Ihmiset ja suhteet

Hyvää ja huonompaa turvaa

Teksti: Anna.fi

HeijastinHeijastinta pidetään halpana henkivakuutuksena. Useimmiten se täyttääkin tehtävänsä, mutta markkinoilla on myös teholtaan ala-arvoisia tuotteita. Erityisen tärkeää on vaihtaa heijastin aika ajoin uuteen, sillä kuluminen vähentää heijastimen tehoa merkittävästi. Moottori-lehti testasi markkinoilla olevia heijastimia!

Moni meistä muistaa varmasti TV:n tietoiskuista tai omasta kokemuksestaan näyn, jossa pimeän tien laidasta alkaa välkähdellä valoa. Heijastimella varustautunut jalankulkija se siinä taivaltaa – ja on ajoissa autoilijan havaittavissa. Heijastin onkin todellinen joka kodin turvavaruste, sillä näitä välkkyviä muovinpalasia on myyty ja lahjoitettu Suomessa vuosien varrella miljoonia ja taas miljoonia.

Heijastimen pitäisikin kuulua jokaisen ulkona liikkujan vakiovarustukseen, mutta miten valita hyvä ja laadukas heijastin? Tätä pyrimme selvittämään testaamalla pari tusinaa erilaisista liikkeistä kerättyä uutta heijastinta. Tutkimme heijastinten päätehtävää eli niiden kykyä heijastaa osuva valo takaisin tulosuuntaan.

Tulokset ovat mielenkiintoisia; suurin osa heijastimista ylittää CE-hyväksymismerkinnän edellyttämän heijastavuusarvon kevyesti, mutta joukossa on myös parhaisiin heijastimiin verrattuna todella surkeita suorituksia.

Kovat tuotteet, kovat lukemat

Parhaat arvot kirjattiin poikkeuksetta perinteisille eli kovamuovisille heijastimille, jotka on tarkoitettu riippumaan käyttäjän puseron helmasta. Tämän heijastintyypin suosio on vähentynyt jonkin verran viime vuosina pehmeämpien ja taipuisien heijastimien markkinoille tulon takia. Testitulosten mukaan kova heijastin on kuitenkin kova myös teholtaan.

Myös taipuisat pehmoheijastimet suoriutuivat tehtävästään hyvin; parhaimmillaan heijastavuusarvoksi mitattiin yli kolme kertaa CE-hyväksynnän raja-arvon 400 ylittäviä lukuja. Paras pehmoheijastimelle mitattu heijastavuus oli niin ikään kolmisen kertaa huonoimman pehmon suoritusta parempi, joten erot olivat tuntuvia.

Käsivarren ympärille kietaistavat ”läpsäytysheijastimet” pystyivät niin ikään kokonaisuutena hyvään tulokseen, vaikka erot tässäkin ryhmässä olivat suuria. Otoksemme perusteella värittömät eli lähinnä harmaasävyiset heijastimet olivat heijastavuudeltaan parhaita. Helpommin valoisassa huomattava väri, esimerkiksi kirkkaan keltainen, antoi hieman vaatimattomampia arvoja. Ero saattaa selittyä myös itse heijastinmateriaalin eroilla.

Värillä oli kuitenkin väliä myös muita heijastintyyppejä testattaessa. Kolmesta yli mittausarvon 2000 yltäneestä tuotteesta kaksi oli värittömiä eli hopeanharmaita kovamuoviheijastimia. Värikkäämmille kovamuovivälkyille kirjattiin poikkeuksetta pienempiä heijastavuusarvoja.

Heijastin ei ole mainos

Värityksen lailla myös esimerkiksi satuhahmojen kasvonpiirteiden tai tavaramerkkien painaminen heijastimiin vaikuttaa testin mukaan niiden tehoon.  Räikeimmillään heijastimen ”puhtaan” puolen heijastavuusteho oli yli nelinkertainen verrattuna kuvioituun puoleen. Varsinkin heijastimia lahjaksi antavien yritysten kannattaakin pitää maltti mielessä painatusta miettiessä, mikäli heijastimen halutaan hoitavan tehtävänsä tehokkaasti.

Eräs looginen heijastavuuskykyyn vaikuttava asia on myös heijastimen koko. Isommat pinnat pystyvät heijastamaan enemmän valoa, jolloin havaittavuus on parempi. Testaamistamme kahdesta heijastinkangaspalasta isomman arvo oli kolme kertaa pienempää suurempi.

