Ihmiset ja suhteet

Lapsen rokottaminen

Teksti: Anna.fi

Rokotuskysymyksissä yksilön ja yhteisön edut voivat joutua vastakkain. Rokottamisen ja rokottamatta jättämisen taustalla onkin aina arvoja.

Lapsen rokottaminen

Rokottaminen on tehokas tapa suojata ihmisiä tarttuvilta taudeilta. Laajoilla rokotuksilla katkaistaan mikrobin kierto ihmisjoukossa ja saatetaan hävittää kyseinen tauti jopa kokonaan.

Rokotukset eivät kuitenkaan ole yksilötasolla 100% suojaavia, ja juuri sen takia laumasuojasta on etua kaikille. Laumasuoja tarkoittaa sitä, että rokotettujen ihmisten myötä tauti katoaa. Laumasuoja varjelee esimerkiksi heitä, joita ei ole vielä rokotettu sekä henkilöitä, joilla on huono immuunipuolustus. Esimerkiksi syöpä- tai reumahoidon yhteydessä potilaalle ei synny suojaa rokotuksesta.

Jotkut vanhemmat haluavat jättää lapsensa kokonaan rokottamatta, joko ideologisista tai terveydellisistä syistä. Rokottamatta jättäminen on sikäli ongelmallista, että laumasuojan turviin mahtuu vain rajoitettu määrä nk. vapaamatkustajia. Pitäisikö nämä paikat varata esimerkiksi immuunipuolustukseltaan heikoille ja määrätä rokotukset pakollisiksi terveille?

Irti rokotuksista

Kolmen pikkutytön isä, Matias, ei kannata pakollista rokottamista. ”Vanhemmilla pitää säilyä vapaus päättää lastensa asioista, koska vapaus on yksi yhteiskuntamme perusarvoista.”

Matiaksen keskimmäinen tyttären rokotusohjelma keskeytettiin tämän ollessa noin parin vuoden ikäinen. 7-vuotias tyttö on nyt saanut 5 vuotta homeopaattista hoitoa.

”Meillä oli sellainen tilanne, että tytöllä oli paha korvatulehduskierre. Lääkäri sanoi, ettei tyttö voi enää syödä enempää antibioottikuureja ja ehdotti, että hänet siirrettäisiin pienempään tarharyhmään. Me emme halunneet lähteä siihen, vaan päätimme kokeilla homeopaattista hoitoa.”

Homeopaattisen hoidon myötä lopetettiin myös rokotusten ottaminen. Homeopatia tepsi: Matiaksen tytär on ollut ilman rokotteita ja terve nyt viisi vuotta.

Uusi rokotusohjelma

Rokotuskysymyksissä yksilön ja yhteisön edut voivat joutua vastakkain. Rokottamisen ja rokottamatta jättämisen taustalla onkin aina arvoja. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa pakolliset rokotukset epidemiatilanteen niin vaatiessa, mutta käytännössä rokotuspakkoa tuskin tarvitaan. Suomen lääkäriliitto kuitenkin suosittaa rokotusten vastaanottamista, jotta laumasuoja ei heikkenisi.

Neuvolarokotusohjelma uudistui tämän vuoden alusta. Perusrokote on yhdistelmärokote, joka kattaa kurkkumädän, jäykkäkouristuksen, hinkuyskän, polion ja Hibin. Yhdistelmärokotteen voi antaa lähes kaikille. Erittäin harvinaisissa tapauksissa rokoteallergia tai hinkuyskärokotteen vasta-aiheisuus voi estää rokotteen käytön.

Lähde: Suomen Lääkäriliitto

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 media Oy (20.1.2005)
 

X