Ihmiset ja suhteet

Kumppanin suostuttelu elämänmuutokseen – Katso Ellien ohjeet!

Teksti:
Ninni

Mitä tehdä, kun sinä haluat jotain oikein kovasti, mutta kumppanisi vastustaa ajatusta? Miten kissaihminen saadaan hyväksymään koira taloon tai miten keskivertosuomalainen innostetaan muuttamaan ulkomaille – kuinka kumppanin saa suostuteltua suureen elämänmuutokseen?

Elämänmuutos

Tiedät tilanteen: toivot jotain ja olet ehkä suunnitellut asiaa pidemmän aikaa. Esität ajatuksesi kumppanillesi, joka tyrmää ehdotuksen heti kättelyssä. Hän kenties toteaa, ettei itse halua kyseistä asiaa tai ettei siinä ole mitään järkeä sinullekaan.

On asioita, jotka ovat niin tärkeitä, että ne täytyy toteuttaa, vaikka kumppani ei aluksi suhtautuisi myötämielisesti ehdotukseen. Joten mikä neuvoksi, kun edessäsi on asia, jonka toteuttamatta jättäminen ei tule kyseeseen.

Unohda suostuttelu, uhkailu, kiristäminen, lahjonta ja pakottaminen – tarkoituksenasi on saada toinen aidosti ymmärtämään, että kyseessä on sinulle tärkeä asia ja sitoutumaan päätökseesi. Negatiivisilla keinoilla et saavuta aitoa sitoutumista.

Tunnustele asennetta

Esittele asia kumppanillesi. Olipa kyse lemmikin ottamisesta, ulkomaille muutosta, lapsen hankkimisesta, opiskelun uudelleen aloittamisesta tai työpaikan vaihdosta, kerro että haaveilet asiasta ja että se on sinulle tärkeää. Koeta esittää asiasi mahdollisimman neutraalisti niin, ettei kumppanisi koe joutuvansa selkä seinää vasten.

Älä säikähdä kumppanisi reaktiota äläkä pahoita siitä mieltäsi. Muista, ettet ehkä itsekään aina osaa suhtautua yllätyksellisiin asioihin täysin tyynesti.

Kysy kumppaniltasi, miksi hän ajattelee asiasta niin. Koeta päästä hänen ajatuksiinsa kiinni ja yritä ymmärtää, miksi hänestä tuntuu siltä. Tämä on ensimmäinen askel siihen suuntaan, että kumppanisi voi ymmärtää myös sinun haluasi.

Elämänmuutos

Kartoita asian tärkeys

Haluamisen kohteilla on eroja: on asioita, joita haluamme hetken mielijohteesta, lyhyen innostumisen jälkeen ja huimassa tunteen palossa, mutta joiden toteuttamatta jättäminen ei tunnu haaveista luopumiselta.

Mutta on asioita, joita haluamme niin paljon, että ne tulevat suoraan sisimmästämme ja niiden toteuttaminen on välttämätöntä. Toteuttamatta jättäminen tuntuu jonkun muun elämän elämiseltä.

Kartoita itsellesi, millaisesta asiasta on kyse. Jos kyse on edellisestä, pohdi kannattaisiko valita taistelunsa ja harkita suunnitelmasta luopumista.

Jos kyse on jälkimmäisestä, katuisit todennäköisesti, jos jättäisit sen toteuttamatta.

Perustele huolellisesti

Kun olet varmistunut siitä, että haluat asiaa aivan oikeasti, eikä sen ylitse tai ohitse ole pääseminen, on aika perustella asia kumppanillesi.

Käytä aikaa perusteluiden pohtimiseen. Kartoita myös muutoksen kielteiset, epävarmat tai epäselvät puolet osoittaaksesi, että olet todella miettinyt asiaa.

Kerro kumppanillesi rehellisesti, että kyse on asiasta, jonka toteuttamatta jättäminen saa sinut suremaan. Kerro, että kyse on asiasta, jonka toteuttamisessa on kyse oman polkusi seuraamisesta, ei ohimenevästä haihattelusta.

Elämänmuutos

Anna aikaa

Suuret päätökset voivat toki syntyä hetkessä, mutta aina ne eivät suinkaan sitä tee. Anna kumppanillesi aikaa sulatella asiaa. Anna asian levätä, äläkä ota sitä joka käänteessä esiin. Vältä sitä, että asiasta muodostuu epämukava – kenties jopa riidan – aihe välillenne.

Jos kyse on sinulle todella tärkeästä asiasta, ei sen toteutumisen odottaminen tee harmia. Kypsyttely tekee myös itsestäsi varmemman asian suhteen.

Ehdota sopimusta

Kun pystytte keskustelemaan asiasta rauhallisesti, ehdota sopimusta. Voitte sopia, että sinä huolehdit lemmikin hoidosta ja siitä aiheutuvista kuluista. Tai että uuden (harrastuksesta, opiskelusta tms. aiheutuvan) menoerän vuoksi luovut jostain vanhasta menosta. Tai että vuoden ulkomailla asumisen jälkeen muutatte takaisin Suomeen – mikä nyt tilanteeseen tuntuukin sopivalta ratkaisulta.

Kenties voit myös puolestasi tarjota jotain kumppanillesi. Ehkä hän on haaveillut jostain, mikä ei ole ollut aikaisemmin mahdollista. Tarjoudu auttamaan siinä, että myös hän pystyy toteuttamaan toiveensa.

Anna toisen tehdä päätös

Useimmille meistä on tärkeää, että saamme osallistua päätösten tekemiseen, olipa kyse kodista, työpaikasta tai harrastusporukasta.

Anna kumppanillesi siinä määrin tilaa, että hän itse voi sanoa kyllä ehdotuksellesi. Kun hän on saanut osallistua päätöksen tekemiseen, ei asiasta jää painostuksen makua kummallekaan.

Elämänmuutos

Vältä voitonriemu

Kun lopulta olette päässeet tilanteeseen, jossa kumppanisi suhtautuu ehdotukseesi myönteisesti ja voit alkaa valmistella asian toteuttamista, vältä voitonriemua. Suhtaudu asiaan levollisesti ja säästä riemunkiljahduksesi ja samppanjapullojen poksahtelut sisäiseksi kuplivaksi iloksi.

Kiitä sen sijaan kumppaniasi reilusti ja osoita, että asia tosiaan oli tärkeä sinulle.

Nauti lopputuloksesta

Jos ja kun lopulta toteutat haaveesi, nauti siitä.

Pidä kiinni mahdollisesti tekemästänne sopimuksesta. Jos olet luvannut herätä ulkoiluttamaan koiraa räntäsateiseen aamuun, tee se. Osoita olevasi sanasi mittainen.

Nauti kuitenkin täysin siemauksin siitä, että olet toteuttanut jotain sinulle todella tärkeää. Myönteinen mieli luo myönteistä ympärilleen.

X