Ihmiset ja suhteet

Kun vanhemmat ikääntyvät

Teksti:
Anna.fi

Ensimmäinen silmiinpistävä muutos voi olla väsyminen. Vanhempi etsii tuolia levähtääkseen hetken ostosten lomassa, vaikka hän olisi ennen ollut shoppausmaratoonari. Vanheneminen alkaa näkyä radikaalimmin myös ulkoisesti.

Kun vanhemmat ikääntyvät

Vanhempien ikääntyminen saa aikaan vetovuoron vaihdoksen. Huolehtijan mantteli siirtyy äidiltä ja isältä lapsille. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla mikään taakka. Parhaimmillaan yhteisen ajan lisääminen lähentää ja lisää molemminpuolista arvostusta. Ja opettaa monta asiaa elämästä.

Vetovuoro vaihtumassa

”Isoäitini kuoli viime keväänä. Sitä ennen en ollut ajatellut, että vanhempani kuolevat ennen minua” Sanna muistelee.

Muutkin asiat ovat saaneet hänet havahtumaan, että toisistaan huolehtimisessa on tapahtumassa vetovuoron vaihdos.

”Äidin sairastuttua reumaan olin ekaa kertaa huolissani, tiesin, että se vanhemmiten voi paheta. Onneksi siihen löytyi hyvät lääkkeet. Eikä isääkään enää sanota pojaksi, niin kuin ennen”, Sanna miettii.

Sannan isä on 54 ja äiti 50-vuotias. Heillä on yhteinen ravintola-alan yritys.

”Olen pyytänyt jo pitkään, että he rauhoittuisivat ja lähtisivät varhaisemmin eläkkeelle. Ei heidän meille lapsille tarvitse kerätä perintöä. Nauttisivat työnsä hedelmistä kun vielä voivat”, Sanna pohtii.

Läheisten vakavat sairaudet ja kuolematkin ovat saaneet Sannan ajattelemaan, miten voisi olla enemmän yhdessä vanhempien kanssa.

”Toivon että voisin joskus muuttaa lähemmäs vanhempiani. Olisi hienoa nähdä enemmän sukupolvia samassa pihapiirissä, isovanhemmista lapsenlapsiin. Tämä tosin voi olla vain tällaista 23-vuotiaan lätinää.”

Sairaudet pelottavat, miesjutut lähentävät

Sanna pelkää vanhempiensa sairastumista vanhenemista enemmän.

”Äiti ja isä ovat vähän erakoita. He tekevät kaiken kahdestaan – työt, matkat, vapaa-ajan. Jos toinen kuolee, tiedän, että toisenkin elämänilo hiipuu.”

Sannalla ei kuitenkaan ole vielä mitään suurta syytä huoleen. Hänen vanhempansa pitävät hyvää huolta terveydestään liikkumalla ja syömällä terveellisesti.

”Äiti yrittää kyllä puuttua isän sipsiensyöntiin, kun hänen suvussaan on korkeaa verenpainetta ja muuta.”

Nuoren naisen suhde vanhempiin on muuttunut. Murrosiän kapina on ulkomaanmatkojen ja omien parisuhteiden myötä muuttunut ystävyydeksi. Etäisyys onkin tuonut lähemmäs

”Isää olen aina pitänyt hyvänä tyyppinä, mutta äidin kanssa oli vaikeampaa. Ensimmäinen kesäni ulkomailla, Englannissa tädin luona kesällä 2000 lähensi meitäkin. Kirjoittelimme äidin kanssa usein, ja hän muisteli kirjeissään omaa nuoruuttaan. Minulla on ne kaikki vieläkin tallessa”, Sanna kertoo.

Joskus, kun Sanna itki sydänsurujaan, hänen äitinsä saattoi kuulla sen ja tulla lohduttamaan. Vaikka yöllä.

”Kaiken kaikkiaan seurustelusuhteeni ovat lähentäneet minua ja äitiä. Ne ovat saaneet jakamaan kokemuksia puolin ja toisin.”

Kyllä äiti tietää

Iän karttuessa vanhemmat saattavat pehmetä. Se voi näkyä vaikka siinä, että sohvalla saakin syödä, televisiosta tuleekin mielenkiintoisia sarjoja eikä pelkkää roskaa ja niin edelleen. Lastenkin silmät avautuvat näkemään vanhempien elämänkokemuksen ja erityislahjat.

”Arvostan äidin ihmistuntemusta. Hän on aina nähnyt ihmisistä, että mitä he ovat, mutta hän on tuonut sen ilmi hienotunteisesti”, Sanna kertoo arvostaen.

Vanhempien mielipide on nyt Sannalle tärkeämpi kuin koskaan

”Heidän mielipiteensä auttaa minua näkemään asiat oikeassa valossa, koska jaamme samanlaiset elämänarvot.”

Teksti: Emma Suominen

X