Korona-aika on tiivistänyt Martti Suosalon ja Virpi Suutarin parisuhdetta. – Emme ole viettäneet koko avioliittomme aikana koskaan näin intensiivisesti aikaa yhdessä. Oli helpotus huomata, että viihdymme yhä tiiviisti kimpassa, Virpi pohtii.
Korona-aika on tiivistänyt Martti Suosalon ja Virpi Suutarin parisuhdetta. – Emme ole viettäneet koko avioliittomme aikana koskaan näin intensiivisesti aikaa yhdessä. Oli helpotus huomata, että viihdymme yhä tiiviisti kimpassa, Virpi pohtii.
Ihmissuhteet

Martti Suosalon ja Virpi Suutarin liitto on kestänyt 26 vuotta: ”Annamme sopivan vastuksen toisillemme”

Lasten aikuistumisen myötä ohjaaja Virpi Suutari ja näyttelijä Martti Suosalo ovat uuden elämänvaiheen edessä. Onni on ollut huomata, etteivät keskustelunaiheet ole loppuneet 26 yhteisen vuoden jälkeenkään. Ero on mainittu vain kerran kymmenen vuotta sitten.
Teksti: Anneli Juutilainen Kuvat: Heli Hirvelä

Martti Suosalo ja Virpi Suutari asuvat vaaleankeltaisessa mansardikattoisessa puutalossa, jonka sivupihalla on kasa lautoja ja erilaisia työkoneita. Kun korona­epidemia vei keväällä näyttelijä Martti Suosalolta esiintymiskeikat, hän ryhtyi remontoimaan taloa, jonka hän ja puoliso, dokumenttiohjaaja Virpi Suutari olivat rakennuttaneet perheelleen 20 vuotta sitten.

Sitä ennen alkukevään päivät olivat kuluneet lohturuokaa syöden television äärellä. Toukokuussa toimettomuus alkoi tympiä ja pariskunta ryhtyi aineenvaihduntadieetille. Sen seurauksena Martti laihtui yhdeksän kiloa. Virpin mieli virkistyi, ja luovuus pääsi taas valloilleen alkuvaiheen lamaannuksen jälkeen. Kesällä toteutettiin kevään aikana syntynyt yhteinen idea, legendaariseen Kansanradioon pohjautuvan lyhytelokuvan kuvausreissu kotimaassa.

Virpi kuuluu astmansa vuoksi koronaviruksen riskiryhmään, joten varovaisuus on edelleen tärkeää.

– Keväällä minuun iski voimakas kuolemanpelko ja olin hirvittävän ahdistunut. Etsin testamenttimme ja kerroin vanhimmalle lapselleni, mistä se löytyy. Martti oli valtavan rauhallinen, ja se helpotti minuakin.

Vielä viime vuonna Virpi ja Martti olivat pohtineet talon myymistä ja muuttoa kaupunkiin. Poikkeuksellinen aika sai heidät toisiin ajatuksiin, ja nyt kotia on laitettu kuntoon sillä silmällä, että siitä on tulossa aikuisten koti.

Perheen lapsista Aino, 15, asuu yhä vanhempiensa kanssa, mutta kaksi vanhinta ovat jo omillaan. Iivari, 25, muutti pois jo jonkin aikaa sitten, ja Siiri, 21, lähti vuosi sitten armeijaan. Sieltä palattuaan hän muutti pois.

– Talomme oli aiemmin joka nurkkaa myöten käytössä, ja nyt tuntuu, että tilaa on valtavasti. Meillä molemmilla on jonkinlainen tarve uudistaa paikkoja ja rakentaa pesää vähän eri tavalla uudelleen, Virpi kertoo.

Martti Suosalo ja Virpi Suutari: ”Pikkuhiljaa hoksaamme toisemme vielä paremmin”

Uusi aika ilman lapsiarkea tuntuu hyvältä.

– Nyt elämme selvästi uutta elämänvaihetta. Pikkuhiljaa hoksaamme toisemme vielä paremmin. Meillä on aina paljon keskusteltavaa. Koskaan ei tule sellaista tilannetta, että ei olisi toiselle sanottavaa, Martti sanoo.

