isän elämänviisaus
Ihmissuhteet

Isät kertovat: Tärkein elämänohje, jonka haluan antaa lapselleni

Nämä suomalaisten isien lapsillensa antamat viisaat elämänohjeet sulattavat jokaisen sydämen.
Teksti: Laura Koljonen Kuvat: iStock

Jos itselleen rakkaalle ihmiselle saisi antaa yhden neuvon tai elämänohjeen, mikä se olisi?

Isänpäivän kunniaksi kysyimme asiaa isiltä. Viisi isää kertoi, minkä elämänohjeen he haluavat lapsilleen antaa. Neuvoihin kannattaa suhtautua vakavasti, sillä onhan niiden takana yhteensä 70 vuotta isyyttä.

”Älä ole itsesi suurin epäilijä”

”Minusta seuraava ohje kiteyttää paljon siitä, mitä voi itse tehdä ja mitä ei voi tehdä. Elämänohjeeni lapselleni on: Älä ole itsesi suurin epäilijä, sillä elämästä ei tarvitse tehdä yhtään mutkikkaampaa kuin se on.”

3-vuotiaan lapsen isä

”Älä anna muiden määritellä sitä, mikä olet”

”Olen yrittänyt välittää lapselleni perusajatusta siitä, että elämästä ei saa palkintoa. En palkitse lastani itsestäänselvistä asioista. Hän ei saa karkkia roskien viemisestä tai rahaa läksyjen tekemisestä. Hän ei saa päänsilitystä siitä, että ei ole käyttäytynyt huonosti, mutta ei myöskään siitä, että hän on käyttäytynyt jotenkin erinomaisesti. Hän saa päänsilitystä näistä riippumatta. Karkkipäivänä hän saa karkkia, koska on karkkipäivä. Karkkipäivästä ei luovuta, vaikka hän olisi käyttäytynyt typerästi. Karkkipäivä on karkkipäivä, ei palkinto tai rangaistus!

Haluaisin lapseni ymmärtävän, että vaikka elämästä ei saa palkintoa, elämä itsessään on palkitsevaa. Palkitsevuutta on hyvä olo jalkapallopelin jälkeen, hyvä mieli, kun on oivaltanut jotakin koulussa, ilo siitä, kun on oltu kaverin kanssa pelaamassa ilta korttia tai onnistumisen tunne, kun on tehnyt hyvän nakkimunakkaan. Olen yrittänyt lapseni kohdalla keskittyä pieniin, yksinkertaisiin juttuihin merkityksiin ilman pelejä ja säätämistä.

Jos lapseni lähtisi nyt ovesta ulos maailmalle, ja tietäisin, etten välttämättä näe häntä enää koskaan, antaisin ohjeeksi ehkä seuraavaa: Ole rohkea, luota itseesi, älä anna muiden määritellä sitä, mikä olet. Muista pestä hampaat.”

14-vuotiaan lapsen isä

”Kun kuljet yksin pimeässä, älä pelkää”

”Hoen seuraavaa ohjetta lapsilleni usein loppukesästä mökillä. Se toimii myös  itselleni, kun pitäisi käydä ulkohuussissa pilkkopimeässä hiljaisuudessa. Eli: Kun kuljet yksin pimeässä, älä pelkää. Jos siellä on joku toinen, sekin pelkää sinua.”

15-, 13- ja 13-vuotiaiden lasten isä

”Uskalla puhua”

”Aika usein huomaan sanovani lapsilleni: Sano mikä painaa. Puhu. Kerro. On paljon helpompi auttaa, kun tietää, mikä oikein harmittaa. Olen lukenut paljon sota-ajan miesten, naisten ja lasten traumakokemuksista ja siitä, miten puhumattomuus on vaikuttanut Suomessa moneen sukupolveen. Nyt, kun ymmärrämme, miten tärkeää puhuminen on, siihen on mielestäni syytä kannustaa.”

Kolmiviikkoisen ja 4- ja 7-vuotiaiden lasten isä

”Tee juuri niitä juttuja, joita haluat”

”Jos yhden ohjeen saisin antaa, niin se kuuluisi jotenkin näin: Vaikka tunnit ja päivät välillä tuntuvat kuluvan hitaasti, nauti niistä täysillä ja tee juuri niitä juttuja, joita haluat tehdä. Ja ole sellainen, kuin sinusta parhaalta tuntuu, koska loppujen lopuksi vuodet kuluvat nopeasti. Jälkeenpäin on turha harmitella elämätöntä elämää. Tuntuu aikamoiselta ohjeelta antaa noin pienelle lapselle, mutta mitä nuorempana asian tajuaa, sen parempi.”

7,5 kuukautisen lapsen isä

X