Ihmiset ja suhteet

Lasten kevätkenkäkavalkaadi – tutustu kuvagalleriaan!

Teksti: Anna.fi

EnsikenkäKävelemään oppiminen mullistaa lapsen maailman totaalisesti, sen jälkeen vanhemmilla on pienokaisen perässä pysymistä! Hyvät kengät antavat terveen lähtökohdan liikkeelle lähtemiseen. Keräsimme oivan tietopaketin lasten ensikengistä, sekä laajan kuvagallerian tämän kevään lastenkengistä pienille ja vähän isommillekin lapsille!

Ei ole yhdentekevää mitä pienen lapsen jalkaan laittaa, sillä pienen lapsen jalka on kuin muovailuvahaa. Erityisesti ensiaskelkengän hankintaan kannattaa paneutua, jotta vältytään jalkojen, varpaiden ja kynsien virheasennoilta. Kenkien tehtävänä on antaa jalalle hyvä kasvualusta, ei muovata jalkaa. Jalalle kannattaa turvata terveellinen kasvuympäristö, sillä terveessä lapsen jalassa on olemassa kaikki ainekset kehittyä ja kasvaa vahvaksi.

Hyvät ensikengät tukevat pystyasentoa ja auttavat ensimmäisten askeleitten ottamisessa. Kenkien tulisi olla kevyet, hengittävät, pohjan liukumattomat, ohutpohjaiset, nilkkapituiset ja mielellään pehmeästä nahasta valmistetut. Kengän kantaosan tulisi olla tukeva ja hyvin istuva. Hyvä kantakuppi on sisältä pehmustettu ja ulkoa kova. Kantakupin sisällä on usein muovivahvike, joka vähentää kantaluun taittumista ulospäin. Pohjan pitää olla jämäkkä, mutta kuitenkin taipua erityisesti päkiän kohdalta. Löysä pohja ei aja asiaansa jalan tukijana. Kärjessä pitää olla tarpeeksi tilaa, jotta varpaat mahtuvat liikkumaan

LacostetKengän sovittaminen pienelle lapselle voi olla joskus haasteellinen tehtävä, sillä lapsi ei välttämättä osaa kertoa puristaako kenkä. Oikean koon voi tarkistaa irtopohjallisesta. Laita lapsi seisomaan pohjallisen päälle ja katso onko varpaissa tarpeeksi tilaa. Kengän kärjessä olisi hyvä olla 0,5 – 1,5 senttiä tilaa jalan liikkumista varten. Lapsen jalan ääriviivan voi myös piirtää vahvalle kartongille. Malli leikataan irti ja otetaan mukaan kenkäostoksille. Muistaa piirtää malli kuitenkin kuormitetusta jalasta, varpaat suorina. 

Lapsen jalka kasvaa kovaa tahtia ja kenkien koko tulisikin tarkistaa noin kolmen kuukauden välein. Leikki-ikäisen lapsen jalka kasvaa sysäyksittäin 2-3 kokonumeroa vuodessa, päiväkotivaiheessa n. 2 numeroa ja kouluikäisen 1-2 kokonumeroa. Liian pienet kengät voivat aiheuttaa hiertymiä, kynsien kupertumista ja varpaiden asettumista kippuraan. Liian suurista kengistä ei ole yhtä suuria terveyshaittoja, mutta tekevät kävelyn kömpelöksi ja hankalammaksi.

Kasvavan lapsen jalat myös hikoilevat paljon, joten kannattaa olla vaikka kahdet sisäkengät, joita vaihtaa päivän mittaan. Sisällä myös paljas jalka on hyvä kävelyn opettelemiseen. Ulkokengissä kannattaa ottaa huomioon myös vuodenajat ja säänvaihtelut.

Ohjeita ensiaskelkengän hankintaan:
  • Piirrä lapsesi jalan ääriviivat paperille hänen seistessä sen päällä. Lisää piirrokseesi varpaiden puolelle kasvu- ja käyntivaraa 0,5-1 cm. Leikkaa irti ja ota mukaan ostoksille.
  • Mittaa kengät käyttäen piirrostasi apuna.
  • Kenkien tulisi olla pehmeää nahkaa, hengittävät, ohutpohjaiset, nilkkapituiset ja niissä tulisi olla liukumattomat pohjat. Nauhoituksen, solkien tai tarrojen tulisi ulottua varpaisiin saakka.
  • Pohjan tulee taipua vain päkiän kohdalta.
  • Kärkiosassa on oltava tilaa korkeus- ja leveys-suunnassa.
  • Kantaosan on oltava kapea, tukeva ja mielellään kupitettu.
  • Apua kannattaa pyytää rohkeasti asiantuntevilta myyjiltä!
 

Ellit teki kierroksen Helsingissä kuvaten tämän kevään lastenkenkiä ja ensikenkiä! Tutustuimme seuraavien liikkeiden tarjontaan: Stadium, K-kenkä, Pikkuväki, Bebes, Dinsko, Stockmann, Sokos. Kuvagalleriasta löydät lähes 160 kenkäparin kuvat kevään muodista!

Emme vastaa kenkien hintojen muuttumisesta! Hinnat voivat myös vaihdella liikkeittäin!

X