Ihmissuhteet

Koronakriisi voi olla kriisi myös parisuhteelle – asiantuntija kertoo, mitä kannattaa tehdä

Jos parisuhteen ongelmia on lakaistu maton alle, koronaeristyksen aikana ne mitä suurimmalla todennäköisyydellä pulpahtavat pintaan. Asiantuntija neuvoo, miten tilanteessa selviydytään.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Koronakriisi voi koetella hermoja myös parisuhteessa.

Jos parisuhteen ongelmia on lakaistu maton alle, koronaeristyksen aikana ne mitä suurimmalla todennäköisyydellä pulpahtavat pintaan. Asiantuntija neuvoo, miten tilanteessa selviydytään.

Koronakriisi koettelee parisuhdetta. Kenen tahansa parin välit voivat kiristyä, vaikka suhde pääosin kunnossa olisikin. Sosiaalinen eristäytyminen kuitenkin koettelee erityisesti parisuhteita, joissa on ollut ongelmia jo ennen pandemian puhkeamista. Tätä mieltä on pariterapeutti Jouni Pölönen.

Tähän asti pariskunta on saattanut pyörittää arkea sujuvasti. Lapsia on kuskattu harrastuksiin ja on juostu omissa menoissa. Ovella on tehty läpsystä vaihto.

Mutta kahdenkeskeisiä hetkiä on ollut vähän. Kuten myös läheisyyttä ja seksiä. Parisuhteen puutteista ei ole keskusteltu, koska aina on ollut niin kiire.

Nyt ollaankin yhdessä 24/7. Mitä tapahtuu?

Koronakriisi koettelee parisuhdetta nostamalla ongelmat esiin

Koronakriisi saattaa aluksi yhdistää.

– Kun on kollektiivinen uhka koko maassa, voidaan ehkä ajatella, että meillä on nyt vakavampiakin ongelmia, joihin keskittyä. Tämä saattaa toimia joitakin päiviä, muutaman viikonkin, mutta maton alle lakaistut ongelmat eivät katoa itsestään.

Jotkin parit saattavat alkaa oireilla heti. Kun ollaan paljon yhdessä, toisen ärsyttäviltä piirteiltä ja suhteen ongelmilta on vaikea sulkea silmänsä.

Mikä sitten yleensä ärsyttää?

–  Pariskunnat riitelevät usein siitä, kuka kantaa vastuun arjen asioista. Tämä aihepiiri on ihan siellä listan kärjessä, myös normaaliaikoina, Pölönen sanoo.

Vastaanotoillaan hän on huomannut, että lapsiin liittyvät asiat, kuten vaikka yhteydenpito kouluun, lankeaa useimmiten naisille. Koronakriisin aikana moni nainen saattaa vastata esimerkiksi etäkoulun hoitamisesta vanhempien osalta, vaikka molemmat olisivat etänä kotona.

Pölösellä onkin viesti.

– Kannustaisin tässä tilanteessa varsinkin miehiä kantamaan puolison kanssa vastuun perheen asioista. Parin tulisi kokea, että kannamme yhdessä vastuuta perheestämme.

Lue myös: Millaisia riitelijöitä olette? 5 riitelijätyyppiä – ja miten parisuhderiidan voi välttää

Konkreettisia neuvoja, kun koronakriisi koettelee parisuhdetta

Pölösellä on konkreettinen neuvo pariskunnille, jotka riitelevät kotitöistä tai lasten asioiden hoitamisesta.

– Käykää sunnuntai-iltaisin läpi tulevan viikon aikataulu ja sopikaa pakolliset tehtävät tasapuolisesti ja riittävästi keskustellen. Tämä on oikein hyvä käytäntö myös tavallisina aikoina.

Entä jos töitä ei saa jakautumaan tasaisesti palaveroinnista huolimatta?

– Silloin on sanottava kumppanille, että tilanne kuormittaa minua. Voi myös antaa konkreettisen esimerkin siitä, mitä asioita kokee tekevänsä enemmän.

Jos riitely tai huono olo suhteessa jatkuu, on lopulta uskallettava nostaa kissa pöydälle. Toistuvien arkipäiväisten riitojen takana piilee usein isompia ongelmia.

– On vain rohkeasti keskusteltava todellisista syistä. Miksi kommunikaatiomme on supistunut? Miksi fyysistä läheisyyttä ei ole eikä seksi enää suju? Pölönen sanoo.

Lisääkö koronakriisi vauvoja vai eroja?

Koronaepidemian aiheuttama eristys muistuttaa sikäli lomasesonkia, että yhdessä vietetään enemmän aikaa.

– Pariskunnilla, joilla on hyvä tilanne, seksi alkaa yleensä lomilla sujua, kun ei ole enää työtä kuormittamassa. Jos seksissä on ongelmia myös lomalla, niin sen pitäisi olla hälytysmerkki.

Lomien jälkeen avioerotilastoilla on tapana kääntyä nousuun. Entä kumpikohan tilastokäyrä lähtee koronakriisin jälkeen nousuun? Vauvojen syntyvyys vai avioerot?

– Veikkaan molempia, mutta toivottavasti vain ensimmäinen, Pölönen sanoo.

X