Ihmiset ja suhteet

Lapsuuden perheen roolit parisuhdeongelmien taustalla – Oletko sopeutuja tai prinsessa?

Teksti:
Anna.fi

Oletko hämähäkkinainen, sopeutuja vai liian mustasukkainen? Tunnista parisuhteesi ongelmat ja löydä kumppanisi kanssa uusi läheisyys.

Parisuhdeongelmat – Taustalla lapsuuden perheen roolit?

”Olen alkoholisoituneesta avioeroperheestä. Minut ja siskoni huostaanotettiin jo hyvin pienenä. Vanhempieni takia kokemani turvattomuuden tunne on siirtynyt kaikkiin ihmissuhteisiini tähän päivään saakka”, kertoo Annan lukijapanelisti.

Lapsuuden tapahtumat vaikuttavat yllättävän paljon siihen, millaiseen parisuhteeseen päädymme aikuisena. Näin väittävät ainakin parisuhdeasiantuntijat Heli Pruuki, Marjo Timoria ja Markku Väätäinen kirjassaan Pari suhteessa: Tunne itsesi, uskalla rakastaa.

Ratkomme käsittelemättömiä traumojamme parisuhteessa, vaikka emme sitä itse tiedostaisikaan. Siksi esimerkiksi alkoholistin tytär päätyy usein hoivaajan asemaan, joka on hänelle tuttu jo lapsuudesta.

Trauma-sana liitetään usein johonkin konkreettiseen asiaan, kuten väkivaltaiseen kokemukseen tai onnettomuuteen. Traumatisoitumista voi kuitenkin tapahtua monella tasolla, ja vain harva ihminen selviää elämästä ilman traumoja.

Esimerkiksi perheessä vallitseva ahdistunut tunnelma voi synnyttää ilmapiiritrauman. Lapsi ei pysty käsittelemään kokemaansa, joten tukahdutettu paha olo voi nousta pintaan vasta aikuisena solmituissa parisuhteissa. Tai lapsena liian vähän myönteistä huomiota saanut ihminen voi kärsiä hylätyksi tulemisen pelosta, mikä taas ruokkii mustasukkaisuutta suhteessa.

Olemme kaikki erilaisia, omien elämänkokemustemme muovaamia yksilöitä. Silti jotkut omaksumamme käytösmallit ovat syntyneet traumadynamiikan pohjalta. Tietynlaiset ihmistyypit tuntevat vetoa toisiaan kohtaan.

Hyvä uutinen on se, että jos kaavamaisen käyttäytymisen tiedostaa, sen voi myös muuttaa. Jos ei halua olla suhteessa takertuva ja riippuvainen, omien pelkojen läpikäyminen kumppanin kanssa voi parantaa tilannetta.

”Parisuhteen hienompia asioita on, että omat vanhat traumat voi käydä läpi ja niistä voi päästä eteenpäin jakamalla menneisyyttään kumppanille”, kirjassa todetaan.

Alla on listattu muutamia kirjassa esiintyviä esimerkkejä parisuhteen malleista, joiden perustana ovat erilaisten traumatyyppien yhdistelmät. Tunnistatko itsesi ja kumppanisi?

1. Naaras-hämähäkki ja heikko mies

Kotoa saatu malli vaikuttaa usein vahvasti siihen, millaiseksi oma parisuhde muodostuu. Joissakin suvuissa naiset ovat perinteisesti kantaneet suurempaa vastuuta kuin miehet. Samalla heistä on tullut itseriittoisia ja alistavia omia miehiään kohtaan. Tällaisia naisia kutsutaan kirjassa naarashämähäkeiksi.

Jos perheen isä on heikko, äiti on ottanut vastuunkantajan roolin. Tämä parisuhteen dynamiikka siirtyy eteenpäin tyttären elämään, ja tytär valitsee tottumuksesta rinnalleen itseään heikomman miehen. Alistaminen tuo naisen elämään hallinnan tunnetta, vaikka sisimmässään hän tunteekin olonsa heikoksi ja turvattomaksi. Kun oma isäsuhde on ollut ongelmallinen, nainen ei missään vaiheessa ole oppinut luottamaan miehiin.

Parisuhteessa tällainen tilanne vaikuttaa mieheen niin, että hänestä tulee kumppanin vähättelyn vuoksi aggressiivinen tai vetäytyvä. Vaikka mies kuinka yrittäisi miellyttää vaimoaan, hän epäonnistuu siinä toistuvasti.

2. Narsistinen mies ja sopeutuja

”Ensimmäinen mieheni oli narsisti. Se on vangitsevaa. Akvaarion sisällä sitä ei helposti huomaa, mutta ulkopuoliset näkevät nopeasti”, kertoo Annan lukijapanelisti elämästään narsistin kanssa.

Kaikissa ihmisissä esiintyy narsismia, joka tarkoittaa itsensä rakastamista. Pienissä määrissä narsismi on terveellistä, mutta silloin kun piirteet korostuvat, kyseessä voi olla persoonallisuushäiriö. Parisuhteessa ylikorostunut narsismi on erityisen vahingollista kumppanille.

Narsismi johtuu yleensä siitä, että ihmistä on palvottu lapsesta saakka ja hänen aggressionsa on tukahdutettu lahjomalla. Kun hän aikuisena ei saakaan tahtoaan läpi, hän pyrkii manipuloimaan ihmisiä olemalla vuoroin hurmaava, vuoroin alistava.

