Luo unohtumaton ensivaikutelma – Nämä vinkit sopivat sekä treffeille että työelämään
Uuden tuttavuuden kanssa keskusteluetäisyyttä kannattaa jättää ainakin kyynärmitan verran.
Ihmissuhteet

Luo unohtumaton ensivaikutelma – Nämä vinkit sopivat sekä treffeille että työelämään

Ensimmäisellä tapaamiskerralla luotua vaikutelmaa on vaikeaa ja hidasta muuttaa. Siksi parhaan mahdollisen ensivaikutelman luomiseen kannattaa panostaa.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Ole kohtelias ja ystävällinen, katso ihmisiä silmiin, hymyile ja ole heistä kiinnostunut. Ja muista pukeutua tilanteeseen sopivaan asuun, jossa sinulla on itsevarma olo! Jokainen on todennäköisesti kuullut nämä perinteiset hyvän ensivaikutelman antamiseen liittyvät ohjeet.

Perinteiset ohjeet kannattaa toki muistaa, mutta pienillä, hieman enemmän ajattelevaisuutta ja aikaa vaativilla yksityiskohdilla voit tehdä tapaamiisi henkilöihin vieläkin lähtemättömän vaikutuksen heti ensitapaamisella.

Muista jatkossa nämä 7 vinkkiä, kun tapaat uusia ihmisiä töissä tai vapaa-ajalla:

1. Mieti, miten sovit tapaamisen

Hyvää ensivaikutelmaa voi alkaa luoda jo ennen varsinaista tapaamista. Mieti, miten ihmiset toivoisivat sinun heitä lähestyvän. Paljon kokouksissa juokseva uraohjus saattaa toivoa lähestymistä sähköpostitse. Eläkkeellä oleva, iäkäs henkilö voi taas arvostaa soittamista.

2. Tiedosta kehonkielesi

Kädet puuskassa seisova antaa itsestään varsin erilaisen kuvan kuin käsiään rennosti vartalon sivuilla pitävä. Jotta vaikutat avoimelta ja helposti lähestyttävältä, treenaa kehonkieltäsi.

3. Pidä sopiva keskusteluetäisyys

Kaikilla meillä on henkilökohtainen tilamme, jota muiden tulee kunnioittaa. Jos menet puhuessa kovin lähelle keskustelukumppaniasi, hän saattaa tulkita eleen henkilökohtaiseen tilaansa tunkeutumiseksi, kenties jopa hyökkääväksi.

Hyvä yleissääntö on pitää ainakin kyynärmitan eli kyynärpään ja sormenpäiden pituinen etäisyys uusiin tuttavuuksiin heidän kanssaan keskustellessa.

4. Vältä turhaa tarinointia ja keskity kuuntelemiseen

Usein liiallisen pälättämisen syy on hermostuneisuus tai yritys vakuuttaa toinen siitä, miten menestynyt, hauska ja nokkela itse on. Puhetulva kuitenkin usein vie hyvän ensivaikutelman mennessään.

Yritä monologin sijaan keskittyä toisen ihmisen kuuntelemiseen. Älä toisen puhuessa mieti ainoastaan sitä, mitä aiot itse seuraavaksi sanoa, vaan keskity kuuntelemaan juttu loppuun asti ja jatkamaan keskustelua eteenpäin vasta sen jälkeen. Esitä tarkentavia kysymyksiä ja yritä saada keskustelullanne toiselle hyvä mieli itsestään. Se on varma tie voittoon.

5. Ole tuntemattomille ystävällinen

Jos yrität olla mielin kielin vain sille ihmiselle, johon haluat tehdä vaikutuksen, menet luultavasti oitis ojasta allikkoon. Sen sijaan pyyteetön ystävällisyys kaikkia paikalla olevia ja jopa tuntemattomia kohtaan nostaa kenen tahansa pisteitä.

Nosta tuntemattoman tippunut tavara ja ojenna se hänelle, kun jonotat deittisi kanssa ravintolaan tai pidä tuntemattomalle hissiä, johon hetki sitten astuitte sisään sinulle vasta esitellyn esimiehesi kanssa. Näin lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla: teet loistavan ensivaikutelman sekä ihmiseen, jonka kanssa olet, että tuntemattomaan, jolle olit ystävällinen.

6. Poistu paikalta tyylikkäästi

Jotta sinusta jää myönteinen kuva, poistu ensikohtaamisen jälkeen paikalta tyylillä. Kun esimerkiksi juhlissa alkaa tuntua, että olet keskustellut uuden tuttavuuden kanssa sopivan aikaa, kiitä kiinnostavasta keskustelusta ja mainitse, mikä hänen ajatuksistaan sinua erityisesti inspiroi tai kiinnosti. Kiittämisen jälkeen kerro, että lähdet esimerkiksi hakemaan syötävää tai juotavaa tai moikkaamaan muita juhliin saapuneita tuttaviasi.

Jos haluat verkostoitua kyseisen henkilön kanssa, sinun kannattaa ennen hänen seurastaan lähtemistä antaa hänelle vielä käyntikorttisi tai yhteystietosi. Parhaassa tapauksessa hän antaa omansa sinulle.

7. Lähetä tapaamisen jälkeen kiitosviesti

Lähetä vuorokauden sisällä kiinnostavasta tapaamisesta kiitosviesti, jossa kerrot, että tapaaminen oli mielestäsi kiinnostava, innostava, inspiroiva – mitä positiivista ikinä keksitkin. Työasioissa paras tapa on usein sähköpostiviesti, vapaa-ajalla voi harkita esimerkiksi tekstiviestiä tai WhatsApp-viestiä.

Tällaisella kiitosviestillä lämmität toisen mieltä ja osoitat, että olet todella arvostanut tapaamistanne. Lisäksi se on hyvä osoitus huomaavaisuudestasi. Kiitosviesti alentaa myös yhteyttä ottaa sinuun yhteyttä.

Lähteet: F3Y Recipes For Life, Lifehack, Startup Grind, WomenWorking

Lue myös:

Haluaisitko olla helpommin lähestyttävä? 4 kehonkieltä pehmentävää vinkkiä

Himmennätkö huomaamattasi sisäistä kauneuttasi? Nämä 10 tapaa vähentävät ihmisen vetovoimaa

Itsensä brändääminen työelämässä – Tärkeintä on olla aito

Verkostoituminen auttaa työpaikan saannissa

Miten toimia ensitreffeillä? Katso Ensitreffit alttarilla -ohjelman terapeuttien vinkit!

X