Ihmiset ja suhteet

Loma voi johtaa parisuhteen kriisiin

Teksti: Anna.fi

LomariitaMeneekö kesälomasi puolisosi kanssa riidellessä? Jos menee, et ole ainoa. Loma on monille perheriitojen aikaa. Joskus loma voi kärjistää parisuhteen ongelmat kriisiksi, josta selviämiseen tarvitaan ulkopuolista apua. Parisuhdeterapeuttien vastaanotoilla onkin pian taas kova ruuhka.  

”Lomasta alkanut kriisi on pitkän kehityksen tulos: pariskunnat lataavat lomaan toiveitaan, ne eivät täyty, tyytymättömyys kasaantuu, ja sitten haetaan apua. Loma on silloin se viimeinen pisara”, psykologi Kari Kiianmaa toteaa.

Parisuhdeneuvojen tarpeesta kertoo myös se, että Väestöliiton verkkosivuilla vierailtiin viime elokuussa poikkeuksellisen usein. Toimivan parisuhteen nettisivuja käytiin lukemassa elokuun kolmen ensimmäisen viikon aikana 100 000 kertaa. Se on tuplasti enemmän kuin koko kuukauden aikana yleensä. Pariterapiasivuilla vierailijoita oli peräti kymmenkertaisesti normaalikuukauteen verrattuna.

Lomatoiveista pitää keskustella

”Pahin kauhu-skenaario on, että kauan odotettuun lomaan ladataan liikaa odotuksia ja paineita, ja itsestä tulee se kamala naputtava akka, jolloin mies suutahtaa, menee täysin lukkoon ja loppuloma ollaan hiljaisuudessa tekemättä mitään.” -Neeanne

Riita voi syttyä lomalla monesta eri syystä. Kiukkua voivat aiheuttaa niin lomaolosuhteet, väsymys kuin väärinkäsityksetkin. Kriisiin johtavan riidan taustalla ovat yleensä parisuhteen ristiriidat, joita ei ole arkena ehditty tai jaksettu käsitellä.

Kari Kiianmaan mukaan lomariitoja voi yrittää välttää. Hän neuvoo parisuhteen molempia osapuolia huomioimaan suhteen tilaa jatkuvasti ja keskustelemaan siitä. Hyvin hoidettu parisuhde harvemmin joutuu kriisiin pitkien vapaiden aikana. Lomatoiveistakin kannattaa puhua jo ennen lomaa.

”Lomatoiveita tulee käsitellä yhdessä, sillä ne eivät välttämättä ole yhteneviä. Toinen saattaa haluta mennä etelään, toinen pohjoiseen. Pitää myös muistaa, ettei hyvässä parisuhteessa kaikkea tarvitse tehdä yhdessä. Jos mies haluaa ajaa prätkällä, naisen ei tarvitse mennä tarakalle istumaan”, Kiianmaa neuvoo.

Alkoholi sotkee suhteen 

”Kyllä riitaa on tullut lähes joka lomalla. Useimmiten se on johtunut siitä, että en ole sietänyt mieheni minun mielestä liiallista alkoholin käyttöä. Etenkin silloin, kun reissussa on mukana lapsia.” –Kunpa voisin välttää…

Suomalaiset ovat tunnetusti alkoholiin mieltynyttä kansaa. Kesällä terassit täyttyvät tuopinnostelijoista ja saunaoluita sihautellaan auki mökkien rannoilla. Alkoholia juovan harmittomana pitämä lomatissuttelu voi nostaa parisuhteen toisen osapuolen raivon partaalle – tai saada huolesta sekaisin.

”Monien loma tahtoo mennä alkoholin lipittämiseen. Olen huomannut sen varsinkin viime vuosina, kun moni asiakas on kertonut olevansa huolissaan joko omasta tai puolisonsa alkoholinkäytöstä”, Kiianmaa sanoo.

Hänen mukaansa alkoholinkäytöstä johtuvat riidat voi välttää keskustelemalla. Joustavuutta tarvitaan molemmilta suhteen osapuolilta.

”Keskustelkaa ja rajatkaa ajoissa, miten alkoholia käytetään lomalla. Sopikaa, miten se käytännössä toteutuu. Toista ei voi kuitenkaan hallita. Jos juominen on tärkeämpää kuin yhdessäolo, täytyy tietysti miettiä mitä siinä on takana”, hän huomauttaa.

Riitele rakentavasti

”Nykyisen mieheni kanssa arveluttaa lähteä minnekään, pari kesälomaa Suomessa on vietetty, mukavaa oli, mutta väsymystä ja nälkää ei hän osaa peittää ja hallita, ei pahemmin niele kiukkuaan, eikä teeskentele pirteää. Kun känkkäränkkä iskee vaativissa olosuhteissa, en voikaan häipyä kohti parempia ilmoja. Lomalla ollaan kirjaimellisesti NAIMISISSA toisen kanssa, vaikka siviilissä ei oikeissa naimisissa oltaisikaan.” –Vesipallo

Olosuhteista johtuva riidanpoikanen näivettyy, kun olosuhteet muuttuvat: nälkäinen saa ruokaa, väsynyt unta tai tylsistynyt tekemistä. Joskus riitaa ei kuitenkaan voi välttää. Silloin voi silti pelastaa sen, mitä pelastettavissa on.

”Riidellä voi monella tavalla. Molempien tulisi tuoda omat toiveensa ja ajatuksensa esiin, ja kuunnella toista. Riidan ei tulisi olla valtataistelua, jossa toinen voittaa ja toinen häviää, vaan kompromissi, jossa molemmat voittavat”, Kiianmaa vinkkaa.