Narsistin uhriksi joutuu yleensä nainen, joka on jo lapsesta asti tottunut sopeutumaan. Hän huolehtii muiden ihmisten tarpeista enemmän kuin omistaan. Vaikka hän salaa toivookin tilanteen muuttuvan, se on pelkkää harhaa, sillä hän asettaa aina jonkun toisen tarpeet omiensa edelle. Sopeutuja tuntee itsensä arvottomaksi, eikä kunnioita omia rajojaan. Siksi hän ei osaa vaatia muitakaan kunnioittamaan niitä.

Jos sopeutuja löytää voimaa lähteä huonosta parisuhteesta, narsistimies yleensä romahtaa. Miehen ego ei kestä sitä, että aikaisemmin häntä ihaillut kumppani onkin jättänyt hänet.

3. Ikinuori ja pikkuvanha

Peter Pan -tyyppinen mies ei koskaan halua kasvaa aikuiseksi. Hän ei halua käyttäytyä ikäistensä tavoin, vaan skeittaa vielä keski-ikäisenäkin. Tällainen mies innostuu kiihkeästi jostakin, kunnes innostus lopahtaa, ja hän siirtyy uuteen asiaan.

Usein tämä elämänasenne heijastuu myös parisuhteeseen. Mies ei esimerkiksi halua mennä naimisiin, vaan nauttii vapaudestaan.

Ikinuorella miehellä on tapana ihastua täydelliseen vastakohtaansa, pikkuvanhaan huolehtijaan. Ikinuori hakee vastapariltaan jotain, mikä hänen elämästään on ehkä aikaisemmin jäänyt puuttumaan: turvallisuutta ja pysyvyyttä. Ikinuorella ei välttämättä ole nuoruudessaan ollut kunnollista miehenmallia, jolta hän olisi oppinut vastuullisuutta.

Pikkuvanha nainen puolestaan hakee ikinuoresta itsestään puuttuvia ominaisuuksia: huolettomuutta ja heittäytymistä. Lopulta suhde kuitenkin johtaa siihen, että pikkuvanha yrittää kaikin keinoin kontrolloida huikentelevaista miestä. Erityisen raskaaksi tämä käy liitossa, johon kuuluu myös lapsia. Vastuu lastenhoidosta kaatuu suurelta osin pikkuvanhan harteille.

4. Latenssi-prinsessa ja emomies

Ylihuolehtivainen isä tekee usein tyttärelleen karhunpalveluksen, kun hän hukuttaa tämän ylenpalttiseen ihailuunsa. Isukin kullannupuista saattaa kasvaa yleensä latenssiprinsessoja, jotka ovat juuttuneet pikkutyttömäiseen käytökseensä.

Latenssiprinsessat odottavat kumppaneiltaan palvontaa ja kun he eivät sitä saa, he alkavat hankaliksi. Heillä ei ole paljon naisystäviä, sillä he kokevat toiset naiset uhkina ja kilpailijoina.

Millaisia miehiä nämä naiset sitten houkuttelevat rinnalleen? Latenssiprinsessan mieheksi valikoituu usein ylihuolehtiva emomies, joka ei välitä omista tarpeistaan. Hän on jo lapsena tottunut miellyttämään vanhempiaan, jotta saisi hyväksyntää.

Emomies ei koe koskaan riittävänsä omana itsenään. Kun puoliso arvostelee ja vaatii, se tuntuu luonnolliselta miehestä, joka on koko elämänsä toteuttanut muiden toiveita.

Tämä kuvio jatkuu, kunnes latenssiprinsessan mielenkiinto herpaantuu, ja hän etsii uuden hoivaajan. Toisaalta myös emomies saattaa jossain vaiheessa saada tarpeeksi puolison pomputtelevasta käytöksestä ja etsiä uuden, kypsemmän kumppanin.

5. Mustasukkainen nainen ja hylkäävä mies

Mustasukkaisuuden pohjalla on hylätyksi tulemisen pelko. Siksi onkin yllättävää, että monet mustasukkaiset naiset valitsevat kumppanikseen juuri sellaisen miehen, jolla on tapana hylätä heidät tunnetasolla.

Mustasukkainen nainen on tullut lapsena vanhempiensa hylkäämäksi. Hän on saattanut elää väkivaltaisessa perheessä tai saanut tietää vanhempiensa uskottomuuskäytöksestä. Omassa parisuhteessaan hän saa hetkellisen tyytyväisyyden ainoastaan toistuvien rituaalien kautta, jotka kulkevat raivostumisesta lepyttelyyn.

Hylkäävän miehen omaan traumaan liittyy liian kontrolloiva äitisuhde. Parisuhteessa mies ei hylkää ainoastaan kumppaniaan, vaan alitajuisesti myös äitinsä. Se on tapa kostaa dominoivalle äidille tämän ahdistava käytös.

Tämänkaltaisen parisuhteen osapuolet eivät pääse helposti toisistaan eroon. Molemmat tuntevat vetoa toisiinsa ja saavat tyydytystä keskinäisestä riippuvuussuhteestaan. Suhde on raskaampi naiselle, joka joutuu elämään turvattomuuden ja epävarmuuden kanssa.

Mustasukkainen nainen voi valita kumppanikseen myös kiltin miehen, jolloin asetelma muuttuu. Kiltti mies tekee kaiken, mitä nainen mustasukkaisuuspäissään vaatii. Hän tuntee salaa raivoa naista kohtaan, mutta tukahduttaa sen.

Kiltillä miehellä voi olla myös salainen kaksoiselämä, jonka kautta hän toteuttaa omia halujaan. Se voi olla esimerkiksi salainen nettisuhde.

Lähde: Annan lukijapaneeli

Teksti: Juha Heinisuo
Kuva: Colourbox

Anna 30/2013

X