Ihmiset ja suhteet

Kääk, meille tulee vauva!

Teksti:
Anna.fi

Turha mennä paniikkiin. Lue Ellien pikaopas vauvanhoidon saloihin.

Kääk, meille tulee vauva!

Ensisynnyttäjälle vauvan odotus on jännittävää aikaa monessakin mielessä. Kaikki on uutta ja ihmeellistä: raskausajan fyysiset muutokset ihastuttavat ja hämmästyttävät. Myös tulevaisuus tuntuu suurelta tuntemattomalta, ja vain se on varmaa, että yhdeksän kuukauden pitkän odotuksen jälkeen mikään ei ole niin kuin aikaisemmin.

Suurten tunteiden keskellä pohditaan monia käytännön kysymyksiä – esimerkiksi vauvan hoitoon liittyviä. Monella ensisynnyttäjällä on vähän kokemusta pikkuvauvoista, joten pienen rääkyjän käsitteleminen voi tuntua etukäteen jopa pelottavalta.

Ennen synnytystä

Vauvan vaatteet ja tarvikkeet on hyvä olla valmiina ennen synnytystä. Tarvitset ainakin vauvan sängyn, hoitoalustan, äitiyspakkauksen sisältämät vaatteet ja tarvikkeet, imetystarvikkeita, vaunut ja turvaistuimen. Lisäksi voit hankkia vielä kantorepun, jossa levoton vauva helposti rauhoittuu.

Vaatteita on vastasyntyneelle turha hankkia paljon, koska vauvat kasvavat huimaa vauhtia ensimmäisten kuukausien aikana. Nykysuositusten mukaan uudet vaatteet kannattaa pestä. Niissä saattaa olla kemikaaleja, jotka voivat ärsyttää vastasyntyneen herkkää ihoa.

Älä stressaa, että kaiken pitäisi olla tiptop-kunnossa. Isällä tai jollakin sukulaisella tai ystävällä on varmasti aikaa käydä hankimassa tarvittavat releet ja vetimet synnytyksen jälkeenkin.

Vauvan pukeminen ja riisuminen

Useimmat vauvat inhoavat kasvojen peittämistä. Siksi vauva voi alkaa itkeä, kun vedät paitaa hänen päänsä yli. Pue paita niin, että venytät kaula-aukon suureksi renkaaksi, jonka pujotat ensin takaraivon alta. Sen jälkeen nosta etuosa kasvojen yli koskettamalla päätä niin vähän kuin mahdollista. Toinen vaihtoehto on suosia kietaisupaitoja.

Muista, että vastasyntynyt ei saa olla yhtään auringossa. Pue helteellä aina peittävät mutta ilmavat vaatteet ja kevyt hellemyssy. Esimerkiksi Ruskovilla myy ihania, silkkisen pehmeitä ja kevyitä myssyjä.

Voit arvioida lapsen niskan lämpötilasta, oletko pukenut hänelle riittävästi vaatteita. Vauvojen kädet ja jalat ovat sen sijaan aina hieman kylmät, mikä ei tarkoita sitä, että vauva palelisi.

Ihmekakkaa ja vaipparumbaa

Oikeastaan vastasyntynyt ei vielä ulosta kakkaa, vaan niin sanottua lapsenpihkaa eli mekoniumia, joka on tummanvihreää. Ensimmäisen viikon aikana se muuttuu asteittain vaaleammaksi ja lopulta kellertäväksi.

Rintalapsi ulostaa tavallisesti useampien aterioiden jälkeen, ensimmäisten viikkojen aikana vähintään neljä kertaa päivässä ja seuraavan kuukauden ajan kerran päivässä. vaipat vaihdetaan aina mahdollisimman nopeasti, mieluiten heti, kakkimisen jälkeen.

Alussa vaipat vaihdetaan jokaisen ruokinnan jälkeen, samalla peppu huuhtaistaan lämpimällä vedellä. Parit pisut voivat kuitenkin lirahtaa vaippaan rauhassa. Myöhemmin märkiä vaippoja pitäisi kertyä vuorokaudessa ainakin 5 – 6, ellei enemmänkin. Vaippoihin kuluu vauvan koon mukaan noin 30 – 70 euroa kuussa. Yöllä ei suositella vaippojen vaihtoa, paitsi kakkimisen jälkeen.

Lotrataan vedellä

Monet vauvat rakastavat vettä, koska se kenties muistuttaa heitä kohdun ihanan lämpöisestä lapsivedestä. Vauvaa aletaan kylvettää, kun napavarsi on irronnut. Vauvaa kylvetetään noin 2 – 5 päivän välein, päivittäistä kylvetystä herkkä iho tuskin kestäisi. Kylpyveden pitää olla 37 asteista eli ruumiinlämpöistä. Sen voi tarkistaa joko mittarilla tai omalla kyynärpäällä.

Pehmeätkin kynnet osaavat raapia

Vaikka vastasyntyneen kynnet ovat pehmeät, hän saattaa silti raapia niillä itseään. Pikkukätösissä voikin pitää ohuita puuvillatumppuja, sillä kynsiä voi olla vaikea leikata.

Ilmakylpyjä auringossa

Jos peppu hautuu pitkään vaipassa, voi takamukseen ja taipeisiin tulla ihottumaa. Yleensä ihottuma paranee huolellisella pesulla, ilmakylvyillä, voitelulla ja tiheällä vaipanvaihdolla.

Vaikka vauvoille ei suositellakaan auringossa oloa, voi 10 – 15 minuuttia auttaa vaippaihottumaan. Jos ulkona on liian kylmä, istu huoneen perällä niin, että aurinko osuu peppuun avoimesta ikkunasta. Pidä lapsi muilta osin puettuna.

Raitista ilmaa

Vauvan kanssa on hyvä ulkoilla päivittäin, ja unet maittavat hyvin ulkosalla. Jos pakkasta on yli 10 astetta, on pysyttävä sisällä. Muista silloin kuitenkin tuulettaa asuntoa hyvin. Kesällä on tärkeää pitää vaunut varjossa. Sanotaan, että vauvoja kiehtovat puiden oksien liikkeet. Niinpä kesävauvalla on mainio tilaisuus päästä heti hämmästelemään luonnon ihmeitä.

Lähteet: Gro Nylander, Äidiksi ensi kertaa. Wsoy 2002; Meille tulee vauva. Stakes, 2002.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (12.9.2005)

X