Ihmissuhteet

”Lauloin, kun hän avasi silmänsä viimeistä kertaa” – Bess on mummolaan velkaa oman rakkautensa musiikkiin

Lapsena laulaja Bessin turvapaikka oli isovanhempien luona. Hän on kiitollinen, että sai olla isoäitinsä rinnalla loppuun asti.
Teksti: Riikka Heinonen  Kuvat: Bessin kotialbumi ja Laura Iikkanen / Universal Music

”Musisoin kuvassa viisi-kuusivuotiaana isoäitini pianohuoneessa Helsingissä. Olin juuri aloittanut pianotunnit, joille Muumiksi kutsuttu isoäitini vei minut.

Hän oli suuri musiikin ystävä ja soitti itse pianoa ja lauloi. Pidin Muumin pianohuoneessa konsertteja, ja sellainen näyttää olevan kuvassakin käynnissä. Olen heilauttanut käteni ylös jonkin ”heurekaoivalluksen” merkiksi.

Olen ikuisesti kiitollinen Muumille siitä, että hän kannusti ja rohkaisi minua jatkamaan pianonsoittoa. Olin 11-vuotias siirtyessäni musiikkiopiston pop ja jazz -linjalle. Viihdyin siellä niin hyvin, että lähestulkoon asuin opistolla yläasteikäisenä.

Chaka Khanin, Erykah Badun ja Incogniton parissa koin ahaa-elämyksen ja tajusin, että haluaisin tehdä musiikkia vielä aikuisenakin.

Olen soittanut yläasteikäisestä useissa bändeissä samanaikaisesti. Valmistuttuani muusikoksi Pop & Jazz Konservatoriosta tapasin reggaeartisti ja -tuottaja Nopsajalan, jonka kanssa aloimme tehdä musiikkia yhdessä.

Vietin lapsena paljon aikaa isovanhempieni luona. Isoisäni oli viulunrakentaja. Muumin pianohuone oli luova turvapaikkani.

Ilman isoäitinsä Muumin sinnikkyyttä Bess olisi lopettanut soittamisen. – Muumi ei antanut minun lopettaa, vaan kannusti siirtymään musiikkiopistoon.

Ilman isoäitinsä Muumin sinnikkyyttä Bess olisi lopettanut soittamisen. – Muumi ei antanut minun lopettaa, vaan kannusti siirtymään musiikkiopistoon.

Minulla on edelleen kuvan piano ja sen päällä näkyvä metronomi. Kun julkaisin toisen sinkkuni Tempon, mainostin sitä Instagram-tililläni metronomin kuvalla. Tuo kappale vei minut keikkalavoille.

Muumi kuoli vuonna 2018.

Saattohoidimme hänet tätini kanssa haudan lepoon. Viimeiset kaksi viikkoa olivat rankkoja, sillä vain odotimme kuolemaa. Olen kiitollinen, että sain olla hänen rinnallaan loppuun asti.

Olimme lapsesta saakka laulaneet yhdessä maakuntalauluja ja lauloimme niitä vielä hänen kuolinvuoteellaankin. Hän oli usein laulanut minulle hengellistä laulua Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.

Lauloin sen hänelle, kun hän avasi silmänsä viimeistä kertaa.

Muumi sai elää pitkän ja hyvän elämän. Hän puhui aina muiden auttamisesta, myötätunnon tärkeydestä ja omantunnon kuuntelemisesta. Haluan välittää häneltä omaksumiani elämänarvoja musiikin kautta eteenpäin.

Tuossa pianohuoneessa syntyi jotain hienoa.”

Bess julkaisee syksyllä uutta musiikkia.

X