Ihmissuhteet

Jos joudut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi, toimi näin – 5 tärkeää tekoa

Härskejä vitsejä, koskettelua, epäasiallista kommentointia pukeutumisesta ja vartalosta... Usein niiden kohteeksi joutuminen lamaannuttaa, mutta seksuaaliseen häirintään voi varautua etukäteen.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Jos joutuu seksuaalisen häirinnän kohteeksi, tärkeintä on toimia. Vaikeneminen hyödyttää ainoastaan ahdistelijaa.

Härskejä vitsejä, koskettelua, epäasiallista kommentointia pukeutumisesta ja vartalosta... Usein niiden kohteeksi joutuminen lamaannuttaa, mutta seksuaaliseen häirintään voi varautua etukäteen.

Sosiaalisessa media leviää juuri nyt kulovalkean tavoin Me too -viestejä. Seksuaaliseen ahdisteluun kantaa ottava someilmiö sai alkunsa, kun yhdysvaltalaisnäyttelijä Alyssa Milano kirjoitti Twitterissä seuraavanlaisen viestin:

”Jos olet joutunut seksuaalisen häirinnän tai väkivallan kohteeksi, kirjoita ’Minä myös’ (me too) vastauksena tähän twiittiin.”

Sysäyksen ilmiölle on antanut elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin tapaus. Weinstein oli vuosia yksi Hollywoodin menestyksekkäimmistä ja vaikutusvaltaisimmista tuottajista. Nyt Weinsteinia syytetään vuosikymmeniä jatkuneesta, useiden näyttelijöiden seksuaalisesta ahdistelusta ja hyväksikäytöstä. Tapaus herätti runsaasti julkisuutta New York Timesin kirjoitettua asiasta reilu viikko takaperin.

Me too -viestejä vilisee myös suomalaisten Facebook- ja Twitter -tileillä. Se kertoo, että myös Suomessa koetaan jatkuvasti seksuaalista häirintää.

Hiljaisuus ja vaikeneminen pelaavat häiritsijän pussiin, joten ahdistelua kohdatessa tärkeintä on reagoida. Silloin kannattaa toimia näin:

1. Tunnista häirintä

Seksuaalisella häirinnällä on tekijä ja kohde – se ei ole siis molemminpuolista flirttiä. Seksuaalista häirintää ovat muun muassa häiritsevä fyysinen koskettelu, härskit ja kaksimieliset vitsit, halventavat puheet toisesta sukupuolesta sekä vartaloon ja pukeutumiseen liittyvä epäasiallinen kommentointi.

2. Reagoi heti

Seksuaalinen häirintä on vallankäyttöä. Sen on tarkoitus tuottaa uhrilleen häpeää ja lamaantumista. Usein häirinnän kohteeksi joutuu niin oudoissa ja yllättävissä tilanteissa, että tyrmistyksissään ei tajua tehdä mitään. Osa häiritsijöistä tietää tämän ja luottaa uhrinsa lamaantumiseen. Se, mitä häiritsijä ei odota, on teon välitön tuomitseminen. Sano siis suoraan, että ”minulle ei puhuta tuolla tavalla”. Joskus niinkin yksinkertainen asia kuin äänenvoimakkuuden lisääminen saa häiritsijän perääntymään.

3. Perustele selkokielellä

Osa ihmisistä ei ihan oikeasti ymmärrä, mitä seksuaalinen häirintä tarkoittaa. Ole siis valmistautunut vääntämään rautalangasta, miksi ”panisin”-kommentit voivat olla kohteliaisuuden sijaan häirintää.

4. Tee asiasta näkyvä

Jos häiritsijä ei edelleenkään ymmärrä, vie asia eteenpäin. Jos häirintää tapahtuu työpaikalla, kerro asiasta pomollesi. Jos tapaus sattuu vapaa-ajalla, älä jää asian kanssa yksin, vaan kerro siitä esimerkiksi ystävillesi tai läheisellesi. Usein seksuaalista häirintää harrastava henkilö ei tyydy yhteen tai kahteen uhriin. Kun uhrit löytävät toisensa ja lyöttäytyvät yhteen, häiriköitsijä ei voi enää jatkaa toimintaansa.

5. Ota todisteet talteen

Mikäli seksuaalinen häirintä tapahtuu tekstiviestein, somessa tai sähköpostitse, nappaa todisteet talteen.

Lähteet: Sisäministeriö: Right to Choose, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu: Seksuaaliseen häirintään puuttumisen malli

X