Ihmiset ja suhteet

Lapset ja internet

Teksti: Anna.fi

Internet ja lapsi on monelle vanhemmalle visainen yhdistelmä. Toisaalta on hyvä opettaa lapsi Internetin käyttöön pienestä pitäen, jotta hän oppisi hyvän verkkolukutaidon jo varhain. Toisaalta Internetissä on paljon vaanivia vaaroja: lapsi voi eksyä pommisivuille tai antaa ymmärtämättömyydessään henkilötietonsa tuntemattomalle kyselijälle, joka liikkuukin pahoissa aikeissa.

Lapset ja internet

Ainakaan aluksi lasta ei pidä päästää Intenetiin yksin, vaan aikuisen on hyvä olla vieressä ja kertoa mitä missäkin kannattaa tehdä. Laiska aikuinen voi myös hankkia suodatinohjelman, jonka avulla hän pystyy kontrolloimaan, mille sivuille lapsi pääsee Internetissä. Varminta on kuitenkin itse seurata lapsen Internetin käyttöä ainakin toisella silmällä vilkuillen.

Internetissä on joitakin suoraan lapsille suunnattuja Internet-sivuja, joilla ei ole mitään lapsille sopimatonta materiaalia. Suomalaisia sivustoja lapsille ovat esimerkiksi:

Pikku Kakkonen

Pikku Kakkosen puuhasivuilta löytyy erilaisia pelejä, värityskuvia ja puuhia. Voit myös joko piirtää itse tai tehdä ikioman animaation tai katsoa muiden kuvia ja animaatioita.

Lastenmaa

Lastenmaa.net on kristillisen Lastenmaa -lehden aktiivinen verkkopalvelu, josta löydät kirja-arvosteluja, lasten omia reseptejä, tietoa eläimistä, ammateista ja tieteestä. Lisäksi palvelusta löytyy kirjeenvaihtopalsta.

Mannerheimin lastensuojeluliiton

Viisaasti verkossa -opas

tarjoaa paljon ohjeita mitä Internetissä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä. Sieltä saat myös lisätietoa suojaohjelmista ja lapsille sopivista sivuista.

Tietoturvakoulusta

löytyy ajan tasalla olevaa tietoa vanhemmille siitä, miten voi tehdä lapsen netin käytöstä turvallisempaa.

Tietoturvaoppaasta

löytyy tietoa miten tietokoneen voi suojata viruksien ja verkkomatojen hyökkäyksiltä.

X