Ihmiset ja suhteet

Lasten osteopatia - Apua vauvojen koliikkiin ja uniongelmiin

Teksti:
Anna.fi

Vauva itkee, nukkuu huonosti, on selvästi kivuliaan oloinen. Lasten vanhemmille tulevat vauvavuoden vaivat usein tutuksi. Pienet vauvat kärsivät usein koliikista, pulauttelusta ja esimerkiksi korvatulehduksista, joita voidaan hoitaa vaihtelevalla menestyksellä perinteisen lääketieteen keinoin.

Lasten osteopatia

Monet ovat saaneet apua lasten osteopatiasta, jonka tavoitteena on edesauttaa kehon omaa parantumisprosessia. Lasten osteopatiasta voi olla apua mm. seuraavien ongelmien hoidossa:

 • Vauvojen yleiset ongelmat, kuten koliikki, pulauttelu ja oksentelu, itkuisuus ja univaikeudet
 • Astma ja allergiat
 • Infektioherkkyys
 • Käytöshäiriöt (ADD, ADHD ja oppimisvaikeudet (dysleksia)
 • Syntymätraumat
 • Toistuvat ja krooniset korvatulehdukset

Osteopaattinen hoito kasvattaa suosiotaan pienten lasten vanhempien keskuudessa.  Lasse Maijala on erikoistunut vauvojen ja lasten osteopatiaan. Lassen vastaanotolla Tapanilassa käy kasvava joukko pieniä potilaita. Osteopatiakeskus Lapsen Tähden on toiminut muutaman vuoden ja tässä ajassa sana on kiertänyt siinä määrin, että kiirettä pitää, jotta kaikki halukkaat saadaan hoidettua.

– Suomessa  osteopatiaa hyödynnetään lasten vaivoihin kuitenkin vielä suhteellisen vähän, Lasse kertoo. Esimerkiksi Englannissa, missä osteopatialla on vakiintuneempi asema, on lasten tervehdyttäminen osteopatian avulla Lassen mukaan huomattavasti yleisempää. Hän on itse ollut harjoittelemassa ja jatkokouluttautumassa lasten osteopatiaan Lontoossa.

Vauvan kanssa vastaanotolle

Osteopaatin vastaanotolla hoito alkaa kattavalla alkuhaastattelulla. Samalla tutustutaan lapseen ja luodaan luottamusta pieneen potilaaseen. Lapset saattavat aluksi vieroksua uutta tilannetta, joten on tärkeää luoda turvallinen ilmapiiri itse hoitoa varten.

Osteopaattisen hoidon päätavoitteena on normalisoida kudosten aineenvaihdunta ja tasapainottaa kehon eri osien liikkuvuudet. Kun kudosten, hermoston, suoliston ja esimerkiksi verenkierron toimintaa saadaan tehostettua, on kehollakin paremmat edellytykset tulla terveeksi. Osteopatialla pyritäänkin tukemaan kehon normaalia kehitystä. Lasten osteopatiassa käytetään tekniikoita, jotka ovat erittäin hellävaraisia ja tehokkaita.

– Lasta hoidettaessa käytetään vain vähäistä, muutaman gramman painetta, oikeastaan ei painetta lainkaan. Lapsen keho on hyvin herkkä, joten normaalitilaan palautumiseen riittää hyvin kevyet, ohjaavat tekniikat, Lasse Maijala kuvailee.

Lasten osteopatian turvallisuutta on tutkittu Yhdysvalloissa, missä osteopaatit toimivat mm. sairaaloissa. Lapsille tehtävä osteopatia on todettu turvalliseksi hoitomuodoksi, mutta huomionarvoista on, että se vaatii osteopaatilta toki erikoisosaamista ja perehtymistä
alaan.

Vastaanotolla

Eroon korvatulehduskierteestä?

