Ihmiset ja suhteet

Miehen kanssa ulkomailla

Teksti:
Anna.fi

Kun mies saa työkomennuksen ulkomaille, nainen yleensä pakkaa rohkeasti laukkunsa ja lähtee mukaan. Kunhan kulttuurishokista selviää, kokemus voi olla hauska ja antoisa.

Suomalaisyritysten kansainvälistyessä yhä useampi perhe lähtee töihin ulkomaille. Vuonna 2003 ulkomaille muutti 12 038 suomalaista, kun kymmenen vuotta aikaisemmin ulkomaille suuntasi vain vajaa 8000 ihmistä.

Ulkomailla työskentely tarkoittaa usein paksumpaa tilipussia ja uusia urahaasteita. Useimmiten työsalkun pakkaa kuitenkin mies ja nainen tulee mukaan pyörittämään huushollia ja arjen rutiineja. Lähteminen ulkomaille onkin iso ratkaisu, sillä taakse jäävät niin ystävät kuin sukulaisetkin. Edessä on sopeutuminen uuteen ja vieraaseen kulttuuriin.

”Sopeutuminen on täysin persoonakysymys. Alun innostuksen jälkeen voi tulla notkahdus, samoin ensimmäisen Suomi-loman jälkeen. Asenne on tärkeä ja asiaan vaikuttaa myös, onko kyse väliaikaisesta vai pysyvästä muutosta”, kirjoittaa nimimerkki ”N76” Ellien Ulkosuomalaisena-keskusteluryhmässä.

Erityisesti ulkomailla asumisessa voi kaihertaa yksinäisyys. Uusia kavereita ei ole välttämättä helppo saada. Vaikka yksin joutuisikin olemaan enemmän kuin Suomessa, monelle ulkomailla asuminen on silti innostava kokemus.

”Mä muutin mielelläni ja tiesin tasan tarkkaan mistä luovun ja mitä saan tilalle”, nimimerkki ”ei ongelmia” kirjoittaa. ”Luovuin omasta vanhasta elämästä ja sain tilalle uuden elämän. Nautin suunnattomasti. Joskus kaipaan parhaiden ystävien (siis Suomessa asuvien naisten) kanssa tuntitolkulla viinilasin äärellä harrastettua juoruilua ja joskus soitankin kavereille puolen tunnin juorupuhelun.”

Pois loskaisesta Suomesta!

Ulkosuomalaisena-keskusteluryhmässä konkarit kannustavatkin ulkomaan untuvikkoja hankkiutumaan ihmisten ilmoille. Nimimerkki ”mam” kirjoittaa: ”Minun neuvoni onkin, että koitapa tutustua ihmisiin, eihän niiden mitään henkeen ja vereen ystäviä tarvitse olla, kunhan saat kahvi- ja rupatteluseuraa.”

Nimimerkki ”Lily” kirjoittaa miesten mukaan lähteneille naisille: ”Väittäisin, että lähtökohtaisesti sopeutuminen on hankalinta juuri suomalaisten työntekijöiden puolisoille, koska tehän olette uudessa maassa vain puolisonne työn takia.” Sama nimimerkki kannustaakin ulkomailla asuvia tutustumaan sikäläiseen kulttuuriin – ruoanlaittoon, historiaan ja maantieteeseen. Ja jos uudet tuttavat ja uudet tiedot eivät auta sopeutumisessa, Lily ehdottaa silloin takuuvarmaa rohtoa jokaiselle koti-ikävästä kärsivälle: ”Seuraava matka kannattaa varata marraskuulle, pimeimpään ja loskaisimpaan aikaan.” Ainakin etelässä asuvat ymmärtävät siinä vaiheessa uuden kotimaan arvon!

Parisuhde on kompromisseja

Luettuani Ulkosuomalaisena-keskusteluryhmää, jäin miettimään niitä monia haasteita, joita miehen kanssa ulkomaille lähtevät naiset vieraalla maalla kohtaavat. Juttelinkin asiasta kolmekymppisen ystävättären, Minnan, kanssa, joka on asunut kahdeksan vuotta ulkomailla miehensä kanssa. Itseäni askarrutti kovasti se, miten riippuvaisiksi miehestä naiset itsenä tuntevat, kun heillä ei ole omaa työtä.

Minnan mielestä ulkomaille lähteminen vaatiikin molemmilta osapuolilta kompromissien tekemistä. Esimerkiksi mies maksaa ja nainen hoitaa kotia – molempien on joustettava. ”Miehen kanssa ulkomailla viihtyminen riippuu pitkälti itsetunnosta, että miten paljon mittaa omanarvontunnettaan työn kautta”, Minna sanoo.

Minnan mielestä suomalaisen naisen on myös etelän sisartaan vaikeampi suostua siihen, että kumppani toimii maksumiehenä. Asiaa tosin helpottaa se, jos ollaan oltu pitkään yhdessä. Uusilla pareilla jännitteitä voi syntyä helpommin.

Erityisesti Minnaa omien ulkomaanvuosien aikana ärsytti se, että hän joutui aina selittelemään ratkaisuaan muille ihmisille. Jos nainen haluaa jäädä kotiin, sitä tupataan katsomaan vähän kieroon. ”Parikymppisenä uran tekeminen tuntui todella tärkeältä, mutta ei enää. Sitä paitsi harvalla kotiäidillä elämä on mitään luksusta. Kodin ja lasten hoitamiseen menee aikaa ja äijät paiskoo paljon duunia ja ovat vähän kotona”, hän sanoo.

Minna viihtyi kuitenkin ulkomailla erittäin hyvin. ”Ja olen valmis lähtemään heti, kun uusi työkomennus taas tulee”, hän sanoo iloisesti.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy
Kuvat: A4 Media Oy

X