Ihmissuhteet

Kansanedustaja Markku Rossi ja taiteilija Matti Kaarlejärvi: ”Onneksi suhteemme kesti piilottelun vuodet”

Kuopiolainen kansanedustaja Markku Rossi, 62, ja hänen puolisonsa, taiteilija Matti Kaarlejärvi, 64, ovat seurustelleet yksitoista vuotta, mutta vasta kolme vuotta he ovat uskaltaneet esiintyä avoimesti yhdessä. – Totuus tekee ihmisen vapaaksi, he sanovat nyt.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Riikka Hurri/Otavamedia

Keskustan kansanedustaja Markku Rossin (vas.) ja taiteilija Matti Kaarlejärven suhde tuli julkiseksi Linnan juhlissa 2015.

Kuopiolainen kansanedustaja Markku Rossi, 62, ja hänen puolisonsa, taiteilija Matti Kaarlejärvi, 64, ovat seurustelleet yksitoista vuotta, mutta vasta kolme vuotta he ovat uskaltaneet esiintyä avoimesti yhdessä. – Totuus tekee ihmisen vapaaksi, he sanovat nyt.

Vielä kolme vuotta sitten tätä yhteishaastattelua ei olisi voitu tehdä. Vaikka Markku Rossi ja Matti Kaarlejärvi olivat seurustelleet pitkään, he eivät silloin rohjenneet olla virallisesti pari. Kuopion-asunnon ovessa oli vain Markun nimi ja Linnan juhliin mentiin omilla kutsuilla.

Nyt, hämäränä marraskuisena iltana pariskunta ottaa tulijat vastaan viihtyisässä ja avarassa rivitalokodissaan. On pehmeitä, tyylikkäitä sohvia, näyttäviä maalauksia, suuria huonekasveja ja erilaisia jouluvaloja. Yläkerran ruokasalin illallispöytään on katettu kauniskuvioinen perinneastiasto ja kristallilasit. Glögit nautitaan värikkäistä Arabian kupeista.

– Meillä on selkeä työnjako: minä olen kukkaihminen ja sisustaja, Markku tekee ruoat, esittelee Matti ja harmittelee, kuinka isot viherkasvit tiputtelevat lehtiään valmistautuessaan talveen.

Molemmat miehet puhuvat paljon, katsovat tuon tuosta toisiaan, naurahtavat herkästi ja jatkavat siitä, mihin toinen lopettaa.

– On se kummaa, kuinka sitä oppii ajattelemaan toisen tavoin ja ymmärtää heti, mitä toinen ajaa takaa, sanoo Markku.

Itsenäisyyspäivä 2015 oli pariskunnalle uuden elämän alku. Ja koska Markku on poliitikko, syyllinen on helppo nimetä: median vika, ilman muuta.

”Nyt tämä show vihdoin loppuu”

Kuplan puhkaisi Yleisradion toimittaja, joka selosti tuolloin Linnan juhlia. Hän luetteli kättelyjonossa tuttuja kasvoja: ”Kansanedustaja Markku Rossi ja hänen puolisonsa, lausuntataiteilija Matti Kaarlejärvi”.

Miesten suhde oli salaisuus, mutta juuri salaisuudet leviävät eduskunnassa erityisen hyvin, toimittajille asti.

Linnassa juhliva pariskunta oli ensin viattoman tietämätön suhteensa yllättävästä julkistamisesta, mutta illan aikana sana levisi juhlaväen keskuudessa.

Ensimmäisenä asian otti puheeksi entinen tasavallan presidentti Tarja Halonen. Hän tuli iloisesti kättelemään ja sanoi: ”Savon pojat päättivät sitten tulla komerosta ulos”.

Markku meni sokkiin ja pystyi vaivoin jatkamaan iltaa romahtamatta.

– Minä olin lähinnä helpottunut. Ajattelin, että nyt tämä show vihdoin loppuu, Matti sanoo.

Kotimatkalla pariskunta kävi tiukan keskustelun. Matti yritti vakuuttaa kumppaniaan, että nyt on hyvä mahdollisuus aloittaa uusi elämä.

Siihen asti miehet olivat olleet omien sanojensa mukaan ”osa-aikarehellisiä”. Matin kotipaikkakunnalla Ranualla ja hänen sukulaistensa luona he olivat liikkuneet avoimesti yhdessä, mutta Kuopiossa ja Markun sukulaisten luona Matti oli vain kaveri.

