Ihmiset ja suhteet

Kaksinaista: Riita poikki ja syksy väliin

Teksti: Kati

Kesä on rakkauden aikaa. Linnutkin laulavat rakastuneina, luonto on kukkeimmillaan ja lomalaisilla on aikaa kuherrella auringon lämmittäessä mukavasti paljasta pintaa. Tai sitten ei. Meidän kesämme on syystä taikka toisesta ollut varsin kipakka.

Kesälomalla voisi kuvitella olevansa vähemmän takakireä kuin yleensä, ymmärtävänsä jotenkin paremmin miehensä vallattomuutta ja virvokkeiden nauttimista, kertovansa useammin, miten tyytyväinen on parisuhteeseensa ja ylipäätään oikkuilevansa vähemmän.

Voisi luulla.

Minun omallatunnollani on useamman riidan aloittaminen aivan mitättömistä syistä. Mieltäni kaihertaneista asioista voin mainita ainakin toteutumattomat uimareissut, Kallen liiallisen kaljanjuomisen, pesemättömät pyykit, väärät ruoka-ajat, Kallen kesämaistissa olevat kaverit, jatkuvasti aamuun asti venyvät illat, mielestäni täysin epäloogisen lomakiireen sekä muutaman muun mitättömyyden, joita en nyt tähän hätään muista.

Suivaantumisestani on yleensä seurannut Kallen puolelta taitavaa väistelyä ja pitkäpinnaisuutta mutta toisinaan myös välitön hermostuminen. Häkellyttävää on, miten yllättävän samalla kaavalla päästään aina kohtalaisen samaan lopputulokseen:

Kalle on sitä mieltä, että samasta asiasta keskustellaan jälleen ties kuinka monetta kertaa.

Minun näkemykseni mukaan kyse on aivan uudesta keskustelusta, jolla ei ole mitään tekemistä edellisten lukuisien keskustelujen kanssa, vaikka ne ovatkin sivunneet samaa aihetta.

Kallen tapa selviytyä tilanteesta on lähteä kavereiden kanssa kaljalle ja unohtaa riita.

Minun tapani on yrittää keskustella vielä hieman lisää siinäkin vaiheessa, kun tilanne on jo täysin toivoton. Minua ottaa mittaamattomasti päähän se, että Kalle tuntuu selviävän tilanteesta samalla hetkellä, kun hän häviää näkyvistä. On väärin, että toisella voi olla kivaa riidan jälkeen, kun toisella on todella surkeaa.

Minä jään yksin hautomaan ongelmaani. Jos olen ystävieni seurassa, jatkuu hautominen tyttöporukalla, eikä olo välttämättä juurikaan parane. Saatan laittaa varmuuden vuoksi muutaman kitkerän tekstiviestin Kallen perään ja toivoa niiden muistuttavan hänelle, miten tärkeää on keskustella riidan aiheesta. Pahimmassa tapauksessa Kalle sulkee kännykkänsä.

Mistä näitä turhia riitoja sitten tulee? Halvatustako minä tiedän. Olen kesän aikana kironnut maanrakoon kaikenkarvaiset johngrayt ja niiden opit marsilaisista ja venuslaisista. Olen todennut useammin kuin kerran olevani hetkittäin kelvoton parisuhdekumppani sinnikkäistä parannusyrityksistäni huolimatta.

Olen yrittänyt uskotella itselleni, että kyse on jonkinlaisesta niinjaniinmonen vuoden ja kuukauden kriisistä, ja että niitä tulee aina silloin tällöin jokaiseen parisuhteeseen, olipa kesä tai talvi.

Eve, näin se tämäkin kesä on kohta ohi. Ruhtinaallisesta kahden ja puolen kuukauden lomastani on jäljellä enää viikko. Tiedän, olen saanut lomailla ihan riittävästi, mutta silti työhön palaaminen tuntuu yhtä katkeralta kuin joka syksy ensimmäisten päivien ajan.

Tiedän myös, että katkeruus helpottaa muutamien päivien jälkeen ja alan nähdä taas kaikki syksyn tuomat mahdollisuudet.

Koululaisten lukuvuoden mukaan elävälle syksyn tulo merkitsee aina uutta alkua. Tuntuu, että joka syksyksi saan uuden paukut talven varalle.

Keväät ovat huomattavasti paljon pahempia. Keväisin lukuvuosi on takanapäin ja lukuvuoden aikana tapahtunut laiskottelu paljastuu armotta. Todistuksessakin arvioidaan vuoden suorituksia ja kesälomalle lähdetään keräämään voimia uuteen suoritukseen.

Auta armias, jos et ole lukuvuoden aikana saanut mitään järkevää aikaiseksi. Keväisin joko tuntee saavuttaneensa lukuvuoden tavoitteet tai näkee kirkkaasti sen kaiken, mitä muut ihmiset ovat saaneet aikaiseksi ja mitä itseltä on jäänyt tekemättä. Kevätmasennus on syysmasennusta roimasti vaarallisempi.

Toivon, että syksy vaikuttaa suotuisasti myös parisuhteeseen. Asetan alkavan lukuvuoden tavoitteeksi oppia olemaan vaatimatta perinpohjaista keskustelua jokaisesta pikkukivestä, joka sattuu hiertämään jonkin aikaa kengässäni.

X