Ihmiset ja suhteet

Matkustaminen vauvan kanssa - Vauva vaihtaa vapaalle

Teksti:
Anna.fi

Kovin pitkään eivät vauvat kehtojensa tai korejensa pehmusteita katsele näinä päivinä. Kotimaa jää taakse toisinaan hyvinkin pian elämän ensi metreillä. Perheiden pienokaiset vaihtavat vapaalle vanhempineen ja mennä porhaltavat ennakkoluulottomasti maailman ääriin saakka.

Lapsi rannalla

Vauvamatkalaisia moneen menoon ja menopeliin

Lentokoneissa, junissa ja laivoissa vauvamatkalaisten ei tarvitse olla yksin – heitä nimittäin riittää. Omissa näppäränkokoisissa turvaistuimissaan tai -kaukaloissaan – usein myös omissa rattaissaan ja vaunuissaan – sekä isiensä tai äitiensä käsivarsilla keinuvat vauvamatkalaiset ovat tulleet maailmanvalloittajien kasvavaan joukkoon jäädäkseen.

Onko vauvan kanssa reissaaminen sitten vain vanhempien itsekkäiden menohalujen palkitsemista? Moni vauvan kanssa maailmalle menijä saa usein kuulla poikkipuolistakin puhetta matkustushalujensa tiimoilta. Eikö vauvan paras paikka olisi kotona? Arjen tutuista – pelkiksi rutiineiksi riutuneista – kuvioista muihin maisemiin heittäytymisellä saattaa olla kuitenkin ihmeitä tekeviä vaikutuksia. Kokeilkoon, ken epäilee! Vauva tuskin piittaa maailman mahtavimmista mainingeista tai riemukkaimmasta rantabulevardista, mutta eipä pieni ihmistaimi sitä välttämättä pane pahakseenkaan: kunhan saa olla läheisimpiensä kanssa liikkeellä ja ihmetellä maailman menoa.

Vauvamatkalaisen matkakohteet on huolellisesti valittuja ja varsin lapsiystävällisiä ilmapiiriltään. Kannattaakin pitää silmällä matkaesitteiden tarkennuksia juuri vauvamatkalaisten osalta. Perillä vauvaystävällisessä matkakohteessa reissaajaa odottaa todennäköisesti hyvin vauvan tarpeisiin varusteltu hotellihuone, joten aivan kaikkea ei tarvitse kantaa maailmalle kapsäkissään, vaikka kuormaa toki melkoisesti vanhempien kannettavaksi kertyykin.

Vaikka matkatavaroissa ei juuri vauvamatkalaisten kohdalla säästelläkään, on meno maailmalla pikku piltin kera varsin vaivatonta. Kunhan vauvan nukkuma- ja ruokaajoista pidetään huoli, pienokainen ryhtyy tuskin muita aktiviteetteja suuremmin parkumaan lomaohjelmansa täytteeksi. Äidinmaidosta tai korvikkeesta nauttiva vauva on matkalla sitä paitsi myös varsin hyvin pöpöiltä suojassa.

Vauva ei liikoja matkastaan maksele

Alle 2-vuotiaat pikku piltit matkustavat lentokoneessa tavallisesti ilman omaa istumapaikkaa, joten sillä selittyy myös vauvamatkalaisen lipun hinta, joka on useilla lentoyhtiöillä 10% aikuisen lipun hinnasta.

Vauva vapaalla

Mikäli koneessa on tilaa, vauvan saa turvaistuimeen omalle paikalleenkin ilman lisähintaa. Silloinpa on pikku matkalaisen hyvä ottaa vaikka nokkaunet matkan aikana. Mikäli haluaa varmistaa, että pienokainen saa aivan oman paikan – vaikkapa omalle turvaistuimelleen – koneesta, kannattaa paikka varata etukäteen. Tosin silloin saa varautua lyömään tiskiin jo eräänkin euron verran enemmän.

Joissakin lentokoneissa on olemassa vauvakoreja, joissa aivan pieni vauva voi matkustaa makuuasennossa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tätä mahdollisuutta ei ole aina tarjolla. Aivan pienelle vauvalle – muutaman kuukauden ikäiselle – onkin hyvä varautua ottamaan mukaan vauvan oma turvakaukalo.

Matkavarustus menossa mukana

Vauvan omat tärkeimmät tavarat on hyvä pakata suurimmaksi osaksi lentomatkoilla käsimatkatavaroihin. Koskaan kun ei voi olla aivan varma, saapuvatko matkatavarat perille tai viivästyykö matkalaukkujen saaminen perillä kohteessa – ja kuinka paljon.

On hyvä varautua ottamaan ainakin vauvan välttämättömät puhdistus- ja hoitotarvikkeet ja esimerkiksi joitakin vaihtovaatteita reppussa mukaan koneeseen. 

Muistot talteen vauvamatkalaisen maailmanvalloitukselta

Selvääkin selvempää on, että alle 2-vuoden ikäiselle ei jää juuri maailmanvalloituksesta muistikuvia myöhemmäksi. Vanhempien on siis syytä olla varppeillaan ja ikuistaa matkan yksityiskohtia esimerkiksi videokameralla tai kameralla.

Ihana auringonlasku etelässä ja vaahtopäiden hulppea leikki rannalla maistunevat jälkikasvulle hyvinkin eri kuvakulmista ikuistettuna sitten joskus – vuosien kuluttua.

Nina

X