”Toisen ihmisen vähättely tai mitätöinti on pahinta. Pyri siis keskittymään toisen toimintaan, älä hänen persoonaansa. Tarvittaessa ottakaa aikalisä. Riita tulee pyrkiä ratkaisemaan ilman maltin menettämistä. Kun pinna katkeaa, riitely on hyödytöntä”, hän jatkaa.

Riidan ratkaisuun voi ottaa avuksi kynän ja paperia.

”Kirjatkaa ylös, millaisia toiveita teillä on lomaan liittyen. Kirjoittaminen antaa etäisyyttä asiaan ja vähentää vääriä tulkintoja, joita syntyy, kun kuvitellaan tietävämme mitä toinen haluaa. Paperi on rakentava tapa käsitellä asiaa.”

Kissa pöydälle loman jälkeen

”Itselle on sattunut, että suutahdin kerran miehelleni lomareissulla. Mielestäni hän halusi palata liian aikaisin kaupungilta hotellille, jolloin vedin herneen nenääni ja lähdin kävelemään kovaa vauhtia, mies perässä. Taisinpa vielä hotellilla mököttää, mutta en ole pitkävihainen. En muista muuta kertaa riidelleemme lomamatkalla, sillä mieluummin jätämme riitelyt kotiin.” -Ellivelli

Kiireisessä arjessa ei ole usein aikaa keskustella parisuhteessa vaivaavista asioista kunnolla. Lomalla siihenkin olisi aikaa. Kari Kiianmaa kuitenkin sanoo, ettei parisuhteen kipupisteitä tarvitse ruveta selvittelemään juuri loman aikana.

”Suhde on jatkuva prosessi, joten ongelmia ei tarvitse nostaa lomalla esille. Voi siis nauttia yhdessäolosta ja pitää hauskaa. Ei kannata käydä läpi monia ärsyttäviä asioita arkipäivässä ja toisen käyttäytymisessä. Isoista huolista kuitenkin kannattaa puhua.”

Umpikujaan riita johtaa silloin, jos toinen kieltäytyy selvittämästä asiaa. Kiianmaan mukaan kieltäytyjä ei ole silloin ymmärtänyt sitä, että parisuhteessa toiveita ei toteuteta kuin lapsuudessa, vaan niistä täytyy puhua.

”Ainoa tapa saada toinen keskustelemaan on se, että kerrot hänelle ajatuksesi ja tunteesi, ja annat mahdollisuuden vastata siihen. Jos toinen ei voi reagoida rakentavasti, tilanne on huono. Avoimuus on tärkeää parisuhteessa. Jos toisen avoimuutta ei kunnioita, kannattaa miettiä, onko parisuhde työn arvoinen”, hän jatkaa.

Parisuhteeseensa tyytymättömät ovat usein pohtineet eroamista jo ennen riitaista lomaa. Jos ajatus erosta syvenee lomalla, kannattaako enää aikailla ennen kuin ryhtyy tuumasta toimeen?

”Ero kypsyy yleensä hiljalleen. Työstäkää sitä, mistä on kysymys, auttaako ero tähän ongelmaan, mitä muita mahdollisuuksia on. Aika moni hakee eroa sellaisen ongelman takia, johon ero ei ole ratkaisu. Mistä tyytymättömyys oikeasti johtuu? Tyytymättömyys kanavoidaan helposti puolisoon”, Kiianmaa muistuttaa.

Aika auttaa riitoihin

”Me ei koskaan muulloin riidellä, mutta nyt kyllä kaikkien vuosien edestä. Se oli aivan kamalaa. Silloin meinasi sormus lentää parvekkeelta mereen. Onneksi siitä selvittiin ja nyt asialle voi jo nauraa… Puhumme siitä reissusta, että otimme äkkilähdön helvettiin.” –Avovaimo

”Myöhemmät lomat ovat sujuneet paremmin, kun etukäteen on tiennyt mitä toinen tulee haluamaan.

— Nähtävyys/museokierroksetkin voi toteuttaa rantapäivän jälkeen shoppailusta ja ravintolaillallisesta ohessa nauttien. Lomamme paranevat kerta kerralta.” –LomaLeena

Joskus loma menee totaalisen pieleen. Kauan haaveiltu rantaloma muuttuu sateiseksi ja kylmäksi tuskanviikoksi. Luksusmajoituksessa saa nauttia torakoiden seurasta, katkeilevista sähköistä ja moottoritien metelistä. Päivät kuluvat nähtävyyksien katselun sijaan hotellihuoneessa kinastellen. Jos riidat saadaan sovittua, voi kauheaa lomaa myöhemmin muistella tragikoomisena elämyksenä. Kriisi voi tarjota parisuhteelle ja sen osapuolille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä.

Joihinkin riidanaiheisiin auttaa aika ja kokemus. Suhteen alussa toista ei vielä tunne hyvin. Kun erilaiset toiveet törmäävät toisiinsa ensi kertaa, voi välissä salamoida. Alkuaikojen vaikeuksista pääsee yli hammasta purren ja toisen kanssa keskustellen. Ensimmäisen lomansa riitelyyn tuhlannut pari voi vuoden kuluttua viettää ihanan kahdenkeskisen lemmenloman, joka jää mieliin iäksi.

Kursivoidut kohdat on poimittu Ellit – ja Goodmoodhouse –verkkosivustojen keskustelupalstoilta.

Teksti: Meri Liukkonen

Mistä riitelette lomalla?

Katso tilanne vastaamatta

X