Molemmat suhtautuvat lasten aikuistumiseen iloisella mielellä. Iivari työskentelee musiikkialalla tuottajana ja Siiri aloitti syksyllä terveydenhoitajaopinnot. Aino on musiikillisesti lahjakas ja tekee itse omia sävellyksiä ja sanoituksia.

– Iivari sparrasi ja antoi tosi tärkeitä kommentteja tuoreen Aalto-elokuvani musiikkidramaturgiaan leikkausvaiheessa, ja se vaikutti lopputulokseenkin. Tuntuu hienolta, että seuraava sukupolvi voi tulla mukaan omiin tuotantoihin, Virpi kertoo.

Martti taas on opastanut poikansa edustamia artisteja esiintymiseen liittyvissä asioissa.

– On imartelevaa, että nuori polvi on kiinnostunut meidän mielipiteistämme, Martti sanoo.

– Täydennämme toisiamme niin, että Virpi puhuu enemmän ja on verbaalisempi kuin minä. Minä tykkään kuunnella, Martti Suosalo sanoo.

– Täydennämme toisiamme niin, että Virpi puhuu enemmän ja on verbaalisempi kuin minä. Minä tykkään kuunnella, Martti sanoo.

”Toisen suhteen ei saa tulla laiskaksi”

Nyt Virpillä ja Martilla on enemmän aikaa toisilleen. Yhdessä mökkeillään Turun saaristossa, tehdään puutarhahommia, katsellaan rikossarjoja. Käydään kävelyillä, retkeillään luonnossa tai muutaman kilometrin mittaisilla juoksulenkeillä. Samalla saatetaan toki puida työasioitakin.

– Omatkin jutut ovat tärkeitä. Martti käy kuntosalilla. Kun yritin mennä hoitamaan selkävaivojani sinne, tajusin heti, että tämä on hänen juttunsa eikä minun pitäisi tunkeutua tälle alueelle, Virpi sanoo.

Miten kipinä on säilynyt 26 yhteisen vuoden jälkeen?

– Se johtuu siitä, että olen niin hemmetin timmissä kunnossa, koska nostelen painoja, Martti veistelee.

– Tärkeintä on se, ettei pidä toista itsestäänselvyytenä ja ymmärtää, että toinen on täydellisesti erillinen ihminen itsestä. Toisen suhteen ei saa tulla laiskaksi. Yhteiset tekemiset ja intohimot pitävät liekin yllä, Virpi täydentää.

Virpi on huomannut, että jotkut pariskunnat puhuvat toisilleen rumasti.

– Toista ei saa pitää oman elämän lisukkeena.

– Kumppanin nolaaminen muiden ihmisten edessä on pahinta. Jos siihen joskus itse syyllistyy, pitää tajuta heti pyytää möläytystään anteeksi. Esimerkiksi itse olen oppinut sen, että vaatekaupassa en saa kysyä kaikkien kuullen, onko meillä varaa tuohon, Martti virnistää.

Molempien mielestä myös huumori on tärkeä yhteen hitsaava voima – se, että kykenee näkemään arjen ennemmin koomisesta kuin traagisesta näkökulmasta.

– Meillä toimii se, että olemme tasavertaisia kumppaneita niin töissä kuin kotonakin ja annamme sopivan vastuksen toisillemme. Kumpikaan ei alistu toisen tahtoon väärällä tavalla.

Heitä yhdistää myös samanlainen työmoraali: se, mitä tehdään, tehdään huolella. On tärkeää voida tukeutua toisen lojaalisuuteen.

– Martti on luotettavin ja itsenäisin ihminen, jonka tunnen. Hän ei ole riippuvainen muiden mielipiteistä.

– Virpi taas on todella tarmokas ja kova tekemään töitä. Hän on loistava työnjohtaja, jolla on visioita. Minä yritän toimitusjohtajana toteuttaa niitä hänen kanssaan.

”Kun yritin mennä kuntosalille, tajusin heti, että tämä on Martin juttu eikä minun pidä tunkeutua tälle alueelle.”

”Emme ole koskaan erotelleet työ- ja kotiasioita”

Pariskunta perusti yhteisen tuotantoyhtiön vuonna 2012, jotta Virpi saisi enemmän taiteellista vapautta tehdä dokumenttielokuvia itsenäisesti. Sen ansiosta hän voi itse päättää, mihin asioihin satsaa ja mistä säästää. Tosin kaikesta on keskusteltava oman yhtiökumppanin ja toimitusjohtajan eli Martin kanssa.

