Ihmiset ja suhteet

Kuusi tapaa tuntea rakkautta – Mikä näistä sopii sinuun?

Teksti: Anna.fi

Rakkaus on varsin yksilöllinen asia, joka ilmenee meissä jokaisessa omalla tavallaan. Lue, millaisia rakkauden ilmenemismuotoja ovat Eros, Ludus, Storge, Agape, Mania ja Pragma. Entä mikä niistä sopii parhaiten sinuun?

ihmissuhteet, rakkaus, rakastuminen, tunteet, rakkauden ilmeneminen, Eros, Pragma

Kaikki eivät koe rakkautta samalla tavalla. Tutkimusten mukaan rakkaus ammentuu monissa eri muodoissa – useimmiten kahdella tai kolmella alla esitetyllä tavalla. Tähän liittyy olennaisesti se, että ihmiset käsittävät eri tavalla sen, mitä se tarkoittaa, että on rakastunut johonkuhun.

Rakkauden ilmenemistyylit:

Eros

Eros ilmentää romanttista, intohimoista rakkautta, joka luo uuden suhteen alkaessa ympärilleen kutkuttavaa jännitystä. Eros-ihmiset kokevat rakkauden intohimon, intiimiyden ja intensiivisyyden yhdistelmänä. Tällaisella rakkaudella on vahva seksuaalinen ja emotionaalinen osansa, ja henkilö haluaa olla rakastettunsa kanssa henkisesti ja fyysisesti läheinen. Samalla hänellä on taipumus ihannoida rakkautta. Intohimo, myötätunto, kiltteys ja harkitsevuus ovat Eros-rakkaudelle tyypillisiä piirteitä.

Ludus

Jotkut ihmiset kokevat rakkauden leikkinä: pelissä ovat toisten ihmisten tunteet ja tavoitteena on kontrolloida kumppania manipuloinnin avulla. Ihmiset, jotka tuntevat rakkautta Luduksen kautta, haluavat pitää kaikki langat käsissään. He myös pyrkivät saamaan rakkaudesta irti kaiken mahdollisen hyödyn. Valehtelu ja pettäminen ovat tyypillisiä ihmisille, joiden rakkauselämää Ludus säätelee, sillä kaikki nämä kuuluvat pelin henkeen. Luduksen kautta rakkautta tuntevat saavat tyydytystä huijaamisesta ja siitä, että he osuvat toista heikkoon kohtaan.

Storge

Storge-ihmiset tuntevat rakkautta asteittain ja se kehittyy hitaana prosessina. Rakastumista myös edeltää perinpohjainen tutustuminen. Strogeen pohjautuvaa rakkautta voidaan verrata siihen rakkauteen, jota monet meistä tuntevat hyvää ystävää kohtaan. Storge-ihmisille onkin muita tyypillisempää, että he rakastuvat ystäväänsä. Tällainen hitaasti kehittyvä rakkaus vaatii aikaa, aitoa kiintymystä ja taitoa ymmärtää kumppaniaan.

Agape

Agape-ihmiset kokevat rakkauden ennen kaikkea huolenpitona. Rakkaus ilmenee ylenpalttisena tahtona huolehtia kumppanistaan, ja sitä voidaankin verrata siihen huolehtivaan rakkauteen, jolla vanhemmat hoivaavat lastaan. Agapeen pohjautuva rakkaus on välittävää, huomaavaista, myötätuntoista ja kilttiä – hyvin pyyteetöntä ja epäitsekästä.

Mania

Jotkut Ihmiset menettävät rakastuessaan täysin kontrollinsa. Tällöin rakkaus on ylivoimainen kokemus: se kääntää koko elämän ylösalaisin ja johtaa siihen, että henkilö voi ajan mittaan kadottaa oman identiteettinsä. Maniaan pohjautuva rakkaus on hullua, impulsiivista ja vaativaa. Siihen myös kuuluu usein harhaluuloja, luottamuspulaa, rankkoja päätöksiä ja haavoittuvaisuutta. Ihmiset, jotka tuntevat rakkautta Manian kautta, rakastuvat helposti mutta vastaavasti rakkaus usein lopahtaa ennen kuin se saa mahdollisuutta kypsyä ja syventyä. Tällainen rakkaus myös kuluttaa rakkauden antajan nopeasti loppuun.  Manian kautta rakkautta kokevat päätyvät usein Luduksen kautta rakkautta tuntevien hyväksikäytettäviksi.

Pragma

Pragma-ihmiset suhtautuvat rakkauteen varsin käytännöllisesti. Rakkaus ei tällöin ole hullua, äärettömän voimakasta tai kontrolloimatonta, vaan se perustuu maalaisjärkeen ja sille on syynsä. Pragman kautta rakkautta tuntevat valitsevat usein kumppaninsa niistä samoista lähtökohdista, joista tehdään muitakin elämän suuria päätöksiä. Pitkällinen pohdinta ja käytännöt asiat löytyvät usein Pragma-rakkauden taustalta.

Lähde: Truthaboutdeception.com
Kuva: Colourbox.com

Tee testi:
Rakkauden kieli – Testaa, miten rakastat ja haluat tulla rakastetuksi

Lue myös:
Mistä rakkaus alkaa?
Kun suhde loppuu, mutta rakkaus ei – Miten päästä vanhan suhteen yli?
Hellyysharjoituksilla rakkaus eloon

Miten sinä tunnet rakkautta?

Katso tilanne vastaamatta

X