– Ajettiin kohti Kuopiota ja jo Mikkelin paikkeilla päästiin sopuun, Markku kuvailee paluuta kohtalokkaista juhlista.

Loppumatkalla miehet suunnittelivat jo käytännön asioita, sillä rekisteröintitilaisuus päätettiin pitää seuraavana lauantaina.

”Olkaa rohkeasti omia itsejänne, vihdoin mekin uskallamme olla”

Olet nyt ukkomies. Sellaisen tekstiviestin Markku sai Matilta 1.3.2017. Se oli ensimmäinen päivä, jolloin samaa sukupuolta olevat parit pystyivät menemään Suomessa laillisesti naimisiin, ja Markun ja Matin paperit oli tehty valmiiksi jo hyvissä ajoin. Markku oli työmatkalla, mutta Matti hoiti allekirjoitetut kaavakkeet maistraattiin, ja homma oli sillä selvä.

Jo ennen sitä, heti parisuhteen rekisteröimisen jälkeen Markku oli kertonut asian oman eduskuntaryhmänsä jäsenille. Puhe oli tunteikas, ja kollegat veistelivät tajunneensa vasta nyt, että Markkuhan osaa puhua.

– Aloitin puheeni sanomalla, että läheisten edessä on vaikeinta esiintyä – ja nyt minun ei tarvitse esiintyä. Siinä oli vapautumisen antamaa tunnelatausta, eikä ryhmäkokouksessa ollut yhtään kuivaa silmää. Jotkut ryhmässä voivat ajatella eri tavoin, mutta tunsin, että ihmistasolla jokainen hyväksyi minut, Markku sanoo.

Hän kertoo, että palaute suhteen rekisteröimisen ja naimisiinmenon jälkeen on ollut positiivista myös Kuopiossa. Muutamia ikäviäkin kommentteja on tullut, mutta ne ovat jääneet kannustavien yhteydenottojen alle.

– Meidän viestimme on, että olkaa rohkeasti ja avoimesti omia itsejänne. Vihdoin mekin uskallamme olla, jatkaa Matti.

Hän ja Markku ovat molemmat nyt Kuopion seurakunnan jäseniä, joten heitä ilahduttaa myös se, että kirkonväeltä on tullut erittäin paljon kannustavaa palautetta.

Matin äiti oli aikanaan kommentoinut poikansa suuntautuneisuutta toteamalla, että ”ainahan noita on ollut”. Yhtä luontevasti parisuhteen rekisteröinnin ottivat myös Markun veljet. He olivat arvanneetkin, kuinka läheinen kaverina esitelty Matti todellisuudessa oli.

Matin mielestä pelko hyväksymättömyydestä olikin ollut lähinnä Markun päässä. Markku nyökyttelee.

– Ehkä minulle oli tärkeintä, että en tiennyt, että he tiesivät, hän sanoo.

Markku Rossi ja Matti Kaarlejärvi
Markku ei asetu enää ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. – Olen alkanut viihtyä entistä paremmin kotona, hän sanoo.

Markku eli pitkään kaksoiselämää

Kielletty asia. 1950-luvulla syntyneet Markku ja Matti ovat kasvaneet aikana, jolloin ilmapiiri oli tyystin erilainen kuin nykyään. Homoseksuaalisuus oli rikos vuoteen 1971 saakka, ja tautiluokituksesta se poistettiin vasta 1981.

Matti kasvoi Ranualla lestadiolaisessa yhteisössä, ja hänelle oli oma taistelunsa irrottautua ääriuskonnollisuudesta 1980-luvulla.

– Halusin näytellä ja rakastin musiikkia, ja nehän tulkittiin molemmat synniksi, hän muistelee.

Hänet suljettiin henkisen yhteisön ulkopuolelle. Oli rankkaa, kun tutut ihmiset eivät edes tervehtineet. Tänään tilanne on onneksi parempi, ja menneet on annettu anteeksi.

Matti rakastui 16-vuotiaana naiseen ja meni tasavallan presidentti Kekkosen luvalla naimisiin. Pariskunta oli yhdessä yli kymmenen vuotta, ja heille syntyi kaksi lasta, poika ja tyttö. Matista tuli näyttelijä ja kulttuurityöläinen, ja hän oli pitkään vaimolleen uskollinen. Kerran esiintymismatkallaan Helsingissä hän tapasi miehen, johon rakastui. ”Mutta oletko ollut itsellesi uskollinen”, mies kysyi. Sen jälkeen Matti uskalsi myöntää oman suuntautuneisuutensa. Hän kertoi asian heti vaimolleen eikä halunnut salata sitä muiltakaan.