Vastaavasti Martin piti perustella hiljattain Virpille, miksi juuri nyt on hyvä hetki ostaa tuhannen euron lippateltta katuteatteriesityksiä varten.

– Kun koronan vuoksi teatteriesityksiä perutaan, minun on pakko jalkautua kaduille.

Yhdessä he kantavat projektien taloudelliset vastuut. Budjetit ovat usein pieniä, joten jos aikaa on, Martti kulkee paljon mukana roudaamassa kalustoa, autonkuljettajana ja kokkaamassa. Kuvaustiimille valmistellaan eväsleipiä yhdessä omassa keittiössä.

– Emme ole koskaan erotelleet työ- ja kotiasioita, koska ne ovat aina limittyneet toisiinsa. Työt kulkevat koko ajan mukanamme, ja niistä saa puhua koska tahansa. Yhtiökumppanuus on tuonut parisuhteeseemme ihan hauskan vinkkelin, Martti pohtii.

– Nyt kannamme eri tavalla vastuuta molempien töistä ja olemme entistä kiinnostuneempia toisen jaksamisesta. Kumpikin yrittää auttaa toista kaikessa mahdollisessa. Sitä paitsi on valtavan suuri etu, että kotona on ihminen, jonka kanssa voi pallotella hulluimpiakin visioita, Virpi jatkaa.

Virpi rakastui aikoinaan Martin nauruun ja tuoksuun, vaikka mies ei ole koskaan käyttänyt hajusteita.

Virpi rakastui aikoinaan Martin nauruun ja tuoksuun, vaikka mies ei ole koskaan käyttänyt hajusteita.

”Martin ensimmäinen koe-esiintyminen oli jo seurusteluaikoinamme”

Neljän viime vuoden aikana perheen kotona on oltu erityisesti suunnittelijapariskunta Alvar ja Aino Aallon maailmassa. Virpin ohjaama dokumenttielokuva saa ensi-iltansa 4. syyskuuta.

Jo vuosien ajan Virpi oli halunnut tutkia, kuka oli ihminen nimeltä Alvar Aalto, mies ikonisten teosten taustalla. Rovaniemellä varttunut Virpi oli lapsesta asti ihaillut Aallon kaupungille suunnittelemia kirjastoa ja musiikkiopistoa. Ja koska Aalloista ei oltu aiemmin tehty kattavaa elokuvaa, jossa henkilökohtainen elämä ja mittavat urat yhdistyisivät, hän ryhtyi toimeen. Erityisesti hän halusi korostaa Ainon merkitystä Alvarin tasavertaisena kumppanina niin arkkitehtina kuin myös liike-elämässä.

– Alvar Aalto oli yksi lapsuuteni kotikaupungin sankareista, ja hänestä puhuttiin suurella ylpeydellä. Hänen suunnittelemansa julkiset rakennukset olivat tasa-arvoisen yhteiskunnan kauneimpia ilmentymiä, jonne kaikilla oli pääsy. Tuntui, että sain ikään kuin omistaa sitä kautta pienen palan esteettistä taivasta.

Virpi hankki valtavat määrät arkistomateriaaleja, kuten Alvarin ja Ainon välisiä rakkauskirjeitä. Aineistonkeruu- ja kuvausmatkoja tehtiin Bolognaan, Venetsiaan, Pariisiin, Viipuriin, Bostoniin ja New Yorkiin.

Koeäänityksen jälkeen Virpi pestasi Martin elokuvaan Alvar Aallon ääneksi lukemaan Ainolle osoitettuja kirjeitä.

– Minulla on ollut 26 vuotta aikaa kuunnella Martin ääntä, ja tiesin, mitä sieltä voi ammentaa. Leikkisästi voi sanoa, että ensimmäinen koe-esiintyminen oli jo seurusteluaikoinamme, kun hän luki minulle puhelimessa Aleksis Kiven Kalvean immen tarinan. Se toimi, Virpi naurahtaa.

”Emme ole koskaan erotelleet työ- ja kotiasioita. Työt kulkevat koko ajan mukanamme, ja niistä saa puhua koska tahansa.”

Martti Suosalo ja Virpi Suutari: ”Sytymme helposti, mutta myös lepymme nopeasti”

Yhdessä työskentelemisen ansiosta taiteilijapariskunta on oppinut haistamaan toisistaan eri tunnetilat: pelon, euforian ja vainoharhankin.

