Ihmiset ja suhteet

Kumman kukkarolla?

Teksti:
Anna.fi

Kumpi teistä maksaa arjen ostokset tai kodin elektroniikan? Laitetaanko kaikki tasan vai maksaako paremmin tienaava enemmän? Pariskunnat kertovat Elleille, kuinka rahat ja kulut heidän perheessään jaetaan.

”Kun rahaa ei ole ollut, siitä on riidelty.” Eliisa, 32, on ollut naimissa 4,5 vuotta ja miehensä kanssa yhdessä yhteensä 14 vuotta. Aina raha-asiat eivät ole hoituneet yhtä sutjakkaasti kun nyt, kun molemmat ovat olleet jo vuosia työelämässä.

”Kun rahasta oli tiukkaa, toisen tekemät isot ostokset olivat aina toiselta pois. Se saattoi joskus aiheuttaa konflikteja, varsinkin, jos toiselta ei kysytty asiasta etukäteen”, Eliisa muistelee. Molempien käydessä työssä rahat riittävät niihin asioihin, joita pariskunta haluaa itselleen ostaa, eikä yhteistä taloutta tarvitse miettiä entiseen tapaan. Heräteostoksetkin ovat nykyään mahdollisia.

Tällä hetkellä Eliisalla ja hänen miehellään on molemmilla omat tilit, mutta myös pääsy toisen tilille. ”Mieheni maksaa laskut molemmilta tileiltä tasapuolisesti”, Ellisa kertoo. Hän ei aina edes tiedä tilinsä saldoa kuin summittaisesti.

Ellisan mies saa parempaa palkkaa kuin Eliisa. Tulonjakoa tasoittaa kuitenkin se, että Eliisan mies maksaa omasta palkastaan työsuhdeasunnon, Eliisa työsuhdeauton. Nettopalkaksi jää näiden kulujen jälkeen suurinpiirtein yhtä suuri summa. Arkiostoksien maksajasta ei erimielisyyksiä tule. ”Usein maksamme mieluummin miehen kortilla, koska hän saa ostoista bonuspisteitä, joilla saa alennusta lennoista ja hotelleista”, Eliisa kertoo.

Tuloeroja tasataan hemmottelulla

Minna, 32, on asunut avomiehensä kanssa yhdessä vuoden, sitä ennen he ehtivät seurustella kolme vuotta. Molemmilla on omat tilit, ja lisäksi yhteen muuton jälkeen perustettiin yhteinen tili, jonne Minna maksaa kuukausittain osaansa asumisesta. Se oli ainakin alun perin tilin tarkoitus. ”Mieheni omistaa asunnon, ja minun piti maksaa tilille osa asumiskuluista. Nykyään käytämme tiliä kuitenkin enemmän yhteisenä hankintatilinä”, Minna kertoo.

Raha-asiat pariskunta pyrkii hoitamaan joustavasti. Jos toinen maksaa isomman hankinnan, toinen maksaa jonkin aikaa enemmän ruokakuluja. Minnan mies tienaa selvästi enemmän kuin Minna, mutta se ei erityisesti näy arjessa. ”Mieheni saattaa ostaa minulle jotain tai maksaa hemmottelua, kuten lomakuluja”, Minna kertoo.

Pariskunta on tällä hetkellä etsimässä yhteistä omistusasuntoja. Asuntolainan he aikovat kuitenkin ottaa erikseen. ”Olemme niin erilaisia rahankäyttäjiä, ettemme halua tapella rahasta”, Minna valottaa. Minnan miehellä on ollut tapana maksaa asuntolainaansa pois joskus suuremmilla summilla, jotta voisi kesällä pitää lainattomia kuukausia, Minna taas maksoi entisen asuntonsa lainaa tasaisesti. ”On helpompaa, että meillä on molemmilla omat lainat, joten voimme pitää oman tapamme lyhentää sitä”, Minna toteaa.

Yhteiset mielenkiinnon kohteet helpottavat

Eliisan mukaan hänen ja hänen miehensä sopua rahankäytöstä helpottaa se, että molemmat kuluttavat luonnostaan suurinpiirtein samoihin asioihin. ”Kerran myimme yhteistuumin auton, jotta pääsimme matkalle”, Eliisa kertoo. ”Emme pidä toisen kiinnostuksen kohteita vähempiarvoisina kuin omia.” Osakkeiden ostot ja myynnit ja muut taloudelliset sijoitukset on mietitty yhdessä.

Kun Eliisa opiskeli, hänen miehensä elätti jonkin aikaa molemmat. ”Silloin se ei ollut ongelma, mutta myöhemmin jossain riidoissa on noussut esiin, että minun pitäisi olla ajasta jonkinlaisessa kiitollisuudenvelassa.” Yleensä ottaen yhdessä sovittu taloudenpitotapa on kuitenkin toiminut. Eliisa kertoo, että hänen rahankäyttömallinsa tulee omasta lapsuudenkodista. ”Vanhempani käyttivät rahaa samalla tavalla. Molempien rahoja ajateltiin yhteisenä rahana.”

Teksti: Vera Luoma-aho / A4 Media Oy (19.1.2006)
Kuva: A4 Media Oy

X