Ihmiset ja suhteet

Lontoo – sinkkujen tavaratalo

Teksti: Anna.fi

Baarin ikkunoista välkkyvät Piccadilly Circusin valot. Naiset ja miehet seisovat pieninä ryppäinä ja vilkuilevat toisiaan hermostuneina. Paikallaolijat hakevat vielä täydennystä lasiinsa, ennen numeroituihin pöytiin istumista. Tänä iltana edessä ovat 22. treffit.

Treffipalveluiden valtava tarjonta

Lontoossa asuu yli 7 miljoonaa ihmistä, joista National Statisticsin tekemän tutkimuksen mukaan suurin osa on 20–39 vuoden ikähaarukassa. BBC taas on tutkinut, että noin puolet Lontoon väestöstä 20–59 ikävuoden välillä, ei ole parisuhteessa. Lontoossa on myös korkein prosentti yksinasuvia koko Britanniassa, kun joka kolmas lontoolainen asuu yksin. Voisiko tästä suuresta sinkkumäärästä vetää johtopäätöksen, että kaupungissa on aktiivinen deittikulttuuri?

Sinkuille suunnatun tarjonnan perusteella vastaus on kyllä. Pelkästään netissä on kymmeniä sivustoja, jotka pursuavat seuraa hakevia lontoolaisia. Tehokasta ajankäyttöä suosiville on tarjolla Speed Dating, jonka pitkään jatkunut suosio ei näytä hiipuvan. Speed Datingissa ilta koostuu useista kolmen minuutin treffeistä, joissa ensivaikutelmilla on ratkaiseva merkitys. Lock and Key tapahtumat ovat modernia rusettiluistelua, jossa etsitään miestä, jolla on avain symbolisesti tietenkin sydämen malliseen lukkoosi.

Treffipalveluja moneen makuun

Lontoossa asuu myös lähes puolet kaikista Britannian etnisistä vähemmistöistä, joille löytyy tietysti omat kohderyhmää vastaavat deittitapahtumansa. Afro-Karibialaista alkuperää oleville löytyy illallisbileitä, joissa voi etsiä samantaustaista kumppania. Aasialaisille ja intialaisille on myös tarjolla tapahtumia, joista löytää omaa kulttuuria ymmärtäviä ehdokkaita.

Uskonnon ollessa tärkeä tekijä tulevassa puolisossa voi kääntyä juutalaisten, kristittyjen tai sikhien deittipalveluiden puoleen. City of Londonissa on myös BBC:n mukaan Britannian toiseksi suurin keskittymä homoja ja lesboja. Heille on myös tarjolla illallisia, joissa voi etsiä sopivaa kumppania. Lontoossa on myös huomattava määrä varttuneempia sinkkuja, joille on omat treffipalvelunsa, samoin kuin yksinhuoltajille.

Kuten lontoolainen sinkku Katie toteaa Speed Dating-tapahtumassa: ”Tästä ihmispaljoudesta on vaikeaa löytää henkilöä, jolla olisi samanlaisia kiinnostuksen kohteita tai harrastuksia.” Tällekin ongelmalle on keksitty ratkaisu. Urheilullista paria etsivä pääsee maksua vastaan muiden sinkkujen kanssa salsaamaan, kiipeilemään, luistelemaan tai jopa pelaamaan polttopalloa. Herkuttelijoille on illallisia, viinitapahtumia ja olutmaistajaisia, joista löytyy muita nautiskelijoita. Musiikin ystävien pariutumista on helpotettu tilaisuuksien genre-jaolla, joten jazzin kuuntelijat ovat turvallisesti erotettu RnB faneista.

Mikään teema tai hyvä musiikki ei kuitenkaan poista uuden ihmisen tapaamiseen liittyvää jännitystä tai pelkoa. Nopeatahtisessa Speed Datingissa ujoilla ei ole saumaa, jos edes uskaltautuvat paikalle. Ujoille ja kokemattomammille deittaajille on hitaammin eteneviä tapahtumia, joissa ymmärretään antaa tilanteelle aikaa kehittyä, tai parhaassa tapauksessa löydetään samanlainen vastapuoli. Toisessa päässä kenttää ovat taas avioliiton ulkopuolista seuraa etsivien palvelut. Kysyntä ilmeisesti sanelee tarjonnan tähänkin suuntaan.

Helpostusta kiireiseen arkeen

Takaisin Speed Dating-tapahtumaan, jossa ilta lähenee loppuaan. Paikallaolijat lisäilevät tietoja muistikortteihinsa, joihin he ovat kirjoittaneet nimet ja lyhyen kuvauksen tapaamistaan ihmisistä. Tämän lapun avulla seuraavana päivänä osaa raksia henkilöjen seurustelu- tai ystäväpotentiaalin tapahtumanjärjestäjän nettisivulle. Sitten vain odottamaan jännityksellä kuinka monen kanssa vastaukset käyvät yksiin. Kiinnostuksen ollessa molemminpuolinen saa pääsyn henkilön yhteystietoihin ja loppu on itsestä kiinni.

Speed Dating-tapahtuman jälkeen Darren toteaa avoimen helpottuneena: ”Tunnelma ei ollutkaan niin muodollinen kuin olisin luullut. Naisetkin olivat ihan normaaleja ja hauskoja.” Monet osallistujista kertovat pitkistä työpäivistä ja vaativasta urasta, joka vaikeuttaa uusien ihmisten tapaamista. Huoneesta löytyykin kliseisesti poikkeuksellisen suuri määrä juristeja ja talousalalla työskenteleviä. Osanottajat ovat normaalin näköisiä työssäkäyviä ihmisiä ja tunnelma illan edetessä on kuin missä tahansa muussa baarissa.  Tapahtuman emäntä kertookin: ”Valitsemme tapahtumapaikoiksi vain kotoisia baareja, että tunnelma pysyy tarpeeksi rentona. Osa koko ajatusta onkin osoittaa ihmisille, että et ole yksin sinkkuna, vaan teitä on monta ja suurin osa todella hauskoja tyyppejä.”

Lontoossa sinkku ei todellakaan ole yksin, ainakaan kauaa. Näin ainakin treffipalvelujen mainokset lupaavat. Suuressa kaupungissa uhkaa runsaudenpula, kun metrossa istuessakin tuijottaa deittimainosta. Vaikka deittitapahtumat ja internetsivustot ovatkin bisnestä, ne tarjoavat helpotusta kiireiseen arkeen, jossa työ ja muut velvollisuudet priorisoidaan. Mennessä deittitapahtumaan tietääkin, että osallistujat ovat liikkeellä samalla tarkoituksella, toisin kuin lähibaarissa istuessa. Kaupungissa, jossa joka toinen vastaantuleva 20–59 -vuotias on sinkku ja deittipalvelut pursuavat halukkaita, voi sentään olla optimistinen todennäköisyyksiensä suhteen.

X