Ihmissuhteet

Kielletty rakkaus voi sekoittaa elämän – mitä tehdä, kun varattu ihminen ihastuu toiseen?

Voiko ihminen hallita tunteitaan? Kysyimme asiantuntijalta, miten toimia, jos ihastuu toiseen ollessaan parisuhteessa. Onko ihastuminen merkki siitä, että suhteessa on jotain pielessä?
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Mitä tehdä, jos yhtäkkinen ihastuminen sekoittaa ihmisen elämän? Kun tuntuu, ettei voi enää ajatella mitään muuta kuin ihastuksensa kohdetta, ja kaikki muu aiemmin tärkeä menettää merkityksensä. Tuhoaako hullu rakkaus ihmisen, vai kertooko tunteen palo siitä, että ihminen on kohdannut sielunkumppaninsa ja on uuden elämänvaiheen edessä?

32-vuotias eroamassa olevan neljän lapsen äiti kertoo Anna.fi-keskustelupalstalla, kuinka hän rakastui päättömästi itseään kuusi vuotta nuorempaan mieheen ja päätti rakkauden ensihuumassa jättää perheensä.

”Leijuin pilvilinnoissa, annoin kaiken vaan valua läpi sormien, mikään ei enää kiinnostanut. Koin lapset valtavana taakkana ja tunteet mieheeni alkoi karista vähitellen”, nainen kirjoittaa suhteen alkutaipaleesta.

Intohimoinen suhde nuorempaan mieheen osoittautui on–off-suhteeksi. Nyt nainen on yksinäinen ja epätoivoisesti rakastunut.

Lue naisen koko tarina täältä.

Ihastuminen on aivan normaalia

Mistä se kertoo, jos varattu ihminen huomaa ihastuvansa johonkin toiseen?

Psykoterapian erikoispsykologi, psykoterapeutti Lotta Heiskanen Väestöliiton parisuhdetiimistä ei ota kantaa keskustelupalstalle kirjoittaneen naisen tilanteeseen, mutta sanoo yleisellä tasolla, että pitkissä suhteissa on aivan normaalia ihastua muihin kuin omaan puolisoon.

– Ihastuminen toiseen ei tarkoita välttämättä, että omassa suhteessa olisi jotakin pielessä. Se tarkoittaa vain, että ihmisellä on kyky huomata viehättävyyttä ympärillään.

Heiskanen sanoo, että joskus voi olla niinkin, että oman suhteen ongelmat, vaikeudet ja tyydyttämätön rakkauden kaipuu altistavat ihastukselle. Silloin kannattaa pohtia, mikä ihastuksen kohteessa puhuttelee. Onko tilanteessa jotain tärkeää huomioitavaa, mikä auttaisi tuntemaan itseä ja omia tarpeita paremmin?

– Ihminen ei voi kontrolloida tunteitaan, mutta käyttäytymistään kyllä. Hän voi päättää, miten toimia tunteidensa kanssa.

Ihastus sammuu, kun sitä ei ruoki

Mitä varatun ihmisen kannattaa tehdä, jos huomaa ihastuneensa toiseen?

Heiskasen mukaan ensimmäiseksi pitää miettiä, tahtooko edelleen pysyä omassa parisuhteessaan vai haluaako tehdä elämänmuutoksen ja yrittää jatkaa elämäänsä ihastuksensa kohteen kanssa.

Parisuhdetta voi myös pyrkiä suojaamaan ihastukselta.

– Ihastusta voi olla ruokkimatta, jolloin se ennemmin tai myöhemmin sammuu. Omaa parisuhdetta voi suojata esimerkiksi kertomalla ihastuksesta puolisolleen, neuvottelemalla rajoista ja välttelemällä tilanteita, joissa ollaan kahden ihastuksen kanssa.

Intohimo voi kertoa myös epävarmuudesta

Suurista elämänmuutoksista päättäminen ei ole koskaan yksinkertaista, mutta erityisen hankalaksi tilanteen tekee se, jos mukana on muitakin ihmisiä, kuten puoliso tai lapsia.

– Järjettömässä hullaantumisessa on hyvä muistaa, että vasta syvemmän tuttavuuden kautta on mahdollista tuntea toinen omana itsenään. Rakastumisen alku on lumovaihetta, jossa toiseen heijastetaan omia kaipauksia. On tavallista, että toinen nähdään omien toiveiden kautta ja ihannetta vastaavana.

Heiskanen muistuttaa, että päätön rakastuminen ei ole merkki suhteen suurista onnellisuuden tai onnistumisen mahdollisuuksista.

– Suuri intohimo voi syttyä myös suuresta epävarmuudesta, turvattomuudesta ja vaille jäämisestäkin. Tunnetasolla kosketetuksi tulemista ja hullaantumista tarvitaan, jotta ihminen jaksaa kahlata parisuhteen kipuvaiheidenkin läpi. Se on eräänlainen liima.

Viime kädessä jokainen tekee omat ratkaisunsa.

– Ihmiset elävät kuten heille itselleen sopii, eikä kenelläkään ole siihen nokkansa koputtamista, niin kauan kuin ei satuteta muita, toteaa Heiskanen.

Lue myös:

Ihastuitko toiseen? Näin pelastat avioliittosi – jos haluat

Ihastun toisiin

Työpaikkaihastus parisuhteen koetinkivenä

Nämä 10 kysymystä paljastavat, kannattaako suhdetta jatkaa

X