Suunnilleen saman ikäinen Markku sen sijaan eli kaksoiselämää. Kuopiossa asuvalla keskustan kansanedustajalla oli Helsingissä asunto ja miesystävä, mutta äänestäjiensä parissa Suonenjoella ja sittemmin Kuopiossa hän eli poikamiehenä.

”Salailu oli työlästä ja hermostuttavaa”

Mistä sitä tietää, millä oksalla orava istuu, sanoi Markun ja Matin yhteinen ystävä, kun kuuli, että viisikymppiset miehet olivat osuneet yksiin. Ensikohtaaminen tapahtui 11 vuotta sitten Tampereen kirjamessuilla.

Matti kuvailee olevansa venemies ja tarkoittaa sillä sitä, että hän on lähtenyt rohkeasti uusiin juttuihin, niin työssä kuin yksityisellä puolellakin.

– Jos ei hyppää kyytiin, jää rannalle tai hukkuu. Elämässäni on ollut paljon jäähyväisiä.

Hän ja Markku tapasivat juuri oikeaan aikaan. Molemmilla oli takana elämää ja erilaisia kokemuksia, Markun edellinen mies-ystävä oli kuollut eikä Mattikaan seurustellut.

– Oli heti kiva jutella. Luulin Markkua ensin metsäalan ihmiseksi, kun puhuimme sellaisia asioita. Minulla ei ollut aavistustakaan, että hän on kansanedustaja, Matti muistelee.

Markku puolestaan kertoo ihastuneensa Matin luovuuteen.

– Hän on hyvä tyyppi. Kyllä se oli jonkinlainen kertatäräys, Markku sanoo.

Markku sai Matin mukana myös ison perheen, jossa hän on yhteisten vuosien aikana lunastanut paikkansa. Matin ex-vaimo on jo edesmennyt, joten ukki ja Markku ovat kuudelle lapsenlapselle tärkeitä tukipilareita.

Ranualla Matti ja Markku ovat koko yhdessäoloaikansa olleet avoimesti, mutta Kuopiossa pysyteltiin kaapissa.

– Olihan se rankkaa, ja kyllähän minä yritin koko ajan ylipuhua Markkua. Mutta toki ymmärsinkin häntä. Onneksi suhteemme kesti ne piilottelun vuodet, sanoo Matti.

– Kyllä salailu oli työlästä ja hermostuttavaa, myöntää Markku.

Matti Kaarlejärvi
Matti sanoo olevansa kukka- ja sisustusihminen. Markku ymmärtää talousasiat ja laittaa hyvää ruokaa.

”Olen parisuhdeihminen”

Vakka ja kansi, sellaiselta tämä pariskunta vaikuttaa. Vaikka yhteisiä piirteitä on paljon, erilaisuuttakin on sopivasti. Välillä jopa pieneen ärsyttävyyteen asti.

– Kaupassa käynti Matin kanssa on aika rasittavaa, kertoo Markku, jonka mielestä kauppaan mennään ostamaan, ja sitten ostetaan.

– Matin pitää aina hiplata kaikkea, ja hän pysähtyy milloin minkäkin tavaran kohdalle. Yhtäkkiä on ostettu uusi tyyny, kukka tai valaisin.

Hän valittelee naureskellen myös Matin keittiökäyttäytymistä. Tämän on esimerkiksi vaikea oppia, että veitset ja haarukat pannaan astianpesukoneen koriin teräpuoli alaspäin.

– On myös käsittämätöntä, miksi sohvien ja kaappien paikkaa pitää vaihtaa koko ajan. Sisustusinnossaan Matti onnistuu ketterästi vaihtamaan yksin raskaidenkin huonekalujen paikkoja, Markku kertoo.

Matin mukaan se on Martta-viisautta:

– Painavaa kalustetta voi siirtää kätevästi hivuttamalla maton kalusteen alle ja vetämällä siitä, hän paljastaa.

Markku on kuitenkin huomannut, että hän on tykästynyt olemaan yhä enemmän kotona.

– Tämä tuntuu entistä omemmalta, hän sanoo tyytyväisenä.

Matin mielestä Markku on tuonut hänen elämäänsä turvallisuutta.

– Minulle on tärkeää, että liitto on pysyvä ja vakaa. Olen parisuhdeihminen ja nyt olen päässyt naimisiin kunnon miehen kanssa, hän sanoo huokaisten.

