Ihmiset ja suhteet

Kumppanin ärsyttävimmät tavat

Teksti: Laura

Paljon riitoja parisuhteessa käydään vessapaperirullasta ja sen paikasta. Liisan saa raivon partaalle poikaystävä-Kallen partakarvat lavuaarissa. Mitkä muut asiat saavat hermoromahduksen partaalle ja koettelevat parisuhdetta?

Märkä pyyhe ja kadonnut tuoksuvoide

”Kalle vie aina sukkani. Olen yrittänyt kirjoa niihin nimikirjaimia ja söpöjä pikkuperhosia, mutta eipä auta”, Liisa sanoo. ”Ainoat sukat, joihin hän ei ole koskenut, ovat vaaleanpunaiset Hello Kitty – sukat”, Liisa tilittää. ”Sukkani ovat järjestään venyneet”, hän sanoo.

”Kalle saattaa myös popsia kilon paistia kerralla ja syödä jääkapin tyhjäksi tullessaan yöllä kotiin, siinä menee seuraavan päivän ruoka”, Liisa puhisee. ”Kalle myös lainailee surutta kylpytakkiani, joka on mitoitettu minulle”, Liisa sanoo. ”Kerran kun etsin piparitaikinaa, niin mieheni oli pistellyt senkin poskeensa”, Liisa toteaa.

Kalle myös käyttää Liisan Nivea-deodoranttia ja saattaa tuoksutella tämän hajuvedet. ”Hän pesee hiuksensa superkalliilla hoitoaineella”, Liisa mutisee. ”Kerran ihmettelin Nina Riccin tuoksuvoiteen kohtaloa – se oli kertakaikkisesti kadonnut – mutta vieressäni makasi hyväntuoksuinen mies”, Liisa muistelee. ”Mieheni ei myöskään osta omia puhdistusmaitoja, vaan käyttää huoletta minun”, hän sanoo.

Eeva-Leenan mielestä se, että hänen miehensä lainaa hänen pyyhettään, on jo suoranaista vallankäyttöä. ”Minun pyyhkeeni on aina märkä”, Eeva-Leena toteaa. Eeva-Leenan mies on siivonnut autotallia noin kolme vuotta. ”Asiat siirtyvän vain erilaisiin kekoihin. En oikein ymmärrä sitä siivousta. Kun kurkkasin sinne, niin hän istui ja pelasi neppiksillä. Onko se siivousta?” ”Kun mieheni nousee ja sanoo lähtevänsä siivoamaan, hän alkaa järjestellä tavaroita röykkiöihin,” Eeva-Leena pudistelee päätään.

Eeva-Leena ja hänen miehensä tulevat hyvin juttuun. Kun Eeva-Leena kertoo tärkeistä asioista, pohtii vaikkapa sitä, onko Tom Cruise homo vai ei, niin miehellä on aina sama vastaus. ”Joo, ihan hyvä”, mies sanoo. Kerran kysyin, että ostetaanko linna Ranskasta ja anopille myös, niin mieheni totesi: ”Joo, ihan hyvä”.

Partakoneen terä ja röhkivä femakko

Tapanin mielestä on ennenkuulumatonta, että hänen parranterällään ajellaan kainaloita ja bikinirajoja. ”Aivan käsittämätöntä”, hän sanoo. Turha kursastelu kaupassa ei kuulu myöskään Tapanin suosikkitapoihin. ”Ei tee mieli jäätelöä, ja sitten syödäänkin se toisen jäätelö tai muu herkku. Miksei voi heti sanoa, että mulle jäätelöä tai namia heti, kun kysyn”, hän ihmettelee.

Mikko pohtii, miksi tyttöystävä kysyy mielipidettä vaateasioissa. ”Aivan outoa kysyä mielipidettä, kun sillä ei näytä olevan minkäänlaista merkitystä”, Mikko toteaa. ”Toisten lautaselta syöminen on myös ärsyttävää”, Mikko sanoo. Mikon tyttöystävä myös laittaa maitopurkin – tyhjän – jääkaappiin. ”Elän siinä luulossa, että siellä on maitoa”, Mikko mutisee. Pedantti Mikko on saanut tyttöystävältään lempinimen ”Mikko Mallikas”. Mikko on viimeiseen asti järjestelmällinen. Häntä ärsyttävät maton hapsut, jotka eivät ole järjestyksessä. ”Oikaisen ne aina, kun ne ovat epäsymmetrisesti”.

Karoliinan mies on kulttuurivammainen. Mies saattaa möykätä ja pitää kovaa ääntä. ”Laitoin hänelle listan kirjoista, jotka hänen pitäisi lukea. Listassa oli yksi liikaa – hän halusi lukea vain kaksi kirjaa, ja ne eivät saaneet olla feministiproosaa”, Karoliina sanoo. Karoliina on lukenut naistutkimusta, ja hänen miehensä voi leikkisästi taputtaa takalistolle, ja sanoa ”femakko, röh”. ”Voi kun Petri ei tekisi sitä julkisesti”, Karoliina huokaa.

”Saksalaisen vaihto- oppilasperheeni äiti syytti minua tavaroiden katoamisesta. Esimerkiksi hän uskoi minun varastaneen ruokaa jääkaapista ja vieneen sakset”, Silja kertoo. Tilanne rauhoittui, kun ruokatavarat olivat jääneet kauppaan ja sakset löytyivät ompelukorista. ”Silti hän ensimmäiseksi alkoi sättiä minua”, Silja muistelee. ”Olin hänelle epägermaani, niin kuin hän sanoi”. Aina ei siis tarvitse mitään, että ärsytyskynnys laukeaa. Pelkkä läsnäolo riittää. ”Meidän tapauksessamme mistään kiintymyssuhteesta ei ollut kysymys”, Silja toteaa. ”Parisuhde perustuu vapaaehtoisuudelle ja on kompromisseja täysi”, Silja naurahtaa.

X