Lasse Maijala kertoo osteopatiaa hyödynnettävän monissa vauvojen vaivoissa. Esimerkiksi korvatulehduksien ja tulehduskierteiden hoidossa siitä on ollut tehokasta apua

– Osteopatialla voidaan hoitaa myös vauvojen epämääräistä itkuisuutta, joka usein tulkitaan koliikiksi tai refluksiongelmiksi. Osteopaatit pitävät itseasiassa mahdollisena, että vauvojen itkuisuuden syynä olisi päänsärky, Lasse kertoo.

– Osteopatialla ei tietenkään pysty parantamaan kaikkea, mutta hoitojen avulla voidaan silti usein tukea parantumista. Lasten osteopatia hoitaa koko kehoa ja ihmistä, ja pyrkii tekemään sen mahdollisimman hellävaraisesti ja kehoa kuunnellen, Lasse toteaa.

Osteopaatti itse

Lasse Maijala kiinnostui osteopatiasta omien selkävaivojensa myötä. Näillä kivuilla oli juuret jo lapsuudessa ja se sai miehen pohtimaan, kuinka paljon helpompaa olisi hoitaa vaivoja jo vaivojen alkuvaiheessa.

-Tuli sellainen ajatus, että voi kun näihin ongelmiin pääsisi käsiksi tuoreeltaan! Lasten keho kyllä mukautuu vammoihin ja virheasentoihin, mutta vuosien ja kasvun myötä näistä saattaa aiheutua piinallisia ongelmia, Lasse sanoo.

Suomessa lasten osteopatia on vielä suhteellisen uutta. Meiltä löytyy kyllä osteopatian koulutusta ammattikorkeakoulutasolla, mutta nimenomaan lasten osteopatiaan erikoistunutta koulutusta ei järjestetä. Osteopatiakeskus Lapsen Tähden jatkokouluttaa tällä hetkellä oppisopimuksella kahta osteopaattia lasten osteopatian saloihin.

Lassen vastaanotolla Helsingin Tapanilassa hoidetaan kuitenkin kasvavaa pienten potilaiden joukkoa ja tehdään alaa vähitellen tunnetuksi. Sana leviää vanhempien välityksellä ja viidakkorumpu kumisee onnistuneista hoitokokemuksista. Lääkärin puoleen on toki syytä kääntyä aina vakavammissa ongelmissa. Monet kuitenkin uskovat, että lääketieteen ohella on myös muita tehokkaita hoitomuotoja.

Osteopaatti Lasse Maijala

– Emme ole juurikaan mainostaneet toimintaamme. Ihmiset ovat löytäneet meidät nimenomaan ystäviensä ja tuttaviensa suosituksesta. Olen iloinen siitä, sillä se kertoo myös että moni pieni potilas on siis saanut apua vaivoihinsa osteopaattisesta hoidosta ja voi tästä syystä tänä päivänä paremmin.

Lue lisää lasten osteopatiasta.

Mitä on osteopatia?

Osteopatia:

 • tutkii ja hoitaa kehon nivelten ja pehmytkudosten toiminnallisia häiriö- ja kiputiloja.
 • Hyödyntää erilaisia hieronta- ja venytystekniikoita sekä nivelten liikkuvuutta parantavia ja normalisoivia tekniikoita.
 • Pyrkii auttamaan kehoa parantamaan itse itseään.
 • Hoito ei ole oirekeskeistä, vaan kehoa hoidetaan kokonaisuutena.
 • Osteopaatit ovat virallisia terveydenhuollon ammattihenkilöitä.
 • Koulutuksena ammattikorkeakoulutasoinen koulutus Suomessa, tai yliopistotasoinen koulutus Englannissa tai Yhdysvalloissa. (Suomessa tarjolla myös yksityistä koulutusta.)
 • Hoito sopii kaikenikäisille

Kaksplus.fi: Onko osteopatiasta apua vauvan uniongelmiin?

teksti ja kuvat: Unna Reitamo

Lähteet:
Suomen osteopatialiitto
osteopatia.fi
lastenosteopatia.fi

X