Ihmiset ja suhteet

Lasten pihapelit kunniaan!

Teksti: Anna.fi

Anne MäkinenLasten ja nuorten omatoiminen liikunta on jo vuosikausia ollut huolestuttavasti vähenemään päin.

Ovatko ruutu, peili ja väri nykylapsille täysin tuntemattomia pihaleikkejä? Ovatko kirkonrotat, rosvot ja poliisit kuolleet sukupuuttoon? Ovatko pihojen ja urheilukenttien jokapäiväiset pallopelit vain muisto nuorisokulttuurista, jota ei enää ole?

On hienoa, jos kysymyksiin löytyy kielteisiä vastauksia. Samalla on kuitenkin ilmiselvää, että lapset ja nuoret kuluttavat aikaansa yhä enemmän sisätiloissa, teknisten laitteiden parissa. Koska luonnollinen liikunta on vähentynyt, yhä useamman nuoren kerrotaan kärsivän ylipainosta ja heikosta fyysisestä kunnosta.

Itse laaditut säännöt

Ongelma kertoo paljon nykyisestä yhteiskunnastamme, alati muuttuvasta maailmasta. Huolestuttava suuntaus on aiheuttanut runsaasti keskustelua useissa muissakin maissa kuin Suomessa. Ongelma ei missään nimessä ole yleismaailmallinen, mutta se on mitä suurimmassa määrin länsimainen.

Valtaosa virikkeistä ja houkutuksista löytyy nykyään jostakin muualta kuin kiipeilytelineistä, pihapeleistä tai omatekoisista hyppyrimäistä. Leikkien luonteeseen kuului, että niiden säännöt olivat lasten itsensä laatimia. Ne muokkautuivat pelin hengen mukaisiksi, ja siksi niitä oli helppo noudattaa.

Ne kehittyivät ja kehittivät.

Nykyään nuorille syötetään pääasiassa valmista ”tavaraa”. Luovuuden, mielikuvituksen ja omatoimisuuden osuus on pienentynyt. On vaara, ettei lapsi passivoidu vain fyysisesti, vaan myös henkisesti.

Väite voi tuntua kärjistykseltä, mutta ongelma on todellinen. Sitä ei ole syytä aliarvioida.

Kentät tyhjillään

Ongelma koskee myös useita lapsia, jotka kuuluvat urheiluseuroihin. Esimerkiksi jalkapalloa pelaava nuori voi olla harrastuksessaan hyvinkin tavoitteellinen, muttei välttämättä harjoittele lainkaan omalla ajallaan kehittyäkseen pelin vaativissa taidoissa.

On valitettava tosiasia, etteivät nuoren suuret unelmat toteudu koskaan, jos hän tyytyy pelkkiin joukkueharjoituksiin.

– Lapsen perusmotoriikka, koordinaatio ja tasapaino eivät kehity riittävästi, jos hän ei liiku omalla ajallaan. Myös luusto ja lihaksisto jäävät silloin puutteellisiksi. Nykyään tapaa 15-18-vuotiaita tyttöpelaajia, joiden luusto on aivan liian heikko, Suomen kaikkien aikojen naisjalkapalloilija Anne Mäkinen vahvistaa.

– Aikoinaan pihoilla ja kentillä oli aina porukkaa, mutta nykyään ne ovat tyhjiä. Lapset eivät enää kiipeile puissa, hyppää narua, tai leiki metsissä. Voi olla, että nykyään järjestetään turhankin paljon ohjattua liikuntaa. Omatoimisuus puuttuu, koska vapaa-aikaa on liian vähän. 

Akatemia joulu 2010

Vain mielikuvitus rajana

Mäkinen tietää, mistä puhuu. Sen lisäksi, että keskikenttäpelaaja edusti Suomea yli sadassa naisten maaottelussa ja pelasi pitkän uran ulkomaisissa huippuseuroissa, hän opiskelee parhaillaan naprapaatiksi.

– Erilaisia selkä- ja niskavaivoja tapaa jatkuvasti yhä nuoremmilla ihmisillä, mikä johtunee pitkälti omatoimisen liikunnan puutteesta, Mäkinen jatkaa.

– Olen itse juossut neljävuotiaasta asti saunalenkkejä. Lisäksi luistelimme, pelasimme jääkiekkoa ja järjestimme hiihtokisoja. Vain mielikuvitus oli peleillemme ja leikeillemme rajana. Äidit eivät olleet saada lapsia syömään, koska halusimme olla koko ajan ulkona.

Suomalaisen naisjalkapalloilun tienraivaajaksi myöhemmin kehittynyt Mäkinen alkoi harjoitella tavoitteellisesti noin viisitoistavuotiaana. Hän korostaa lasten ja nuorten omatoimisen liikunnan yhteydessä myös vanhempien vastuuta.

– Koska nykyään vietetään liikaa aikaa television, tietokoneiden ja muiden teknisten laitteiden parissa, perheet voisivat laatia omat sisäiset pelisääntönsä. Esimerkiksi tunti television katselua päivässä olisi lapselle varmasti ihan kohtuullinen aika.

– Ongelmat saattavat osin johtua myös siitä, että perheiden yhteinen aika on koko ajan vähentynyt.

Anne Mäkinen ja Orsa Sport perustivat vuonna 2006 Annen Akatemian, joka tarjoaa 12-15-vuotiaille lahjakkaille ja tavoitteellisille tyttöpelaajille mahdollisuuden laadukkaaseen lisäharjoitteluun. Kolmepäiväisiä akatemialeirejä järjestetään säännöllisesti Eerikkilän Urheiluopistolla. Seuraava leiri on ohjelmassa 28.-30.6.2011. 

Artikkelin on toimittanut Orsa Sport Oy, jonka yhtenä tavoitteena on tarjota nuorille jalkapalloilijoille laadukasta ja kehittävää toimintaa näiden esikuvien parissa.

X