Ihmiset ja suhteet

Kun kumppani on kuin oma vanhempi

Teksti:
Anna.fi

Mies tuo ystävien eteen näytille uuden tyttönsä, joka on fiksu, hauska… ja muistuttaa ulkonäöltään miehen äitiä. Usein puolestaan naisen miesystävät muistuttavat luonteeltaan naisen elämän ensimmäistä miestä, isää. Miksi jotkut valitsevat vanhempiensa kaltaisia kumppaneita?

Kun kumppani on kuin oma vanhempi

Toiset naiset etsivät isäänsä muistuttavia isoja, karhumaisia miehiä, ja miehet äitinsä näköisiä pieniä vaaleita naisia. Yleensä kumppanin yhtäläisyydet oman vanhemman kanssa näkyvät kuitenkin luonteenpiirteissä. Erään 36-vuotiaan miehen vaimo on korostetun äidillinen, aivan kuten miehen äiti. Eräällä 35-vuotiaalla naisella vaihtuvat partnerit tiuhaan, mutta kaikkia yhdistää säntillisyys. Naisen isä on ammatiltaan kirjanpitäjä.

Kun kumppani muistuttaa omaa vanhempaa, kyse on turvallisuudenkaipuusta. Omaa isää tai äitiä muistuttavan kumppanin kanssa nainen tai mies voi tulla taas lapseksi, jota vanhempi kasvatti ja helli. Turvallisen kumppanin kanssa muodostetaan tavallaan uudestaan lapsuuden perhe.

Omaa vanhempaa muistuttavan kumppanin etsiminen on yleensä tiedostamatonta. Ystävät saattavat huomata yhtäläisyydet, mutta itseltä ne jäävät usein salatuiksi.

Turvaa turvattomuudesta

Entä jos miehen äiti ei olekaan pullantuoksuinen Muumimamma, vaan kiukkuinen Pikku Myy?
Mitä jos naisen isä ei lukenutkaan pienelle tytölleen iltasatua, vaan haukkui humalassa äitiä toisessa huoneessa? Eräällä 37-vuotiaalla miehellä on usein psyykkisesti ailahtelevia tyttöystäviä – ja mielenterveysongelmainen äiti. 34-vuotiaalla naisella puolestaan on tapana valita useiden sulhaskandidaattien joukosta järjestään se alkoholisoitunut reissumies, jollainen hänen isänsäkin oli. Niin hullulta kuin se kuulostaa, turvaa voi hakea myös turvattomista kumppaneista. Turvatonkin kumppani voi tuntua tutulta. Ainakin tietää mitä saa, vaikka se olisi jotain epämiellyttävää.

Jos oma isä tai äiti on tuottanut lapselle tuskaa, jotkut valitsevat aikuisena täysin päinvastaisia kumppaneita, erityisen välittäviä ja huolehtivia partnereita. Se on tietenkin terveempi vaihtoehto. Tässäkin tapauksessa parinmuodostuksen säännöt sanelee kuitenkin suhtautuminen omiin vanhempiin.

Monilla on tapana hakeutua aikuisena lapsuuden neuroottisiin asetelmiin, olivat ne sitten traumaattisia tai eivät. Tärkeää ei ole se, muistuttaako kumppani pikkutarkasti isää tai äitiä. Pikemminkin on kyse siitä, että kumppanissa on piirteitä, jotka laukaisevat uudestaan jonkun lapsuudessa koetun asetelman. Miehen kumppani osoittaa hellyyttä äidin tavoin tai naisen kumppani aggressiota kuten isä – ja jokin loksahtaa kohdalleen.

Roolileikkejä parisuhteessa

Kun aikuinen tunnistaa tiedostamattomalla tasolla kumppanissa oman vanhempansa piirteitä, aikuinen ottaa roolin, joka hänellä oli lapsena vastakkaista sukupuolta olevan vanhemman kanssa. Miehestä tulee tietynlaisen naisen kanssa taas pieni poika ja naisesta tietynlaisen miehen kanssa pieni tyttö. Parisuhteesta tulee tässä vaiheessa eräänlaista psykodraamaa: pystyyn laitetaan näyttämö, jolla molemmat voivat esittää roolejaan. Paitsi ettei kumpikaan osapuoli tiedä esittävänsä roolia näytelmässä.

Turvattomissa parisuhteissa aikuiset esittävät uudestaan ja uudestaan samaa draamaa. Näin käy, koska he etsivät ratkaisua lapsuudessa syntyneeseen ongelmaan, joka tekee elämästä aikuisena vaillinaista. ”Ehkä tällä kertaa kaikki tulee olemaan toisin, ehkä tämän kumppanin kanssa saan selvitettyä lopullisesti mieltäni vaivanneen asian. Sitten kaikki on hyvin, sitten olen kokonainen.”

Kaikilla on taipumusta heijastaa kumppaneihinsa toiveitaan ja halujaan, eikä siinä ole sinänsä mitään väärää. Toista ei kuitenkaan saisi käyttää omien ongelmien ja tyytymättömyyden peilinä. Omia toimintatapoja voisi tiedostaa edes hieman. Joskus roolileikin tiedostaa ”syytön” osapuoli. Eräs 34-vuotias mies kertoo parisuhteensa valaisevasta hetkestä: mieheen tyytymätön tyttöystävä lipsautti humalassa, ettei mieheltä löydy niitä piirteitä, jotka naisen isällä on.

Teksti: Herman Raivio / A4 Media Oy (19.12.2005)

X