Ihmiset ja suhteet

Ikäero parisuhteessa

Teksti: Elina

”Älä ihmisistä välitä”, neuvoo rovasti Juhani Ahon romaanissa Juha, kun vanha vääräleuka Juha nai nuoren ja verevän Marjan. Huomattava ikäero parisuhteessa koettelee ennen kaikkea ympäristön normeja. Kysyimme asiantuntijalta, millaisia asioita ikäeroon kätkeytyy. Rakkaussuhdetta ei sanele ikä, arvo tai asema. Seksiin perustuvassa parisuhteessa lompakolla on sen sijaan merkitystä.

Rakkautta, ei isähahmoja

”Avioliitto ei ole enää mikään rationaalinen valinta, jota suvut järjestelisivät. Aviopuolisoa ei etsitä elättäjäksi, eikä vanhapiikaveroa tarvitse kenenkään maksaa”, toteaa psykologi Jukka. Hän pitää myyttinä sitä, että nuoret naiset etsisivät vanhemmista miehistä korviketta isäsuhteelleen. ”Freudilaista höpinää, joka ei sovi nykyaikaan”, hän kritisoi.

”Olen tavannut naisia, jotka seurustelevat järjestään itseään vanhempien miesten kanssa. Nämä naiset olisi helppo leimata taloudellista statusta tavoitteleviksi. Usein he eivät myöskään tietoisesti hae isähahmoa, eikä heidän isäsuhteensa ole erityisen traumaattinen. Kukkaron koolla ei ole merkitystä, kun puhutaan romanttisesta rakkaussuhteesta. Romanttista rakkautta tavoittelevat erityisesti naiset”, hän pohtii.

Nallekarhuja ja pehmomiehiä

”Ensimmäinen liitto voi kariutua miehen kiireiseen uran luomiseen”, työkseen aviopareja kohtaava Jukka sanoo. ”Toisessa liitossa vaimoa tai puolisoa ei oteta itsestäänselvyytenä. Toinen puoliso on usein nuorempi”, Jukka jatkaa. ”Suhteen perustavaa laatua olevat ongelmat tuskin riippuvat ikäerosta”, hän kieltää. ”Useimmiten mies on vaimoaan 4-6 vuotta vanhempi”.

Alakulttuureita ja homosuhteita tutkinut psykologi Nino Wächter ei myöskään näe yhteyttä huonon isäsuhteen ja vanhempaan mieheen rakastumisen välillä. Wächterin mukaan kyse on ennen kaikkea fiksaatiosta, joka voi herätä jo hiekkalaatikolla. Lutunen nallekarhumaisuus ja pehmoinen parrakkuus ovat ihailtuja ominaisuuksia, jotka kiehtovat nuoria homomiehiä. Varakkuudella on myös Wächterin mukaan suurempi merkitys seksisuhteessa kuin rakkauteen perustuvassa suhteessa. Rahaan ei rakastuta.

Miestään vanhempi nainen

Miksi sitten vanhemman miehen ja nuoremman naisen suhde näyttää olevan hyväksytympi kuin naisen ja tätä nuoremman miehen? ”Iän tuoma charmikkuus lisää miehekkyyttä. Miestään vanhempi nainen ottaa helposti äiti-roolin. Ei parisuhteessa pidä ryhtyä kenenkään äidiksi”, Jukka sanoo. ”Naisethan toisia naisia syyllistävät. Toki ympäristön ikävät reaktiot saattavat leimautua myös suhteeseen. Mutta kuka sanelee aikuisille ihmisille, miten pitää olla ja elää?”, Jukka pohdiskelee.

Irma, 32, on seurustellut itseään nuorempien miesten kanssa. ”Miksi? Elämäntilanteeni on sellainen, että aloin opiskella vasta ikäisiäni vanhempana. Pitkälle yli parikymppiseksi elämäni täytti kilpaurheilu. En ollut erityisen kiinnostunut pojista tuolloin”, Irma sanoo. Nykyisen poikaystävänsä Irma tapasi romanttisesti biokemian laboratoriossa.

Samalla aaltopituudella

”Välistä ajattelen, että poikaystäväni oli 10-vuotias, kun minä olin 16-vuotias, mutta nyt olen 32 vuotta ja poikaystäväni on 26-vuotias. Ikäeromme on pieni, eikä se juuri näy missään”, Irma jatkaa. Pieniä eroavaisuuksia kuitenkin on. ”Kerran muistelin poikaystävälleni Jonille lapsuuden lemmikkiä Miska-karhua, Moskovan Olympialaisten symbolia. Tajusin, että Moskovan Olympialaiset olivat vuonna 1980, eikä joulukuun lapsi Joni ollut edes syntynyt tuolloin!”, hän naurahtaa. ”Joskus ihmiset kauhistuvat, kun kuulevat koska kirjoitin ylioppilaaksi. Jos meillä on hyvä olla yhdessä, eikö se riitä?”, hän kysyy.

”Ikää olennaisempi asia on elämäntilanne. Olemme molemmat tutkijoita, eikä meillä ole lapsia,” Irma sanoo. ”Ikäeroja on niin monenlaisia, myös henkisiä. Suvun vanhoissa miehissä näkyy sota. Ikävuosia suuremmat erot ovat sukupolvien arvoissa, suhteessa työhön, isänmaahan ja armeijaan”, Irma pohtii.

Naiselta odotetaan sovinnaisuutta

”Tänä syksynä yliopistossa opinnot aloittanut ystäväni kertoi, että heidän tutorinsa oli ensimmäisenä päivänä varoitellut nuorista opiskelijatytöistä kiinnostuneista professoreista. Yliopiston kaltaisissa suljetuissa yhteisöissä solmituissa suhteissa suuret ikäerot ovat yleisiä. En tosin usko, että professorin status ja tilipussi ovat tänään erityisen houkuttelevia ”, Irma toteaa. ”Ken haluaisi olla omaishoitaja pian”, sanoo hän sarkastisesti.

”Näen kyllä punaista, jos joku aloittaa erään mieskollegani tavoin lauseen useasti sanomalla, että tyttöystäväni on minua 14 vuotta nuorempi. Otan sen miehisenä kehuskeluna. En tuo itse ikäeroamme mitenkään esiin. Se ei ole meidän suhteessamme oleellista”, Irma kertoo.

”Uskon, että naiselta yhä odotetaan tiettyjä sovinnaisia valintoja. Joskus kun ikäeromme tuli ilmi, eräs tuttuni totesi minun olevan ”se aktiivisempi osapuoli” meidän suhteessa. Ikään kuin ikäni määrittäisi viehättävyyteni ja juoksisin nuorten miesten perässä kieli vyön alla. Ikä on minulle vain numero, joillekin se näyttää olevan ongelma”, Irma sanoo.

Lähteet:
Wächter, Nino
: Vanhempiin miehiin kiintyvien nuorten homomiesten kokemusmaailma – fenomenologinen tutkimus. Turun yliopisto. Psykologian laitos. Pro gradu 1999.

X