Ihmissuhteet

Krista Keltanen luovutti tyttärelleen munuaisensa: ”Olin kiitollinen, että pystyin pitämään hänet vielä hengissä”

Kun Krista Keltasen Alisa-tytär tarvitsi uuden munuaisen, Krista päätti luovuttaa tälle omansa. Vaikkei hän pelännyt itsensä puolesta, keho reagoi tapahtumiin myöhemmin.

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Sampo Korhonen, Krista Keltasen Kotialbumi

Krista iloitsee leikkauksen onnistumisesta. Häntä ei pelottanut se etukäteen.

Kun Krista Keltasen Alisa-tytär tarvitsi uuden munuaisen, Krista päätti luovuttaa tälle omansa. Vaikkei hän pelännyt itsensä puolesta, keho reagoi tapahtumiin myöhemmin.

Suunnaton kiitollisuus. Tunne valtasi helsinkiläisen valokuvaaja Krista Keltasen, 46, mielen syyskuun 15. päivän aamuna. Silloin hän makasi Meilahden sairaalan viileässä leikkaushuoneessa pelkässä leikkauspaidassa.

Ympärillä hääri ihmisiä, jotka valmistelivat häntä leikkaukseen. Operaatioon, jossa Kristan toinen munuainen irrotettaisiin hänen kehostaan ja vietäisiin elinsiirtona hänen 13-vuotiaalle tyttärelleen Alisalle. Tyttö odotti omaa leikkaustaan viereisessä Uudessa lastensairaalassa.

Krista nukutettiin, ja toinen munuainen irrotettiin. Se laitettiin kylmään ja kuljetettiin leikkaussaliin, jossa Alisaa ryhdyttiin nukuttamaan.

Kun Krista havahtui heräämössä, hän nappasi ensimmäisenä puhelimen käteensä ja lähetti viestin puolisolleen Jannelle, Alisan isälle. Tämä vastasi Alisan olevan vielä leikkauksessa, mutta pääsevän pian heräämöön.

Vaativa ruokavalio

Alisa puhua pulputtaa paljon, pelaa Nintendolla Mario Bros -peliä ja rakastaa eläimiä. Kokonaisia lauseita hän ei osaa lukea, yksittäisiä sanoja kylläkin.

Alisa on erityislapsi ja käy koulua erityisluokalla. Hänellä todettiin 2-vuotiaana epilepsia. Sen aiheuttamien neurologisten ongelmien vuoksi hän on lievästi kehitysvammainen.

– Epileptisia kohtauksia on todennäköisesti ollut jo vauvana, mutta en osannut havaita niitä. Muistan ihmetelleeni, kun hänen silmänsä väpättivät joskus hetken aikaa oudosti, Krista kertoo.

Epilepsian vuoksi Alisa käy säännöllisesti terveystarkastuksissa ja -kontrolleissa. Vuonna 2015 Alisalla havaittiin lievää proteiinivirtsaisuutta. Se on usein ensimmäinen merkki kehittyvästä munuaisten toiminnan häiriöstä. Tuolloin se ei aiheuttanut kummempia toimenpiteitä.

Puolivuotias Forre-koira sekä kissat Mitja ja Paavo ovat Alisalle rakkaita. Erityisesti Paavo on Alisan lellikki.
Puolivuotias Forre-koira sekä kissat Mitja ja Paavo ovat Alisalle rakkaita. Erityisesti Paavo on Alisan lellikki.

Kului neljä vuotta, kunnes keväällä 2019 Alisalla todettiin alkava munuaisten vajaatoiminta. Lääkärit ryhtyivät toimiin, jotta vajaatoiminnan eteneminen hidastuisi. Alisalle määrättiin lääkitys ja uudenlainen ruokavalio, johon kuului muun muassa kaliumin ja suolan välttäminen.

Kiellettyjen ruoka-aineiden listasta muodostui pitkä. Pannaan joutuivat lähes kaikki maitotuotteet, melkein kaikki kasvikset ja juurekset, banaani ja tumma leipä. Valmisruokia ei voinut ajatellakaan korkean suolapitoisuuden vuoksi.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X