Ihmiset ja suhteet

Jätä se!

Teksti: Anna.fi

Sinkkuelämää -sarjaa konsultoinut Greg Behrend ja sarjan käsikirjoittaja Liz Tuccillo ovat kirjoittaneet kirjan ”Jätä se – Älä tuhlaa aikaa vääriin miehiin”. On turha odotella puhelinsoittoja, sietää typeryksiä, huonoja tapoja ja aliarvioimista, sillä jossain on joku juuri sinulle. Paras mahdollinen.

”Poikaystäväni opiskelee lääketiedettä, ja on siksi kiireinen ja kireä. Ymmärrän häntä, ja lisäksi olen aina halunnut lääkärin rouvaksi. t. Denise”. ”Dear Denise, Poikaystäväsi ei opiskele Messiaaksi”, Greg opastaa. Sinä olet tärkeä, etsi itsellesi joku, jolla on aikaa sinulle, hän neuvoo. Miehiin pitää suhtautua sellaisina kuin he ovat, ei sellaisina, kuin haluaisit heidän olevan. Porvarisrouvana pönöttäminen ei ole Behrendin mukaan sen arvoista, että omat tarpeet pitäisi unohtaa. Jätä se!

Behrendin mukaan miehet ovat yksinkertaisia. Jos he haluavat sinut, he näkevät vaivaa saavuttaaksesi suosiosi ja etsivät sinut vaikka Jämsänkoskelta. Jos he haluavat soittaa, he soittavat. Naisten tulee siis odotella viehkoina sitä, että miehet tekevät aloitteen. Naisten aloitteellisuudesta ei synny koskaan mitään hyvää. Suhdetta ainakaan.

Älä ota friikkiä kotiisi

Mari Hallivuoren suomentama helppolukuinen kirja on suoraa ja nokkelaa sanailua. Sen mukaan kiire on pelkkä tekosyy. Mies ei ole koskaan niin kiireinen, ettei ehtisi soittaa ihailemalleen naiselle. ”Kiireeseen vetoavat vain kusipäät. Joten, kyllä, poikaystäväsi on kusipää. Olet jumalauta ansainnut yhden puhelinsoiton.” Behrend on myös sitä mieltä, että outous ei kaunista. Friikit kuuluvat friikkisirkukseen, eivät sinun kotiisi. Jos haluat naimisiin, mutta sulhosi ei, kannattaa vaihtaa sulhoa.

Kirja on syntynyt tarpeesta. Behrend kirjoittaa omistavansa upean sisaren, useita naispuolisia ystäviä ja työtovereita, joilla ei ole riittävästi itsetuntoa siihen, että heivaisivat onnettoman luuserimiehen elämästään. Huono parisuhde jäytää elämää, eikä se ole kenenkään elämän tarkoitus. On parempi olla yksin ja onneton, kuin onneton ja parisuhteessa. Irma, 29, heivasi miehensä jouluaattona. ”Jätkä ei halunnut naimisiin. Tässä iässä tiedän jo mitä haluan”, hän sanoo.

Antifeminismiä ja odottelua

Yhdysvalloissa kirjaa on syytetty antifeminismistä. Onko 2000-luvun naisen odotettava, että hän on täydellinen puoliso jollekulle? Gregin mukaan hänen ystäväpiirissään yksikään suhde ei ole alkanut naisten aloitteesta. Omasta ystäväpiiristäni tiedän sen, että yli puolet suhteista on alkanut nimenomaan naisen aloitteesta. Mitähän Greg arvelisi lavatanssien naistenhausta?

”Aina pitää käyttäytyä tyylikkäästi neidit. Ei mitään skitsotemppuja”, Greg opastaa. Opas esittää miehet aggressiivisina, latteita kohteliaisuuksina latelevina alfauroksina. Greg-setä varoittaa nuoria naisia vesakeskisistä ja pahoista testosteronin katkuisista ja öljyisistä romeoista. Entäpä jos kyse on vain ahtaasta tosimiehen roolista?

Maailma paranee, kun naiset lopettavat sietämisen

Yhdysvalloissa kirja on herättänyt pienoisen ”He is just not that into you” -vallankumouksen. Se on suunnattu ennen kaikkea naisille, jotka Sinkkuelämää -sarjan tavoin viettävät aikaa kahvilla tai drinkillä puhuen loputtomasti miehistä. Liz Tuccillo on edelleen sinkku, ja kertoo kolumnissaan tyrmistyneensä, kun miellyttävä cocktailtuttavuus jätti kotisivunsa osoitteen. Hän olisi odottanut jotain muuta. Liz kommentoi kirjassa Gregin kirjeitä pehmentäen niitä. Itsellinen ihana Liz on lahjakas käsikirjoittaja, joka viettää yksinäisiä iltoja Manhattanilla etsien miestä, jolle hän olisi täydellinen tyttöystävä.

Setä Greg tekee kuitenkin palveluksen naisille, kun hän ravistelee näitä vaatimaan ensiluokkaista kohtelua. ” Olet upea. Tiedämme kaikki, että vain sinä voit vapauttaa itsesi. Älä anna kenenkään miehen syyttää sinua uskottomuudestaan. Koskaan.” Kynnysmatoksi ei pidä antautua. Mitä sitten tapahtuisi, kun naiset lakkaisivat sietämästä miesten ääliömäistä käyttäytymistä? Gregin mukaan miesten käyttäytyminen muuttuisi miellyttävämmäksi. Ja maailma paremmaksi.

Teksti: Laura Parkkinen / A4 Media Oy (27.4.2006)
Kuva: A4 Media Oy

Behrend, Greg : Jätä se! Älä tuhlaa aikaasi vääriin miehiin. Suom. Mari Hallivuori. WSOY 2006.

X