– Nuorempina kähisimme enemmän, mutta se on tasaantunut aikojen saatossa, Martti sanoo.

Mutta toki joskus eteen tulee myös taiteellisia erimielisyyksiä.

– Pääasiassa olen kuitenkin sivistynyt valtavasti Virpin kanssa ja saanut hänen kauttaan uutta näkökulmaa työhöni.

– Minä taas käytän usein ongelmatilanteissa Marttia sparraajana. Hän on toveri, jolle voin jakaa huoleni ilman, että hän ahdistuu. Martti on korvaamaton keskustelukumppani.

– Pystyn olemaan maalaisjärkenä sanomassa, mikä on olennaista. Usein Virpi nimittäin lähtee kainuulaisittain tovehtimaan liikaa.

Väsymys ja stressi ovat ainoita asioita, jotka saavat äänet yhä joskus kohoamaan.

– Kyllä meillä huudetaan, riidellään ja rakastetaan. Pari kertaa olen lähtenyt portista ulos mutta kääntynyt jo postilaatikolta takaisin. Olemme molemmat temperamenttisia: sytymme helposti, mutta myös lepymme nopeasti, Martti sanoo.

Ero on mainittu vain yhden ainoan kerran kymmenen vuotta sitten. Silloin Martti hassahti hiivasyndroomakuurille ja söi pelkästään puolukoita. Kolmen viikon jälkeen Virpi uhkasi ottaa avioeron, jos tämä vielä jatkaisi.

– Martti on maailman lempein mies, mutta kuurin myötä katosi hiivan lisäksi myös huumorintaju, ja hän oli kiukkuisempi kuin koskaan.

Martti muistelee lämmöllä aikaa, jolloin perhe kasvoi. – Oli hienoa aina, kun perheeseemme pulpahti uusi pikkuruinen. Myös ne ajat olivat ihania, kun Virpi oli raskaana. Silloin nainen on hehkeimmillään.

Martti muistelee lämmöllä aikaa, jolloin perhe kasvoi. – Oli hienoa aina, kun perheeseemme pulpahti uusi pikkuruinen. Myös ne ajat olivat ihania, kun Virpi oli raskaana. Silloin nainen on hehkeimmillään.

Lue myös: Näyttelijä Martti Suosalo hurahti olympianostoon: tähtäimessä SM-kisat

”Epävarmuus töiden jatkumisesta kiristää hermoja”

Keväällä tauko töistä teki Martille hyvää kovan teatterikiertuetahdin jälkeen. Mutta nyt syksyn tullen epäilys koronaviruksen toisesta aallosta ja töiden loppumisesta askarruttaa häntä.

– Huoli hiipii pikkuhiljaa. Epävarmuus töiden jatkumisesta kiristää hermoja, ja ajatus siitä, että paluuta menneeseen ei ehkä edes ole. Esittävät taiteet ovat nyt todella kovilla.

– Elantoni on ollut paljolti kiinni teatterikiertueissa, ja jos en pääse niitä tekemään, laari tyhjenee ja täytyy miettiä jotain muuta. Kaipaus päästä yhteyteen yleisön kanssa on kova. Se on kuin huume, johon jää koukkuun, Martti sanoo.

Silti hän ei ole vielä ehtinyt murehtia työttömyyden taloudellisia vaikutuksia.

– Olen aina luottanut siihen, että toimeen tullaan jotenkin – ruvetaan vaikka porkkanaa kasvattamaan. Ei ihminen Suomessa nälkään kuole. Talo on maksettu, joten jotenkin varmasti pärjäämme.

– Mutta tämä kaikki on osoittanut sen, miten paljon omaa työtään voi rakastaa ja miten vaikealta tuntuu, kun se estetään, Virpi komppaa.

Vaikka tulevaisuus on epävarma, ei kumpikaan haluaisi muuttaa yhteistä arkielämää millään tavalla.

– Kunhan vain saisimme tehdä töitämme, elää rauhassa ja pysyä terveinä, Martti sanoo.

– Kuten Tove Jansson sanoi: ”Tehdä työtä ja rakastaa.” Ei sitä ihminen muuta tarvitse, Virpi jatkaa.

X