Joukkoon mahtui myös useita heijastavuudeltaan hyvin vaatimattomia tuotteita, jotka alittivat selvästi CE-hyväksymisarvon. Tällaisia löytyi kaikista mittaamistamme heijastinryhmistä kovamuovisia heijastimia lukuun ottamatta. Heikoin suoritus oli heijastinteipillä, joka heijasti valoa vain hieman enemmän kuin tavallinen valkoinen kopiopaperi.

Vaihda heijastin ajoissa

Hyväkään heijastin ei kuitenkaan ole ikuinen. Heijastimet ovat kulutustavaraa, jotka on vaihdettava uusiin aika ajoin. Vaikka heijastimessa ei olisi selviä ulkoisia vaurioita tai kulumisen merkkejä, sen heijastavuus saattaa olla heikentynyt dramaattisesti taskun pohjalla vietettyjen vuosien tuloksena. Tästä saatiin kouriintuntuva osoitus mitattaessa kovamuovista, äkkiseltään siistin näköistä nalleheijastinta; mittaustulos osoitti, että nalle ei heijasta käytännössä lainkaan valoa! Myös muutaman muun käytetyn heijastimen mittaus kertoi selvästi, että teho laskee tuotteen iän myötä.

Heijastin voi menettää suuren osan tehostaan lyhyessäkin ajassa, mikäli sitä esimerkiksi pestään säännöllisesti tai se kastuu. Testasimme kaksi samanlaista koiralle tarkoitettua heijastinliiviä, joista toinen oli ollut käytössä noin vuoden verran. Toinen liivi oli suoraan kaupan paketista otettu. Uuden liivin heijastavuus oli noin kaksi kertaa parempi kuin noin kymmenen kertaa vuoden aikana pesukoneessa vierailleen tuotteen.

Näin testattiin

Keräsimme testattavaksi 24 heijastinta eri puolilta Etelä-Suomea. Heijastimet pyrittiin keräämään mahdollisimman monenlaisista myyntipisteistä tavarataloista autoalan varaosa- ja tarvikeliikkeisiin. Valitsimme testiin sekä perinteisiä kovamuovisia heijastimia että viime vuosina yleistyneitä taipuisia pehmoheijastimia.

Tavanomaisten, hihaan tai vyötärölle ripustettavien heijastimien lisäksi poimimme joukkoon myös muun muassa nauhamaisia, yleensä käsivarren ympärille kietaistavaksi tarkoitettuja heijastimia. Osassa tuotteista heijastinpinta on painettu joustavaan kankaaseen, osassa taas heijastimen sisällä on taivutettaessa rullalle vetäytyvää jousimaista materiaalia.

Otimme mukaan testiin myös muutaman selvästi tietylle tienkäyttäjäryhmälle tarkoitetun heijastimen. Tällaisia olivat ratsastajille ja hevosille suunnatut heijastimet. Valikoimaa täydennettiin lopuksi asusteisiin kiinnitettäväksi tarkoitetuilla heijastinklipseillä ja silitysraudalla tai ompelemalla kiinnitettävillä heijastinpintaisilla kangaspaloilla.

Jokainen heijastin mitattiin useaan kertaan, ja tulokseksi merkittiin saatujen lukemien keskiarvo. Kaksipuoliset heijastimet mitattiin molemmilta puolilta. Vertailun vuoksi testasimme myös muutamia käytettyjä heijastimia, joissa käytön merkit näkyivät lähinnä himmenemisenä ja heijastavan pinnan muuttumisena mattamaisemmaksi.

Mittalaitteena käytimme Liikenneturvan omistamaa ruotsalaisvalmisteista Reflextestaren-laitetta, joka mittaa takaisinheijastuvuutta. Testi ei vastaa laboratorio-oloissa tehtyä mittausta, mutta antaa hyvän  kuvan heijastinten laatutasosta. Laitteen mittayksikkö on CIL eli millikandela / luksi. Heijastimien EU-tasoinen normi on 400 CIL; tähän tasoon yltävä heijastin saa CE-merkinnän. Merkintä on pakollinen Suomessa myytävissä heijastimissa. Vaatimusta voidaan tosin kiertää olemalla kutsumatta tuotetta heijastimeksi. Heijastimen ostajan kannalta hämäävää on, että CE-merkintä voidaan antaa muillekin tuoteryhmille kuin heijastimille. Merkinnän löytyminenkään ei siis takaa heijastimen olevan hyvätasoinen.. Varmin tae laadusta on, jos heijastimen pakkauksesta löytyy koodi EN13356. Se merkitsee, että tuote on testattu nimenomaan heijastimena. Vastuuntuntoiset valmistajat mainitsevat myös testauksen tehneen laitoksen.