Hän myöntää olleensa suhteen alkuaikoina mustasukkainen, sillä Markulla on paljon työmatkoja ja menoja.

– Mutta nykyään luottamuksemme on täydellinen, hän sanoo.

– Jos kehumaan ruvetaan, niin täytyy sanoa, että Matti on melkoinen sananikkari eikä hän ainakaan ole tylsimys. Hänen kanssaan ei ole kahta samanlaista päivää, jatkaa Markku.

Molemmilla on sekä omia että yhteisiä ystäviä. Markku vitsailee, että Matilla on lisäksi kuntoa vaativa perhe.

– Nytkin oli Ranuan-kodissa Halloween-juhlat lapsenlapsille, ja minun oli pakko mennä välillä lepäämään ja hengittämään rauhassa. Huh, huh, hän sanoo naureskellen.

”Toivottavasti elämästä tulee vielä rennompaa”

Itsenäisyyspäivä on pariskunnalle miltei uuden ajan syntymäpäivä. Tänä vuonna he menevät Linnan juhliin viimeistä kertaa, sillä Markku on päättänyt, ettei asetu ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa.

– Minä menen frakissa kuten asiaan kuuluu, ja toivottavasti Matillakaan ei ole mitään omaa viserrystä päällä.

– Olen taiteilija, Matti sanoo ja vihjailee, että Markkua voi odottaa vaikka poronnahkainen yllätys.

Eläkkeelle jäänti ei liity Markun mukaan mitenkään suhteen julkituloon. Hän kertoo tehneensä päätöksensä jo edellisten vaalien jälkeen. Hän ei halua edes miettiä, olisiko osa äänestäjistä hylännyt hänet vai ei.

– Aika aikaansa kutakin, mutta olen tyytyväinen, että olen saanut osallistua ja vaikuttaa asioihin. Jos ihmiset tietäisivät, kuinka paljon kansanedustajalla todella on valtaa, niin useammat haluaisivat Arkadianmäelle, hän sanoo.

Markku oli ensi kertaa ehdokkaana kuntavaaleissa vuonna 1976, jolloin hänestä tuli Suomen historian nuorin kaupunginvaltuutettu. Yhteensä hän on ollut ehdokkaana 11 kertaa kuntavaaleissa, 10 kertaa eduskunta- ja 3 kertaa valitsijamiesvaaleissa. Markku arvelee ehdokkuuksiensa määrän olevan Suomen ennätys. Kansanedustajanakin hän on toiminut jo 22 vuotta.

Ensi keväänä parisuhteessa alkaa uusi vaihe, tavallaan kolmas elämä.

– Toivottavasti elämästä tulee vielä rennompaa. Se on tietysti hiukan pelottavaa, että joudumme olemaan entistä enemmän yhdessä, Markku sanoo ja virnistää Matille.

Helsingin-kodista on jo päätetty luopua, mutta kaksikin asuntoa on liikaa. Ongelma on, että Kuopion- ja Ranuan-kodit ovat molemmat rakkaita.

– Ehkä teemme niin, että laitamme molemmat myyntiin ja katsomme, kumpi menee kaupaksi. Annetaan arvan ratkaista, ehdottaa Matti.

”Päällimmäisenä on onni siitä, että minulla on näin hyvä kumppani”

Mitä olisi tapahtunut, jos Ylen toimittaja ei olisi kolme vuotta sitten selostanut heitä vahingossa julkisuuteen?

– En osaa sanoa. Ehkä olisimme avioituneet vasta nyt, kun jään pois eduskunnasta, Markku pohtii.

Hän on kuitenkin onnellinen, että kävi niin kuin kävi. Hän toistelee useaan kertaan, että näin on hyvä ja että totuus tekee vapaaksi.

Vuoden päästä pariskunta katsoo Linnan juhlia ensimmäistä kertaa yhdessä kotisohvalta, suunnittelee Markku.

– Ja arvioimme innokkaasti juhlapukuja ja ihailemme kauniita naisia ja miehiä. Me ymmärrämme molemmat myös naiskauneuden päälle, tarkentaa Matti.

Matin poika kysyi vastikään, että oletko isä ymmärtänyt, kuinka paljon sinulla on ollut onnea. Ja kyllä Matti on ymmärtänyt.

– Vaikka kahdeksan vuotta suhteestamme oli ajoittain rankkaa, silti päällimmäisenä on onni siitä, että minulla on näin hyvä kumppani.

X