Ihmiset ja suhteet

Maailman nuorimmat miljonäärit

Teksti: Anna.fi

Mary-Kate ja Ashley Olsen ovat 18-vuotiaat kaksoset, jotka ovat Yhdysvaltojen historian nuorimpia tee-se-itse -miljonäärejä. He ovat luoneet uran lapsitähtinä – mutta miten heidän käy, kun he aikuistuvat?

Maailman nuorimmat miljonäärit

Amerikkalaisissa televisiosarjoissa, elokuvissa ja videoissa vauvaikäisistä asti esiintyneet Mary-Kate ja Ashley Olsen eivät ole ihan tavallisia tyttöjä, vaikka he niin haastatteluissa kiven kovaan väittävätkin. He ovat Yhdysvaltojen historian menestyneimmät lapsitähdet, nuorimmat tee-se-itse-miljonäärit ja Hollywoodin historian nuorimmat tuottajat, jotka tuottivat ensimmäisen elokuvansa alle 10-vuotiaina. He omistavat oman mediaimperiumin, Dualstarin, ja heidän omaisuutensa on arvioitu olevan noin 150 miljoonaa dollaria. Heidät on brändätty miljooniksi eri tuotteiksi ympäri maailman – Dualstar-yhtiö tuottaa leffojen lisäksi Olsenin sisarusten nimissä muun muassa kirjoja, pleikkareita, levyjä, leluja, kodinsisustustuotteita, vaatteita ja meikkejä.

Ihan tavallisilta tytöiltä he eivät näytä englantilaisen elokuvalehti Empiren kuvissakaan – vaan laskelmoidusti stailatuilta nuorilta neideiltä, jotka ovat juuri nyt tyttöyden ja naisellisuuden välimaastossa. He ovat pukeutuneet mustiin, pitkät vaaleat hiukset ovat juuri oikealla tavalla huolettoman pörröiset, surulliset silmät ovat meikattu tummalla luomivärillä ja huulet ovat lapsekkaasti mutrulla. Jotain karmivaa heissä on, sillä he näyttävät tasan tarkkaan yhtä luonnollisilta kuin heitä itseään esittävät Barbie-nuket, joita tytöt pitävät käsissään. He näyttävät photoshopatulta lolita-kliseeltä, vaikka sekä tytöt että barbiet stailataan ”teinimogulien itse määrittelemän” tyylin mukaan, joka on ”yksinkertainen mutta funky”.

Pikkutyttöjen esikuvia

Mary-Kate ja Ashley ovat jo saaneet nimensä monen monituiseen merkittävään listaan. Heidät on esimerkiksi listattu Hollywoodin sadan vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon. Mutta kun People-lehti joitakin vuosia sitten nimesi heidät maailman rikkaimpien lasten joukkoon, tytöt ärsyyntyivät. ”Meitä verrattiin lapsiin, jotka ovat perineet rahansa, kun taas me olemme tehneet omamme itse. Ei sitä meille noin vain annettu. Me olemme tehneet kovasti työtä kaiken sen eteen, mitä meillä nyt on”, tytöt latelivat yli vuosi sitten ilmestyneessä CBS Newsin haastattelussa.

Ja niin he varmasti ovatkin. Mary-Katen ja Ashleyn ura alkoi television sitcom-sarjassa ”The Full House”, kun he olivat vasta 9-kuukauden ikäisiä vauvoja. Kun televisiosarja loppui, Olsenin kaksoset alkoivat tehdä elokuvia ”varhaisteineille”, lapsille jotka olivat kyllästyneet lastenelokuviin, mutta liian pieniä vielä katsomaan teinileffoja. Olsenin kaksosista tuli miljoonien pikkutyttöjen jumaloimia esikuvia. ”Koska he ovat kaksosia, heillä on aina paras kaveri mukana. Haluaisin, että minullakin olisi joku, joka olisi aina kanssani”, kiteytti 11-vuotias Christine Chun pikkutyttöjen aatteet LA Timesin haastattelussa neljä vuotta sitten.

Päinvastoin kuin yleensä lapsitähtien vanhemmat, Olsenin vanhemmat ovat amerikkalaislehtien mukaan varsin vaatimattomia ja maltillisia tyttöjen menestyksen suhteen. Yhteishuoltajuutta hoitavat vanhemmat (he erosivat tyttöjen ollessa 10-vuotiaita) ovat pyrkineet siihen, että Mary-Kate ja Ashley saisivat elää mahdollisimman normaalia elämää. Tyttöjen kaverit eivät ole julkkiksia, eikä heitä nähdä juurikaan Hollywoodin kokkareilla. Vanhemmat ovat keskittyneet kasvattamiseen, kun taas manageri Robert Thorne, joka on hoitanut myös pop-tähti Princen asioita, on se mies, joka on vienyt tytöt siihen, missä he tänä päivänä ovat.

Tulevaisuus on auki

Tällä hetkellä Mary-Kate ja Ashley ovat ratkaisevassa vaiheessa elämässään. Jos he haluavat jatkaa julkkiksina, heidän on pystyttävä muuntautumaan lapsitähdistä aikuistähdiksi. Se ei tule olemaan helppoa, sillä suurin osa lapsitähdistä ei onnistu luomaan uraa vanhempana, ja LA Times -lehti muistuttaakin kyynisenä, että noin 40 prosenttia lapsitähdistä alkoholisoituu myöhemmin elämässään.

Tyttöjen kohdalta lapsuus – jos sitä koskaan olikaan – on lopullisesti ohi. Nyt heistä on alettu kirjoittaa ilkeitä juoruja, heitä kiusataan intiimeillä seksikysymyksillä, heistä halutaan Britney Spearsin manttelin perijää ja niin edelleen. Tänä kesänä jenkkiteattereihin tullut Olsen-elokuva ”New York Minute” on ollut floppi ja uutiset kertovat Mary-Katen sairastavan anoreksiaa.

Syksyllä tyttöjen pitäisi aloittaa opiskelut yliopistossa New Yorkissa. Monet amerikkalaiset tuntuvatkin olevan sitä mieltä, että kaksosten pitäisi vain alkaa elää normaalia opiskelijaelämää – ja jättää taakseen elämä julkisuudessa. Ainakin vähäksi aikaa.

Lähteet
Empire, August 2004; LA Times January 30, 2000 (www2.olsentwins.net); CBS News, December 24, 2003 (www.cbsnews.com)

”Kuin kaksi marjaa” SUB -TV:llä

Olseneiden kirja ”Deittailun alkeet”

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (11.8.2004)
 

X