Tulokset
Heijasti Heijastin Heijastin
Erinomainen Erinomainen Hyvä
Tuote: Pyöreä Kungs-heijastin, kova
Ostopaikka: Tarjoustalo, Helsinki
Hinta: 0,85e
Heijastavuus: 1500/yli 2000 CIL
Erityistä: Molemmat puolet silmämääräisesti samanlaisia, mutta toinen heijastaa paremmin.
Tuote: Keltavihreä Talmuhiirihahmoheijastin, kova.
Ostopaika: Stockmann, Helsinki
Hinta: 1, 70e
Heijastavuus: 1500/yli 200 CIL
Erityistä: Puoli, jossa hahmon ääriviivat, heijastaa jonkin verran huonommin.
Tuote: Punainen Disney- tiikeriheijastin, kova
Ostopaikka: Stockmann, Helsinki
Hinta: 1,90e
Heijastavuus: 970/1770 CIL
Erityistä: Puoli, jossa piirroshahmo, heijastaa merkittävästi huonommin.
Heijastin Heijastin Heijastin
Hyvä Hyvä Hyvä
Tuote: Punainen karhuhahmo heijastin, kova
Ostopaikka: Notonet, Vantaa
Hinta: 1,30e
Heijastavuus: 1200/1450 CIL
Erityistä: Puoli, jossa on kasvonpiirteet, heijastaa jonkin verran huonommin.
Tuote: Harmaa Muumipappa-heijastin, pehmo
Ostopaikka: Citymarket, Vantaa
Hinta: 2,99e
Heijastavuus: 1190/1270 CIL
Erityistä: Puoli, jossa hahmon ääriviivat, heijastaa jonkin verran huonommin
Tuote: Harmaa jousiheijastin
Ostopaikka:Tiimari, Espoo
Hinta: 3,50e
Heijastavuus: 1630 CIL
Erityistä: –
Heijastin Heijastin Heijastin
Keskinkertainen Keskinkertainen Keskinkertainen
Tuote: Väritön Pikku Myy -heijastin, kova
Ostopaikka: Stockmann, Helsinki
Hinta: 1,90e
Heijastavuus: 460/1150 CIL
Erityistä: Puoli, jossa piirroshahmo, heijastaa merkittävästi huonommin.
Tuote: Oranssi Marimekko-heijastin, pehmo
Ostopaikka: MArimekko, Vantaa
Hinta: 4,90e
Heijastavuus: 1050 CIL
Erityistä: –
Tuote: Harmaa Strech-heijastinnauha
Ostopaikka: Anttila, Espoo
Hinta: 5,45e
Heijastavuus: 850 CIL
Erityistä: Muutama kiinnitysketa venyttää heijastinpintaa ja heikentää selvästi tulosta
Heijastin Heijastin Heijastin
Keskinkertainen Keskinkertainen Keskinkertainen
Tuote: Haamuheijastimet, pehmot, 4kpl
Ostopaikka: Biltema, Helsinki
Hinta: 5,90e
Heijastavuus: 570/840 CIL
Erityistä: Keltainen ja vihreä parhaimmat, sininen huonoin
Tuote: Keltainen joustinheijastin
Ostopaikka: Clas Ohlson, Espoo
Hinta: 3, 50e
Heijastavuus: 820 CIL
Erityistä: –
Tuote: Avaimenperä-sikaheijastin, pehmo
Ostopaikka: Anttila, Espoo
Hinta: 4,95e
Heijastavuus: 670 CIL
Erityistä: –
Heijastin Heijastin Heijastin
Keskinkertainen Välttävä Välttävä
Tuote: Kaksi silitettävää heijastinkolmiota
Ostopaikka: Robin Hood, Lappeenranta
Hinta: –
Heijastavuus: 210 ja 630 CIL
Erityistä: Pienemmän palan arvo pienempi ja isomman isompi
Tuote: Vilkkuva heijastinnauha
Ostopaikka: Biltema, Helsinki
Hinta: 5,90e
Heijastavuus: 550 CIL
Erityistä: –
Tuote: Natura-heijastinklipsi 2kpl
Ostopaikka: Tarjoustalo, Helsinki
Hinta: 1e
Heijastavuus: 490/530 CIL
Erityistä: Silmämääräisesti samanlaisia, mutta toinen hieman toista parempi.
Heijastin Heijastin Heijastin
Välttävä Välttävä Huono
Tuote: Harmaa tarranauhaheijastin 2kpl
Ostopaikka: Tiimari, Espoo
Hinta: 4,20e
Heijastavuus: 460 CIL
Erityistä: –
Tuote: Avaimenperä-leijona-heijastin, pehmo
Ostopaikka: Clas Ohlson, Espoo
Hinta: 2,90e
Heijastavuus: 460 CIL
Erityistä: –
Tuote: Harmaa Strecth-kypäräheijastin ratsastajalle
Ostopaikka: Prisma, Vantaa
Hinta: 5,90e
Heijastavuus: 350 CIL
Erityistä: Venyttäminen hieman heikentää heijastavuutta.
Heijastin Heijastin  
Huono Ala-arvoinen  
Tuote: Itseliimautuva heijastinnauha, 2kpl
Ostopaikka: Tarjoustalo, Helsinki
Hinta: 6,90e
Heijastavuus: 120 CIL
Erityistä: –
Tuote: Heijastinteippi
Ostopaikka: Biltema, Helsinki
Hinta: 3,35e
Heijastavuus: 10-30 CIL
Erityistä: –
 
