Ihmissuhteet

Kuinka hyvin tunnet kumppanisi? Asiantuntija listaa 6 kysymystä, jotka kaikkien pitäisi puolisoltaan kysyä

Mistä kumppanisi haaveilee? Mikä tekee hänet onnelliseksi? Millaiset ovat hänen tulevaisuudensuunnitelmansa? Listasimme kuusi kysymystä, jotka paljastavat, kuinka hyvin oikeasti tunnet kumppanisi.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Muutamaan kysymykseen vastaamalla tiedät, tunnetko kumppanisi oikeasti.

Mistä kumppanisi haaveilee? Mikä tekee hänet onnelliseksi? Millaiset ovat hänen tulevaisuudensuunnitelmansa? Listasimme kuusi kysymystä, jotka paljastavat, kuinka hyvin oikeasti tunnet kumppanisi.

Hauskat parisuhdevisat ovat mukavaa ajanvietettä illanistujaisiin. Mutta voiko leikkimielisillä parisuhdevisoilla oikeasti mitata sitä, kuinka hyvin pariskunnat tuntevat toisensa?

Terveystalon paripsykoterapeutti Piritta Pitkäsen mukaan jokainen pari määrittää itse, millaisille asioille suhteessa annetaan painoarvoa. Ulkopuolisen on tästä syystä vaikea kertoa, mitä asioita omasta kumppanista tulisi tietää, ja mitkä seikat ovat taas vähäpätöisempiä.

Paripsykoterapeutti kuitenkin huomauttaa, että jokaisessa vakavassa parisuhteessa on muutama asia, joista parin olisi hyvä keskustella enemmin tai myöhemmin sopivan tilaisuuden tullen.

Listasimme Pitkäsen avulla kuusi tärkeää kysymystä, jotka sinunkin olisi hyvä kysyä kumppaniltasi.

6 parisuhdekysymystä 

Alle listatut kysymykset nostavat esille aiheita, jotka ovat keskeisessä osassa silloin, kun kaksi ihmistä rakentaa yhteistä pohjaa suhteelleen. Kysymysten avulla pari voi kartoittaa, onko heidän suhteessaan asioita, joita he eivät vielä tiedä toisistaan, ja mitkä suhteen osa-alueet vaativat parilta lisää yhteistä keskustelua.

Listatut kysymykset eivät ole tärkeysjärjestyksessä, vaan niitä voi käydä läpi haluamassaan järjestyksessä.

Lisäksi psykoterapeutti muistuttaa, että jokaista kysymystä olisi tärkeä miettiä myös omalla kohdalla. Miten itse suhtaudun näihin asioihin, ja voinko kehittää itseäni jollain osa-alueella.

1. Millaisia asioita kumppani toivoo elämältä?

Tämä kysymys koskettaa sinun sekä kumppanisi toiveita ja odotuksia elämälle. Kysymys valottaa, ovatko toiveenne samassa linjassa vai poikkeavatko ne jollain tavalla.

–Pari voi miettiä, ovatko he myös valmiita tekemään kompromisseja odotuksiensa suhteen, Pitkänen lisää.

2. Millainen on hänen arvomaailmansa?

Pitkäsen mukaan eräs tärkeä asia parisuhteessa on ymmärtää, millainen arvomaailma omalla kumppanilla on.

– Kysymyksen avulla parilla on mahdollisuus luoda yhteistä näkemystä siitä, millaiset arvot heille parina ovat tärkeitä, ja millaisesta arvotaustasta kumpikin on lähtöisin. Tämä voi auttaa ymmärtämään kumppanin valintoja ja tapaa elää arjessa.

3. Miten kumppani suhtautuu sekä yhteiseen että omaan aikaan?

Yhteinen ajanvietto on olennainen osa parisuhdetta. Parin käsitykset ajanvietosta voivat kuitenkin olla erilaiset. Tästä syystä Pitkänen kehottaakin selvittämään, kuinka oma kumppani suhtautuu niin yhteiseen kuin itsenäiseenkin aikaan.

– Pariskunnalla tulisi olla sekä yhteistä että omaa aikaa. Molemmat ovat parisuhteen kannalta tärkeitä, Pitkänen muistuttaa.

4. Millaisena hän näkee elämän 5 tai 10 vuoden päästä?

Molempien tulevaisuudensuunnitelmia kartoittamalla saatte kumppanisi kanssa selvyyden siitä, millainen suunta parisuhteellanne on.  Voitte aloittaa viidestä vuodesta, jonka jälkeen siirrytte 10 vuoden päähän. Millaisena näette elämänne tuolloin? Toivotteko tulevilta vuosilta samoja asioita? Mitkä asiat vaativat joustamista? Oletteko valmiit kompromisseihin?

5. Miten puoliso suhtautuu vastoinkäymisiin?

Yksikään parisuhde ei välty karikoilta ja elämän myrskytuulilta. Pitkänen kehottaa tunnustelemaan, kuinka sinä sekä kumppanisi suhtaudutte erilaisiin elämän vastoinkäymisiin.

Yhteisen sävelen löytyessä säilytätte molemminpuolisen tuen ja luottamuksen suhteenne hankalissakin vaiheissa.

6. Mikä tekee hänet onnelliseksi?

Tämä kysymys sivuaa kumppanin arvomaailmaa, mutta on sävyltään hieman erilainen.

Pitkäsen mukaan yleensä ihmisen tekee onnelliseksi pienet arjen asiat. Niiden vaaliminen pitää onnellisuutta yllä myös parisuhteessa.

Lue myös: Näitä asioita onnelliset parit tekevät päivittäin

Se, kuinka hyvin tunnet kumppanisi, selviää, kun vietätte aikaa yhdessä.
Aina sanat eivät ole tarpeen. Paripsykoterapeutin mukaan on tärkeä oppia nauttimaan myös kumppaninsa läsnäolosta.

Kuinka edetä kysymysten jälkeen?

Jos edelliset kysymykset toivat kumppanista esiin uusia asioita, Pitkänen kehottaa keskustelemaan niistä.

– Avoimuus on jokaisen parisuhteen kivijalka. Tärkeää on mennä sanoista tarpeiden puolelle ja miettiä, kuinka paljon tunnepuoli värittää niitä. Mitä toinen tarvitsee, ja mitä minä itse tarvitsen? Jos pari on joissain asioissa eri kannoilla tai ääripäissä, tullaan kompromissien äärelle, Pitkänen kertoo.

Yhteisen suunnitelman rakentamiseksi parin tulisikin aika ajoin järjestää suhteessaan vapaamuotoisia ’kehityskeskusteluja’, joiden aikana tarkistetaan sekä suhteen suuntaa että osapuolten tarpeita ja odotuksia.

– Työpaikoilla keskustellaan ja asetetaan tavoitteita säännöllisesti sekä arvioidaan niihin pääsemistä. Kun parisuhteessa ilmapiiri on nihkeä, myös keskustelu tahtoo jäädä vähemmälle. Tästä syystä pariskunnan kannattaisi järjestää myös yhteisiä kehityskeskusteluja suhteelleen – ilman, että se on pakonomaista,  Pitkänen neuvoo.

Lue myös: 

Kolme paria kertoo, kuinka parisuhdekurssi muutti suhdetta: ”En enää nähnyt todellista syytä erota”

Uusi parisuhde ahdistaa – mitä se kertoo ja kenestä? Asiantuntija vastaa, miten ongelman kanssa kannattaa edetä

Tämä hiljainen tapa pilaa monta parisuhdetta – terapeutti kertoo, miten siitä pääsee eroon

X