Ihmiset ja suhteet

Järkiliitto voi olla tunneliittoa kestävämpi – Lue Ensitreffit alttarilla -psykologi Kari Kiianmaan väittämät

Teksti:
Anna.fi

Voisitko sinä kuvitella meneväsi naimisiin ilman suurta tunteiden paloa? Kysyimme Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tutulta psykologi Kari Kiianmaalta, mikä järkiavioliitto on ja kenelle se sopii.

Järkisyistä naimisiin

Järkiavioliitto poikkeaa niin sanotusta tunneavioliitosta siinä, että naimisiin menemisen syynä ovat suuren rakkauden tai ihastumisen aiheuttaman tunnekuohun sijaan monet järjellä perusteltavissa olevat syyt, kuten esimerkiksi talousasiat.

– Vielä 1970-luvulla puhuttiin, että järkiavioliittoja on yllättävän suuri osuus kaikista solmituista avioliitoista, Kiianmaa muistelee.

Ihmisen perhetausta, suku ja koulutus vaikuttavat siis liiton solmimiseen ehkä enemmän kuin usein tullaan ajatelleeksi.

– Kumppaniksi ei kovin helposti valita ihmistä, joka on aivan erilaisista piireistä kotoisin. Ja halutaan ehkä myös suojella suvun omaisuutta.

Järkisyitä avioliiton solmimiseen voi toki olla myös tunneavioliitoissa, mutta nämä järkisyyt eivät ole yhtä korostuneita liiton solmimisen kannalta.

Keskustele: Mitä mieltä olette järkiavioliitosta?

Turvaa ja kontrollia

Järkiavioliiton solmivat usein turvallisuushakuiset henkilöt tai elämäänsä vahvasti kontrolloivat – tai ainakin sitä hanakasti yrittävät persoonat.

– On ihmisiä, jotka hakevat parisuhteesta tietyntyyppistä turvallisuutta, minkä takia erilaiset järkisyyt nousevat hellä kumppania valitessa hyvin vahvasti esille.

Järkiavioliitto on yritys korostaa sitä, että halutaan luoda kestävä, toimiva, turvallinen liitto, jonka vastakohta on epävakaa, liikaa tunteille perustuva suhde.

– Ylirationaalisen käyttäytymisen taustalla on pelko siitä, että asiat luisuvat pois omasta hallinnasta. Ja jos tunteet astuvat liian vahvasti peliin, se on pelottavaa, koska niitä ei voi enää silloin hallita.

Lue myös: 7 virhettä, joihin fiksutkin parit sortuvat – Katso, sorrutteko te!

Pitkäkestoisen liiton salaisuus

Järkiavioliittojen kestävyys riippuu järkiavioliiton taustalla olevista perusteluista. Ihanteellisessa tapauksessa hyviä perusteluja suhteelle on paljon.

– Kyllä aivan jokaisen parin kannattaa keskustella siitä, mitkä ovat hyviä syitä mennä naimisiin. Jos järkisyitä mietitään kunnolla, voidaan rakentaa vankempi perusta parisuhteelle ja välttää sellaisia karikkoja, kuten erilaiset arvot tai rahankäyttö, jotka voisivat kaataa suhteen.

Keskustele: Mitkä ovat mielestäsi hyviä syitä lähteä avioliittoon?

On paljon näyttöä, että usein järkisyistä alkujaan alkanut suhde tai liitto vähitellen kasvaa. Lopulta parin välille voi kehittyä myös rakkaussuhde, joka lujittaa liittoa entisestään.

Kuten järkisyyt, eivät tunneliittojen ihastumisen tuntemukset tai edes yltiöromanttinen suhde takaa rakkautta.

– Rakastumisen olotila on tunnetila. Se ei takaa, että suhde olisi rakkausavioliitto, vaikka helposti näemme, että rakastuminen ja rakkaus ovat hyvin lähellä toisiaan. Rakastuminen voi toki muuttua rakkaudeksi, mutta aina niin ei käy.

Lue myös: Mistä rakkaus alkaa?

Kari Kiianmaa

Psykologi Kari Kiianmaa oli saattamassa Ensitreffit alttarilla -ohjelman pareja järkiavioliiton satamaan.

Lue lisää:

Järkiavioliitto nepalilaisittain
6 vinkkiä kestävään parisuhteeseen
Menikö suhde solmuun? Lue parisuhdeterapeuttien parhaat vinkit!

Teksti: Hilppa Alanko
Kuva: Colourbox, MTV

Juttu on julkaistu 27.3.2015 ja päivitetty 31.3.2015.

X