Heijastin pelastaa pimeällä

Heijastimen käyttö parantaa jalankulkijan tai esimerkiksi polkupyörällä liikkuvan henkilön näkyvyyttä ratkaisevasti. Liikenneturvan mukaan kaukovaloilla ajava henkilöautoilija näkee pimeällä tiellä heijastinta käyttävän henkilön jopa 300 metrin päästä. Ilman heijastinta liikkuva henkilö havaitaan asusteista riippuen vasta noin 100 metrin etäisyydeltä. Myös lähivaloja käytettäessä autoilija havaitsee heijastinta käyttävän kulkijan jopa kolme kertaa kauempaa verrattuna ilman heijastinta ja tummassa asussa liikkuvaan tienkäyttäjään.

Heijastin ei ole tarpeen ainoastaan harvaan asutuilla seuduilla. Myös taajamissa esimerkiksi sade tai sumu saattavat haitata näkyvyyttä. Taajama-alueella on myös paljon valonlähteitä, jotka voivat viedä autoilijan huomion pois jalankulkijasta tai pyöräilijästä. Auton ikkunoiden likaisuus saattaa niin ikään haitata kevyen liikenteen havaitsemista; lasit ja ajovalot onkin syytä pitää puhtaana, luettelee turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta.

Oikea tapa käyttää perinteistä heijastinta on kiinnittää se ajoradan puolelle vartaloa; käveltäessä oikeaoppisesti ajoradan vasenta laitaa heijastimen tulee siis olla oikealla puolella vartaloa. Tehokas tapa on kiinnittää heijastin kummallekin puolelle. Heijastimen tulee roikkua lantion ja polven välisellä alueella, ei siis ylävartalon kohdalla. Tehokkaimmillaan heijastin on, kun se pääsee vapaasti pyörimään ja liikkumaan, jolloin se näkyy välkehtivänä lähestyvälle autoilijalle.

Heijastin on kulutustavara, joten se on vaihdettava uuteen aika ajoin. Jo muutaman vuoden käyttö himmentää heijastimen pintaa niin, että sen heijastavuus laskee selvästi verrattuna uuteen tuotteeseen. Asusteisiin ommellut heijastimet ovat erityisen lujilla, mikäli asua pestään säännöllisesti.

Vieläkin turhan harvinainen

Heijastin ei ole suomalaiselle itsestäänselvyys.

Kun suomalainen lähtee ulos pimeään tai hämärään, ei heijastin kuulu automaattisesti varustukseen. Liikenneturvan seurantatutkimusten mukaan heijastimen käyttö on lisääntynyt 15 viime vuoden aikana jonkin verran, mutta kehitys on melko vaatimatonta. Viime vuonna heijastinta käytti 34 prosenttia valaistussa ympäristössä kulkeneista kansalaisista. Valaistujen katujen ulkopuolella heijastinta sen sijaan käytti Kansanterveyslaitoksen seurannan mukaan vajaa puolet eli 46 prosenttia jalankulkijoista. Heijastimen käyttöinto vaihtelee selvästi maantieteellisesti; pääkaupunkiseudulla se ei ole kovin suosittua, mutta esimerkiksi Itä-Suomessa käyttäjiä on tiheämmässä.

Osta uusi Moottori-lehti lähimmästä Lehtipisteestä. Lisätietoja osoitteesta: www.moottori.fi

Teksti Timo Nurmi  Kuvat Jari Saarentaus, Arto Wiikari

Näitä heijastimia kehtaa näytellä!

X