Ihmissuhteet

Kun puoliso sairastuu, yrittää läheinen helposti ratkaista tilanteen – psykologi kertoo, miten tukea kumppania parhaiten

Läheiset saattavat toisinaan kertoa sairaalle muiden selviytymistarinoita, peilata omia kokemuksiaan sairaan tilanteeseen tai antaa ohjeita ja neuvoja. Kysyimme psykologilta, millaisia keskusteluja puolison kanssa olisi hyvä käydä jo silloin, kun kaikki on vielä hyvin.
Teksti: Elise Mäki Kuvat: iStock

Uutiset sairaudesta. Epäusko. Miten tästä selvitään?

Kun puoliso sairastuu vakavasti, on sekä hänen että läheisten mieli herkkänä, sanoo Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen.

Kriisit koettelevat sitä, miten olemme oppineet puhumaan parisuhteissamme. Mitä keskustelevampi ja erilaisia tunteita sallivampi suhde on, sitä todennäköisemmin parisuhde tiivistyy kriisin läpikäynnin seurauksena, Turunen sanoo.

Miten tukea kumppania?

Kun toinen parisuhteen osapuolista sairastuu, on tärkeää kiinnittää huomiota nonverbaaliseen viestintään: Kohdata toisen katseesta heijastuva hätä ja pysähtyä sen äärelle. Olla lähellä, eikä torjua hätää siksi, että tilanne tuntuu vaikealta. Sanojen ja kehonkielen tulee viestiä samaa.

Turusen mukaan on tavallista, että sairastuneen läheiset koettavat ratkaista mielessään vaikean tilanteen. Läheiset esimerkiksi kertovat sairaalle muiden selviytymistarinoita, peilaavat omia kokemuksiaan sairaan tilanteeseen tai antavat ohjeita ja neuvoja. Haluaisimme keksiä suunnitelman, jolla vaikeasta tilanteesta selvitään.

Se saattaa olla sairaalle kuitenkin liian varhaista.

– Mieli ei vielä silloin ehkä ole siihen valmis. Puolisolta ja muilta läheisiltä toivoisi enemmän uskallusta kestää ja jakaa hankalat ja pelottavatkin tunteet. Uskallusta sietää se, ettei ole sanoja ja pystymistä sietää se, ettei tiedä, miten käy. Mutta siitä huolimatta olla siinä yhdessä.

Sanoja tärkeämpää on usein se, että on lähellä. Sairaalle on kuitenkin myös tärkeä kuulla, että toinen kulkee hänen rinnallaan. Myös arkisissa askareissa kannattaa tarjota apuaan.

Turunen painottaa, että monet vaikeat asiat elämässä ovat sellaisia, ettei ihminen voi valita, tapahtuvatko ne vai eivät. Sen voi kuitenkin valita, miten tilanteen kohtaa, kun se tulee eteen.

Kaikki tunteet sallittuja

Jos sairastunut tai fyysisesti loukkaantunut osapuoli on tajuissaan ja kykenee puhumaan, on Turusen mukaan tärkeää, että pariskunta uskaltaisi luoda keskenään ilmapiirin, jossa kaikenlaiset tunteet, ajatukset ja olotilat ovat sallittuja.  Silloin niitä ei tarvitse peitellä toiselta, eikä esittää urheampaa kuin on.

Kaikenlaisissa elämäntilanteissa selviytymistä auttaa se, jos tulevia muutoksia pystyy jotenkin ennakoimaan. Jos tieto sairaudesta tulee äkillisesti ja yllättäen, on todennäköistä, että mieli ei kerralla pysty ymmärtämään sitä, Turunen sanoo.

– Useimmiten sairastajan ajatukset kiinnittyvät siihen, mitä hänessä tapahtuu. Kun keho sairastaa, on mielikin lujilla. Somaattinen [ruumiillinen] sairastaminen ja  toipuminen sitoo energiaa ja monesti sairastuneen mieli reagoi vasta sitten, kun fyysinen olo vähän helpottaa.

Terveellä puolisolla, joka voi olla vastuussa käytännön arjen sujumisesta, saattaa mielen prosessi olla aivan erilainen kuin sairaalla.

– Terveellä puolisolla saattaa olla tosi iso tarve ottaa vastuuta ja sitten ei välttämättä jaksakaan. Molemmat varmasti murehtivat, miten lapset pärjäävät ja miten kaikki hoituu.

Se, miten tukea kumppania sairauden kohdatessa, riippuu siitä, millaista lohdutusta sairastunut itse kaipaa.

Se, miten tukea kumppania sairauden kohdatessa, riippuu siitä, millaista lohdutusta sairastunut itse kaipaa.

Miten voisin lohduttaa?

Sairaudesta puhumista voi helpottaa se, että kysyy puolisolta, miten hän haluaisi tulla lohdutetuksi? Mitä hän haluaisi tai  kaipaisi puolisoltaan uudessa tilanteessa? Tapoja on erilaisia ja siksi puolisolta on hyvä kysyä suoraan, ei tehdä tulkintoja ja oletuksia.

– Ne ovat hirvittävän hyviä keskusteluja käytäväksi silloinkin, kun kaikki on hyvin.

Turunen näkee, että nuoret ikäpolvet puhuvat mielen hyvinvoinnista luonnollisesti, kuten fyysisestä hyvinvoinnistakin, ja aiempia sukupolvia enemmän. Tapa olisi hänestä hyvä viedä myös koteihin.

– Kiitän mielessäni aina julkkiksia, jotka puhuvat mielen asioista. Puhutaan myös siitä, kun on hankalaa, eikä vain siitä, kun on mahtavaa.

Kuinka tukea sairastunutta puolisoa?

Johtavan psykologin ohjeet:

  1. Ole lähellä, saatavilla.
  2. Silitä, halaa, ota syliin.
  3. Kysy, mitä puoliso toivoo sinulta ja mitä hän ei halua.
  4. Huolehdi, että käytännön asiat sujuvat ja lasten arki jatkuu mahdollisimman normaalina. Pyydä siihen apua; muutkin voivat haluta auttaa esimerkiksi tekemällä ruokaa pakkaseen tai siivoamalla tai viemällä lapsia harrastuksiin.
  5. Pidä huolta itsestäsi.

Lue lisää:

Poptähti Ellinoora: ”Hymyileväkin ihminen voi olla onneton”

Erja Häkkinen: ”Terapia auttoi perhettämme”

Riippuvuuksista kärsinyt Jippu: ”Jään alkoholin lisäksi helposti koukkuun ruokaan, ihmissuhteisiin ja liikuntaan”

X