Ihmissuhteet

Jätetyksi tuleminen ilman selitystä on pahempaa kuin petetyksi tuleminen

Rakkauden vastakohta ei ole viha vaan välinpitämättömyys. Suhteen lopettaminen ilman selitystä voi jättää syvemmät arvet kuin pettäminen. Jätetyn olisi tärkeintä ymmärtää, ettei kumppanin teko määrittele häntä ihmisenä. Se on osoitus jättäjän omista ongelmista.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Pahinta kumppanin katoamisessa on se, ettei jätetty ensin ymmärrä, mitä on tapahtunut. Pitäisikö kumppanista olla huolissaan, onko jotain tapahtunut?

Rakkauden vastakohta ei ole viha vaan välinpitämättömyys. Suhteen lopettaminen ilman selitystä voi jättää syvemmät arvet kuin pettäminen. Jätetyn olisi tärkeintä ymmärtää, ettei kumppanin teko määrittele häntä ihmisenä. Se on osoitus jättäjän omista ongelmista.

Kuvittele tilanne, jossa onnelliseksi luulemasi suhde, olipa kyse sitten pari- tai ystävyyssuhteesta, loppuu yhtäkkiä ilman selityksiä. Eräänä päivänä ihminen, jota kunnioitat ja johon luotat, vain katoaa. Hän ei vastaa puheluihisi tai vaivaudu selittämään mistä on kyse. Katoamistempulla on englanninkielinen kuvaava nimitys, ghosting. Ihminen katoaa kuin haamu.

Ilmiö ei toki ole uusi, selkärangattomat luuserit ovat harrastaneet katoamistemppuja kautta aikojen. Internetin ja deittisovellusten aikakaudella ghostauksesta on tullut yleisempää, sillä kevyesti deittisovelluksessa alkanut suhde on helppo lopettaa yhtä tunteettomasti. Harmittoman oloisen katoamistempun emotionaaliset seuraukset saattavat kuitenkin olla tuhoisat – kummallekin osapuolelle.

Helppo pakotie ulos suhteesta

Millainen ihminen voi vain katkaista välit, antamatta mitään selitystä teolleen? Sellainen, joka yrittää vältellä emotionaalista taakkaansa, eikä kykene käsittelemään omia tunteitaan. Katoajan mielestä on helpompi paeta, kuin kohdata kumppanin kysymykset. Katoaja on saattanut suunnitella eroa jo pitkään ja pelkää, ettei kykene käsittelemään kumppaninsa reaktiota.

Toisin kuin katoaja luulee, hän ei suinkaan pääse helpommalla häipymällä takavasemmalle. Ghostaajan oma pelkuruus tulee todennäköisesti vainoamaan häntä paljon kauemmin, kuin mitä hänen temppunsa koskettaa jätettyä. Voi myös olla, ettei jättäjä ymmärrä, kuinka tuskallista katoaminen on suhteen toiselle osapuolelle. Tai sitten kyseessä on niin tunnekylmä ihminen, ettei tämä edes välitä satuttavansa kumppaniaan.

Pahempaa kuin pettäminen

Pettymys ja hyväksikäytetty olo, siinä jätetyn ensimmäiset tuntemukset. Seuraukset ovat sitä traumaattisempia, mitä kauemmin suhde on jatkunut ja mitä suurempaa luottamusta kumppani on suhteessa nauttinut. Sosiaalinen hylkääminen aktivoi aivoissa samoja hermoratoja kuin kipu, niinpä jätetyksi tullut saattaa kokea jopa voimakasta fyysistä tuskaa.

Pahinta katoamisessa on se, ettei jätetty ensin ymmärrä, mitä on tapahtunut. Pitäisikö kumppanista olla huolissaan, onko jotain tapahtunut? Miksei hän vastaa puheluihin ja viesteihin? Epätietoisuus on raastavaa, sillä jätetyllä ei ole selkeää toimintamallia, jonka mukaan reagoida. Katoamistemppu herättää vain kysymyksiä, joihin ei saa vastausta. Ilman tietoa, aivot eivät pysty reagoimaan ja työstämään tapahtunutta.

Kuinka katoamistempusta selviää?

Normaalissa erotilanteessa jätetyksi tulleella on mahdollisuus kysyä kysymyksiä jättäjältä ja näin käsitellä tapahtunutta. Puhuminen ja asioiden selvittäminen on tärkeää etenkin jätetyksi tulleen itsetunnon kannalta. Koska ghostaajan uhriksi joutunut ei saa vastauksia katoajalta, hän pommittaa niillä itseään. Aiheutinko minä tämän? Miksi ansaitsen tällaista? Tapahtuuko tämä uudestaan? Katoajan mykkäkoulu ja pakoilu on passiivis-aggressiivista väkivaltaa, josta toipuminen saattaa kestää vuosia.

Jätetyn olisi tärkeintä ymmärtää, ettei kumppanin teko määrittele häntä ihmisenä. Se on osoitus jättäjän omista ongelmista. Tämä ihminen ei kykene kypsään parisuhteeseen. Hänellä ole selkärankaa kohdata kumppaniaan tai kantaa vastuuta teoistaan. Ghostaaja onkin itse itsensä suurin vihollinen, sillä hänen pahin pelkonsa on joutua julkisen tilinteon kohteeksi. Jätetyn kannattaa kohdistaa ajatukset ja energia ihmisiin, joilta voi saada vastarakkautta ja kunnioitusta, ja antaa pelkurimaisen ghostaajan nähdä painajaisia siitä päivästä, kun hän sattumalta törmää uhriinsa kadulla.

Lähteet: Psychology Today, The Guardian, Huffington Post

Lue myös:

Jouduitko petetyksi? Näin toivut uskottomuudesta ja vältät katkeroitumisen

Nämä ovat 9 typerintä lausetta pettäjän suusta

Eronneiden parisuhdevinkit: Näin suhteen saa kestämään

Myrkyllinen parisuhde syö itsetunnon

X