasten hankinta on yksityisasia eikä edes osa kaikkien tulevaisuudensuunnitelmia.

Hyvä puhe on hyvin valmisteltu

Vaikka pitäisit itseäsi hyvänä puhujana, puheeseen kannattaa aina valmistautua kunnolla. Puheelle rakennetaan perusta, hallitseva ajatus. Voiko puheen ehkä sitoa johonkin ajankohtaiseen aiheeseen? Puheessa on hyvä aina olla yksi viesti, opetus tai viisaus. Hyvä puhe opettaa, naurattaa ja liikuttaa. Säästä hauskimmat kohdat viimeiseksi tai palaa takaisin aiheeseen, jota käsittelit puheen alussa.

Vaikka puheen harjoitteleminen itsekseen ääneen tuntuisi oudolta, se on ainoa oikea tapa harjoitella puhetta. Itse puhetilanteessa puhu rauhallisesti. Voit pitää toista kättä taskussa, jos se tuntuu hyvältä, tai pitää kädessäsi kynää tai pientä paperilappua. Etsi ystävällinen silmäpari tai piste, johon voit keskittää katseesi. Muista, että epävarmat puhujat saattavat itse asiassa olla erinomaisia puhujia juuri siksi, että he tuovat puheessa esiin aidot tunteensa. Rohkaisuryyppy tai pari on harvoin hyvä idea.

Hyvä puheenpitäjä on yleensä iloinen ja vaikuttaa siltä, että nauttisi puheen pitämisestä. Aina kannattaa kuitenkin muistaa yksi juhlapuheen tärkeimmistä piirteistä. Hyvä juhlapuhe on melkein aina lyhyt. Hyvä puhuja ajattelee kuulijoitaan, ei sitä, kuinka paljon pitää omasta äänestään.

Lähde: Magdalena Ribbing: Puhujan avuksi. Sid., 160 s. Otava, 2005.

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy
 

X